Naslovnica Akcija PLAN ZA BIJEG 2: PAKAO

PLAN ZA BIJEG 2: PAKAO

1238
Foto: Screenshot

REDATELJ: Steven C. Miller
GLAVNE ULOGE: Sylvester Stallone, Dave Bautista, Xiaoming Huang, 50 Cent
TRAJANJE 85 minuta
NAZIV ORIGINALA: Escape Plan 2: Hades

 

Godine 2013 snimljen je “Plan za bijeg”, zatvorski triler s pristojnom dozom akcije. Rutinski projekt koji ne bi izazvao previše pažnje da nije prvi puta spojio Arnolda Schwarzeneggera i Sylvestra Stallonea. Posljednji akcijski junaci najbolje se filmske dane živjeli sedamdesetih, osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i zajedničko pojavljivanje na filmu dogodilo (pre)kasno, no bolje ikad nego nikad. Bijeg iz tajnog, strogo čuvanog nastupom Slya i Arnieja dobio je dimenziju više – “Plan za bijeg” ne pripada njihovim najboljim filmovima, ali svakako je korektno, prisjećanje na drugačija filmska vremena.
Bez obzira na to što je “Plan za bijeg” bio projekt kojem je glavni cilj bio spajanje velikih hollywoodskih zvijezda realiziran je i nastavak. Ovoga puta bez Schwarzeneggera, Stallone je prihvatio ulogu – osim njega reklamna kampanja potencirala je Davea Bautistu kao glumačko pojačanje.

Bautista i Stallone nisu glavne uloge filma – oni su tek marketinški ukras, sporedne uloge koje bi publiku trebale privući u kino dvorane.

U prvom planu filma, glavni protagonist je Shu (kineski glumac Xiaoming Huang). Shu je zatočen u supermodernom zatvoru iz kojeg je, čini se, nemoguće pobjeći. Osiguranje zatvora zbunjujuće je i nejasno Shuu, ali i gledatelju – pomoć stiže u liku iskusnog bjegunca Raya Breslina (Stallone).  Nije Breslin u zatvoru, on je sada u Shuovoj glavi i pomaže mu da pobjegne. Daje savjete koji baš i nisu uvijek pretjerano mudri i korisni – neke bi stvari Shu i sam otkrio, neki detalji oko sigurnosti zatvora ionako su podjednako nerazumljivi gledateljima i protagonistima filma. U pozadini priče je tehnologija koja može kontrolirati čitavu svjetsku računalnu mrežu, ima nešto i terorista (početak film vodi nas u Čečeniju) i radnja je isprekidana borbama u zoološkom vrtu (popularni naziv zatvora). Da, radnja filma bolno je konfuzna, ponekad bez ikakvog traga napetosti i tragično nezanimljiva iako je čitava priča stisnuta u otprilike 85 minuta. Pratiti odnosno tražiti nekakvu suvislu liniju radnje nije moguće – ona u filmu ne postoji. No, scenarij nije jedini problem filma.

“Plan za bijeg 2: Pakao” zapravo ne funkcionira u niti jednom važnijem detalju. Kombinacija trilera i akcije sterilna je i lišena uzbuđenja – trilerski dijelovi nemaju napetost, akcijske scene su nemaštovite i neuzbudljive. Veliki problem redatelja Millera kada su u pitanju akcijske scene je i nervozna, drhtava kamera. Rezultat su teško gledljive scene koje ubrzo postaju gnjavaža. Dosada.

Redatelj pokušava impresionirati vizualnim efektima međutim blještavilo iritira oči i umanjuje ionako siromašan dojam filma. Iako budžet filma nije velik većina lokacija izgleda umjetno, filmski neuvjerljivo.

Teško je shvatiti razloge zbog kojih su Bautista i Stallone prihvatili ulogu u filmu. U redu, Bautista je obožavatelj Stallonea i nije igrač s vrha liste hollywoodskih glumaca te nije isključena mogućnost da je želio u filmografiji upisati zajednički projekt (glumci su zajedno nastupili u nastavku “Čuvara galaksije”, ali ovdje su radnjom više povezani i akcijski angažiraniji) no pojavljivanje Stallonea u ovakvim projektima nepotrebna je rasprodaja popularnosti akcijskog junaka. Nepotrebna u trenutku kada je Stallone oživio karijeru vrlo dobrim nastupom u “Creedu” (nastavak stiže za nekoliko mjeseci).

“Plan za bijeg 2” slabašan je i neuspjeli nastavak film koji je spojio Stallonea i Schwarzeneggera. Upravo na popularnosti prvog filma i činjenici da je Stallone ponovio ulogu redatelj Miller pokušava privući publiku. No, riječ je filmu koji ne nudi niti jedan dobar razlog za posjetu kino dvorani. To nije ni Stallone koji odrađuje sporednu ulogu u lošem filmu. Međutim, priča o “Planu za bijeg” nije gotova – treći film je završen i uskoro kreće u distribuciju.

OCJENA: 2

Prethodni članakVOLEĆI PABLA
Sljedeći članakTULLY
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.