RECENZIJA: ISTJERIVAČI DUHOVA: LEDENA PRIJETNJA – Winter is Coming

REDATELJ: Gil Kenan

GLAVNE ULOGE: Paul Rudd, Finn Wolfhard, Bill Murray, Dan Aykroyd, Mckenna Grace, Carrie Coon

TRAJANJE: 115 minuta

NAZIV ORIGINALA: Ghostbusters: Frozen Empire

 

“I’ve got a ghost to bust!” – Phoebe Spengler

 

Prvi ozbiljniji pokušaj uskrsnuća “Istjerivača duhova” dogodio se 2016. godine grozno neduhovitom i nemaštovitom ženskom verzijom popularne filmske priče. “Istjerivači duhova” točnije istjerivačice duhova razočarale su na svim razinama i činilo se kako će serijal mirovati duže vrijeme. Međutim, pet godina kasnije premijerno je prikazan (uz kašnjenje zbog korona krize) “Istjerivači duhova: Naslijeđe – dostojan pa i potreban nastavak filmova iz osamdesetih. Redatelj Jason Reitman radnju je iz velegrada (New York) preselio u Summerville, gradić u kojem se, naizgled, ništa ne događa, ali se duhovi mogu probuditi i na mjestima gdje ih se ne očekuje. “Naslijeđe” je donijelo nove likove, redatelj je pomladio ekipu i dodao glumce poznate iz nekih popularnih, recentnih projekata (npr. serija Stranger Things ), ali su dovoljno prostora dobili i članovi prve postave istjerivača duhova (spomenuti treba dirljivu posvetu Egonu Spengleru odnosno preminulom Haroldu Ramisu). Film je, s obzirom na spomenute krizne okolnosti, postigao vrlo dobar uspjeh i stigao je…nastavak…

“Ledena prijetnja” radnju vraća u New York. Mlađi članovi ekipe love duhove po gradu, ali prava prijetnja stiže u trenutku kada Nadeem Razmadi za šaku dolara proda drevni artefakt Rayu Stantzu. Stantz pokušava odgonetnuti porijeklo i namjenu artefakta – njegova potpuna funkcija otkriva se u trenutku kada ekipa Winstona Zeddemorea koja na tajnoj lokaciji proučava duhove, ali i opsjednute predmete pokušava otkriti tajnu drevne kugle. Stvari izmaknu kontroli kada artefakt oslobodi moćne sile zla koje prijete uništenjem. Grad i svijet mogu spasiti samo istjerivači duhova svih generacija….

Nakon gledanja filma može se reći odnosno napisati kako je “Ledena prijetnja” veliki korak unatrag u odnosu na “Naslijeđe”. Pred gledatelja je nabacano niz, nejednako zanimljivih, likova i događaja – cilj je bio snimiti film u kojem bi trebalo biti za svakog ponešto, ali nažalost ispalo je većinom vrlo malo, gotovo ništa.

Foto: Sony

Iako se u filmu pojavljuje nekoliko poznatih duhova iz prethodnih filmova glavni negativac i njegov način na koji smrzava sve živo i neživo podsjeća na Noćnog kralja i dolazak zime u “Igri prijestolja”. Garraka (ime glavnog negativca) ne ledi krv u žilama zbog pada temperature nego zbog straha (koji, valjda, kod nekih djeluje odmah, kod nekih baš i ne), ali izgleda kao strano tijelo i bitno je nezanimljiviji u odnosu na prethodne glavne negativce u serijalu o istjerivačima duhova.

Radnja filma je ispunjena klišejima i napadima korektnosti koji su potpuno nepotrebni i nefunkcionalni. Imamo slučajnog junaka koji se (neuvjerljivo) pretvara od sitnog prodavača ostavštine pokojne bake do gospodara vatre koji spašava svijet. Spengler – Grooberson obiteljski problemi su više puta u centru zbivanja iako su predvidljivi i nisu pretjerano važni za glavni zaplet filma – gledatelju se šalje i poruka o poželjnosti prestanka pušenja.

“Ledena prijetnja” je, uz veliki trud i želju ekipe filma, kronično neduhovit film. Istjerivači duhova mlađe i srednje dobi nemaju snagu i priliku za humor (takav je scenarij filma, nije samo do glumaca) dok bi oni koji bi mogli filmu donijeti humor bez puno truda (dovoljna je njihova pojava) u filmu ne dobivaju puno prostora. Bill Murray se pojavljuje u nekoliko trenutaka filma dok je Dan Aykroyd dobio nešto više minuta, ali se čitavo vrijeme razbacuje nekakvim tehničko-stručnim izrazima koje vjerojatno niti likovi filma u potpunosti ne razumiju. Sve ono što je prethodni film uspješno odradio ne funkcionira u “Ledenoj prijetnji”.

“Ledena prijetnja” sadrži i nekoliko zanimljivih detalja – vizualni efekti su, većinom, atraktivni i uvjerljivi (obračun s lavom na gradskom trgu) – najbolji i najzanimljiviji trenuci filma odnose se na neobičan, ali intrigantan (i nedovoljno iskorišten) odnos između Pheobe Sprengler i Melody, mrtve duše koja je zapela između dva svijeta. Šteta što odnos između žive i mrtve nije dobio više prostora u filmu – odnos između Pheobe i Melody zanimljiv je na više razina.

Suprotno očekivanjima (prije svega zbog vrlo dobrog “Naslijeđa”) “Istjerivači duhova: Ledena prijetnja” možda je i najveće kino razočaranje filmske, kino 2024. godine. Klišeizirana priča, kronični nedostatak humora i, većinom, nezanimljiva radnja glavni su problemi filma koji ostavlja dojam praznine i nedorečenosti.

 

OCJENA: 4