RECENZIJA: SIMPATIZER – jednom špijun, uvijek špijun

AUTORI: Don McKellar, Park Chan-Wook

GLAVNE ULOGE: Hoa Xuande, Robert Downey Jr., Toan Le, Fred Nguyen Khan, Tom Dang

TRAJANJE: jedna sezona, sedam epizoda

NAZIV ORIGINALA: The Sympathizer 

 

“Svi se ratovi vode dvaput. Prvi put na bojištu, drugi put u sjećanju.” 

 

Krajem travnja 1975. godine (točan je datum 30.04) posljednji su američki marinci evakuirani iz veleposlanstva SAD-a u Vijetnamu. Sjedište veleposlanstva bilo je u Južnom Vijetnamu, gradu Saigonu (Ho Chi Minh) koji je nekoliko sati nakon odlaska posljednjih američkih vojnika pao u ruke vojske Sjevernog Vijetnama. Privremeni se predsjednik predao i pad Saigona označio je kraj višegodišnjeg sukoba u Vijetnamu. Upravo taj dio povijesti označava početak nove serije “Simpatizer”…

Radnja serije počinje četiri mjeseca prije pada Saigona – polako, ali sigurno grad tone u kaos zbog straha od ratnog raspleta u kojima vojska komunističkog Sjevera Vijetnama pobjeđuje. U gradu nesigurnosti i neizvjesnosti upoznajemo obavještajca pod (kodnim) imenom Kapetan – on je dio raspadajuće vojske Južnog Vijetnama koji direktno odgovara Generalu. Također, Kapetan surađuje s Claudeom, operativcem CIA-e u Saigonu. Kapetanova tajna je njegova špijunska misija – on je u službi komunističke vojske Sjevernog Vijetnama. Kako se pad Saigona bliži tako i ulozi postaju sve veće – General izdaje zapovijed prema kojoj Kapetan mora sastaviti listu osoba, suradnika iz Vijetnama, koje će CIA i vojska evakuirati u SAD. Na popisu nema mjesta za sve i Kapetan postaje gospodar života i smrti te očekuje dolazak komunističkih drugova. No, CIA ima drugačije planove za Kapetana….

“Simpatizer” je inspiriran istoimenim špijunskim romanom – ekipa koja je realizirala seriju vrlo je zanimljiva. Autor serije i redatelj tri epizode je korejski filmaš Park Chan-wook redetalj “Oldboya” te osvetničke trilogije. Najpoznatije glumačko ime je (ponovo) izvrsni Robert Downey Jr. u ulozi snalažljivog, ali i beskrajno ljigavog djelatnika CIA-e.

Nabrojati filmove i serije snimljene o ratu u Vijetnamu duga je i zahtjevna misija. Američki su filmaši (neki, poput Olivera Stonea, su bili i sudionici sukoba) detaljno secirali sukob na svim razinama, ali sukob u Vijetnamu i dalje se pojavljuje (u manjoj mjeri nego prije) u filmovima, ali i serijama. Nova serija “Simpatizer” pokazuje kako i dalje postoje neistražena (lii malo istražena područja) iz vremena rata u Vijetnamu koja mogu zaintrigirati gledatelje.

Prva i najbolja epizoda serije na neki je način kratko podsjećanje na zadnje dane rata u Vijetnamu te prikazuje posljedice s kojima su suočeni pripadnici vojske Južnog Vijetnama. Naslonjeni na moćne saveznike (SAD), donedavno uvjereni u pobjedu sada su u situaciji borbe za evakuaciju odnosno odlazak iz Saigona (ostanak za neke znači dugogodišnje zatvorske kazne – ako uspiju izbjeći smrt). U zrakoplovima zaduženim za evakuaciju nema mjesta za sve – borba za preživljavanje počinje…

Photo: Hopper Stone/SMPSP/Hopper Stone/SMPSP – © HBO

U kaosu Saigona upoznajemo Kapetana – špijuna, obavještajca koji može otići, ali ne želi. On čeka dolazak osloboditelja, drugova sa sjevera s kojima surađuje tijekom rata. No, njegova misija nije gotova – drugovi su odlučili kako njegova misija nije završena i Kapetan mora pratiti nadređenog Generala i otići u srce tame. Na teritorij najvećeg (vanjskog) neprijatelja. Otići u SAD. Još jedan udarac za Kapetana koji je ionako razapet s moralnim i drugim dvojbama oko svoje aktivnosti tijekom rata.

Kroz lik Kapetana autor je serije, između ostalog, pokazao koliko fatalna može biti predanost i odanost totalitarnom društvu, u slučaju “Simpatizera”, komunizmu. I nakon završetka ratnih sukoba sistem mora pronaći neprijatelje – oni koji su bili dobri vojnici i služili idejama ne mogu otići u trenutku kada oni žele već kada sistem dopusti. Zapravo, više i ne mogu otići svojevoljno…sustav ne dopušta. Ako odu zamjena dolazi, ali oni odlaze. Zauvijek. Ne samo kada je o špijunskim igrama riječ…

Epizode koje je redateljski potpisao Park Chan – Wook dinamične su, sadrže poseban redateljski stil i više vrlo dojmljivih scena. Jedna do njih svakako je ona u kinu koje je prigodno za potrebe tajne službe prenamijenjeno u pozornicu za mučenje djevojke, zarobljenice i pripadnice snaga Sjevernog Vijetnama. Ništa ona progovoriti neće i podsjeća prisutne (među njima su General, Kapetan i pripadnik CIA-e) kako je njihov kraj blizu. Protagonistica odnosno scena koja podsjeća na finale filma “Full Metal Jacket” – snajperistica nanosi gubitke marincima, ne odustaje do zadnjeg trenutka. Ubijena je, ali nije odustala – suočeni s takvim neprijateljem marinci odlaze u mračnu noć…

Nakon dolaska Generala i ekipe u SAD, “Simpatizer” sadrži sve više humora, često crnog. Najveće zasluge za niz crnohumornih trenutaka pripadaju glumačkoj izvedbi Roberta Downeyu Junioru. U seriji Downey interpretira čak četiri lika – Downey je raspoložen i prilično motiviran za nastup u seriji. Od glumačke ekipe treba spomenuti i kineskog glumca Hoa Xuandea (Kapetan) i Toana Le u ulozi Generala koji se, nakon rata, žestoko sudario žestinom sa životom u državi najvećeg ratnog saveznika.

Serija “Simpatizer” pokazuje kako se događajima koji su puno puta tematizirani na filmu i serijama može i dalje prikazati nešto novo i drugačije. Autor serije kombinira više žanrova i stvara zanimljivu cjelinu u kojoj je glavni glumački adut Robert Downey Jr. kojeg gledamo u nekoliko uloga.

 

OCJENA: 8