RECENZIJA: HAZBIN HOTEL – Pakao nikada nije izgledao ovako privlačno

AUTORICA SERIJE: Vivienne Medrano

GLASOVI: Stephanie Beatriz, Blake Roman, Keith David, Kimiko Glenn, Erika Henningsen

TRAJANJE: 1 sezona, osam epizoda – najavljena je i druga sezona

 

Ljeti 2020. godine, dok je korona još uvijek bila glavna vijest, posjetio sam prijatelja u Novoj Gradišci. Nakon razgovora o mnogim ozbiljnim i neozbiljnim temama te rundi D&D-a, predložio mi je gledanje . Upalio je laptop i otišao na YouTube gdje je, nakon minutu dvije, pronašao videozapis naslovljen Hazbin Hotel (Pilot). Nisam ni posumnjao da će me ovaj polusatni videozapis, uvući u jednu od mojih najvećih ljubavi u svijetu fikcije. 

Priča o Hazbin Hotelu, najnovijoj animiranoj Amazon senzaciji koja je ostvarila rekordnu gledanost kada je riječ o animiranim produkcijama spomenutog streaming servisa započinje davno prije siječnja 2024. kada je serija krenula s prikazivanjem. 

Godine 2012. američka umjetnica Vivienne Medrano, stvorila je relativno popularan web strip Zoophobia koji prati mladu ženu koja pati od istoimene fobije (strah od životinja), što je problematično jer radi kao psihologinja u akademiji za neobične životinje i druga nadnaravna stvorenja. 

Dok je još radila na toj relativno popularnoj kreaciji, u glavi joj je nastala ideja za još jedan strip, naslovljen Angels and demons, koji bi bio smješten u isti svemir i kontinuitet, ali je imao zasebnu priču i čija radnja prati grupicu demona koji se pokušavaju suprotstaviti diktaturi Raja. Medrano je stvorila likove i mjesto radnje, malo je dotjerala i izmijenila veliku količinu detalja, te, tako, nakon 4 duge godine rada, na YouTube-u je osvanula spomenuta pilot epizoda koja je srušila sve rekorde gledanosti i popularnosti. Kritičari su, većinom, pozitivno ocijenili animirani uradak Vivienne Medradno . Pravo na priču kupila je tvrtka A24 – nažalost, nastupile su tri godine stvaralačkog mraka. 

Napokon, serija je svjetlo dana ugledala 19. siječnja 2024. godine – na streaming servisu Amazon Prime – ostalo je povijest. 

Ok, ok, dosta pozadinske priče, što je u seriji dobro? 

Paaaa… Sve? 

Možda zvuči pretjerano, ali “Hazbin hotel” sjajno je iskustvo kakvo se od serije rijetko može doživjeti. 

 

Foto: Courtesy of Prime Video – © Amazon Content Services LLC

Scenarij savršeno uspijeva spojiti (crni) humor, tople i emotivne trenutke, akciju, prekrasnu poruku, ali i izrazito zanimljiv svijet koji u potpunosti izokreće sve što sto znamo (ili mislimo) o teologiji i mitologiji. 

“Hazbin hotel” je crna i često apsurdna komedija koja se možda, zapravo vjerojatno, neće svima svidjeti, ali za pisca ovih redaka jedna je od najduhovitijih serija koje je pogledao posljednjih godina.

Poruka serije poprilično jednostavna, ali u ovim vremenima stvarno bitna – ništa (ili malo toga) je crno- bijelo. (citat iz serije: Samo zato što na nečijem licu vidiš smiješak, nemoj se praviti da znaš što se krije ispod njega).

Anđeli i Raj (simboli dobrote i svjetla) prikazani su kao korumpirani ksenofobični megalomani koji provode
genocid nad stanovnicima Pakla jer ih smatraju bezvrijednima i štetnima za sigurnost
kozmosa, dok su demoni i grješnici, prikazani kao bića koja su sposobna činiti odvratne,
okrutne i nasilne stvari, ali isto tako pokazati i pravo značenje ljubavi, prihvaćanja,
prijateljstva i promjene na bolje. 

Možda i najzanimljiviji aspekt priče je svijet, odnosno worldbuilding, jedan od najboljih kada je o  fantasy serijama riječ. U sebi spaja elemente iz niza mitologija i filozofskih pravaca (utjecaji Dantea, Swedenborga i mnogih drugih) – kao šlag na torti, dodan je dašak vlastitog viđenja Raja i Pakla autorice. 

Animacija u seriji je zapanjujuća, posebice što se tiče plesne i akcijske koreografije.Svaki kadar, pokret i izgled likova ispunjeni su pokretljivošću, stilom i ljepotom kakav se u svijetu animacije rijetko može vidjeti – najsličniji stil ovome prisutan je u filmovima Ralpha Bakshija (Wizards, American pop, animirani LOTR itd.). Da, “Hazbin Hotel” je remek djelo ne samo kada je o
scenariju riječ, već i na vizualnoj fronti.

Glumačka postava sastavljena je od zvijezda Broadwaya. Svaki lik ima vlastiti naglasak, način govora i svaki izvođač se tome prilagođava bez ikakvih komplikacija ili poteškoća. 

Spomenuo sam kako je “Hazbin Hotel” mjuzikl – kakav je, dakle, soundtrack?

izvrstan, čak toliko da bih se usudio ovo nazvati najboljom mjuzikl
serijom ikad snimljenom. Pjesme Andrewa Underberga i Sama Hafta  ispunjene su
snažnim emocijama, ali su i zarazno pamtljive. Uz glazbu u seriji možete plakati, smijati se i
beskompromisno se zaljubiti u nju. 

Zaključak?

“Hazbin hotel” jedna je od najboljih serija ikada snimljenih – svaki je aspekt je ovdje bio genijalno odrađen i može se osjetiti koliko je u ideju i njenu realizacijuuloženo ljubavi, truda, krvi, znoja i suza. “Hazbin hotel” jedna je od najboljih serija u ponudi “Amazon Video” streaming servisa. Ne samo kada je o animiranim serijama riječ….

 

OCJENA: 10

 

Tekst napisao: Kristian Matijević

Share