PET NAJVEĆIH KINO PROMAŠAJA 2018

Krajem svake pa tako i ove 2018 godine Goodtalking donosi pregled najboljih i onih drugih, ne tako dobrih filmova te najboljih serija. Za početak pet najvećih filmskih razočaranja koje smo imali prilike gledati u kino dvoranama.

1. GOTTI

 

“Gotti” je jedan od rijetkih filmova koji se mogu pohvaliti s nula posto pozitivnih kritika. Na stranici “Rotten Tomatoes” “Gotti” nije zabilježio niti jednu pozitivnu ocjenu  kritičara (objavljeno je 47 tekstova o filmu). Ipak, bez obzira na negativne kritike i mizernu gledanost u američkim kinima “Gotti” je bio na programu domaćih kino dvorana. Čudna odluka s obzirom da je jedna potencijalno vrlo zanimljiva priča (John Joseph Gotti imao je i za mafijaške standarde burnu karijeru) o nekada najmoćnijem kriminalcu SAD- pretvorena je u bezlično nizanje scena i Travoltino, blago rečeno, preglumljivanje. Šteta.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

2. PEDESET NIJANSI SLOBODNIJI

U redu, ovo nije ništa novo – filmovi o fatalnoj ljubavnoj i (hm) erotskoj priči Anastasie i Christiana redovito se nalaze u Goodtalkingu izboru najvećih promašaja. Tradicija nije iznevjerena – treći film serijala ostvario je, kao i prethodni filmovi, vrlo dobre rezultate na kino blagajnama i jednako kao i prethodni filmovi zaslužio izbor u pet najvećih promašaja godine. Završno poglavlje donosi vjenčanje – Anastasie je postala gospođa Grey, ali sve ostalo je isto. Grozno napisani dijalozi, čudnovati negativac i vratolomije u priči (npr. svađa supružnika zbog sunčanja u toplesu). Tko je pogledao jedan pedeset nijansi film pogledao je sve, iznenađenja, onih pozitivnih, nema. Gospodin i gospođa Sivi su otišli u mirovinu i neće se vratiti. Njihova ostavština su stotine milijuna dolara zarade na kino blagajnama i trilogija koja sadrži jedne od najslabijih kino filmovima u proteklih 10-15 godina.

GOODTALKING recenzija – OVDJE

3. TAXI 5

Kada je prije 20 godina snimljen prvi film serijala on je bio zanimljiv, može se reći i važan zbog dvije stvari. Divlje jurnjave Marseilleom snimljene prema scenariju Luca Bessona bile su preteća “Brzih i žestokih” točnije europska verzija američkog serijala (ili su “Brzi i žestoki” američki “Taxi”). Drugi je razlog, tada relativno nepoznata Marion Cotillard, koja je nastupila u filmu. Dvadeset godina kasnije Cotillard je postala jedna od najboljih glumica današnjice, Besson snima, producira i piše svašta – serijal “Taxi” je od adrenalinske i duhovite zabave postao festival neukusa, zahodskog humora i neduhovitosti. Film snimljen da pokuša zaraditi nešto novaca na račun nostalgije za filmom od prije 20 godina – ništa loše nema u tome. Loše je da “Taxi 5” nema ništa za ponuditi osima jeftinog, infatilnog humora, grozne glume i priče bez smisla.

GOODTALKING recenzija OVDJE

4. PLAN ZA BIJEG 2

Godine 2013 snimljen je “Plan za bijeg” – film koji je spojio akcijske legende Arnolda Schwazeneggera i Sylvestera Stallonea. Pristojan akcioni triler podsjetio je na najbolje dane, danas akcijskih veterana. Film je dobio nastavak u kojem Schwarzeneggera nema (zamjena je pronađena u liku Davea Bautiste), ali je Stallone pristao nastupiti. Teško je shvatiti koji su razlozi zašto je pristao (osim ako nije riječ o nekom ogromnom honoraru, budžet filma je oko 45 milijuna dolara). Stallone je revitalizirao karijeru vrlo dobrim nastupom u “Creedu” (nominacija za “Oscara”) i “Creedu 2” koji je na programu kino dvorana – “Plan za bijeg 2” je mogao bez njega. Riječ je o kaotičnom, nedorečenom filmu s nerazumljivom radnjom i promašenim akcijskim trenucima – međutim sve navedeno nije obeshrabrilo Stallonea i pri kraju snimanja je i treći plan za bijeg. Najbolji plan za “Plan za bijeg 2” je pobjeći što dalje od filma. Jednog od najlošijih u godini koja polako prolazi.

GOODTALKING recenzija OVDJE

5. ROBIN HOOD

U prvim sekundama nove filmske priče o Robin Hoodu saznajemo što nas čeka – narator nas upozorava kako je ovo priča koju još niste vidjeli i da bi mogao pričati o povijesti, ali onda nitko ne bi slušao. U pravu je – ovakva priča o onome koji uzima bogatima da bi dao siromašnima nikada nije viđena. Riječ je o filmu koji prati recentne superjunačke trendove i pokušava ih iskoristiti za priču iz davnina. Rezultat je Robin Hood koji izgleda kao loša kopija Dark Knight trilogije ili Star Wars serijala. U filmu snimljenom u Dubrovniku i na lokaciji u Istri možemo vidjeti i višecijevni bacač strelica kao i jednu od najbizarnijih prijetnji mučenjem. Uz sve navedeno redatelj čitavim trajanjem filma gnjavi i političkim podtekstom filma. Zanimljiva glumačka ekipa vjerojatno se neće ponovo sastati na snimanju nastavka – iako kraj filma ostavlja prostor za nastavak film je slabo prošao na kino blagajnama (65 milijuna dolara zarade u svjetskim kinima, budžet 100 milijuna) i ovo, potpuno promašeno uskrsnuće Robin Hooda vjerojatno će zauvijek otići u povijest. Zasluženo.

GOODTALKING recenzija OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)