Naslovnica Akcija TAXI 5

TAXI 5

REDATELJ: Franck Gastambide
GLAVNE ULOGE: Franck Gastambide, Malik Bentalha, Salvatore Esposito, Sabrina Ouazani, Bernard Farcy
TRAJANJE: 102 minute

Dvadeset je godina prošlo od kada je Luc Besson napisao scenarij prema kojem je redatelj Gerard Pires snimio jednu od najpoznatijih i najpopularnijih europskih akcijskih komedija. Puno je razloga zbog kojih je “Taxi” bio i ostao popularan – efektne, adrenalinom nabijene jurnjave ulicama Marseillea (neki su film, upravo zbog automobilskih  nazivali europskim “Brzim i žestokima” mada je prikladnije “Brze i žestoke” nazvati američkim “Taxijem” obzirom na godinu proizvodnje), duhovit, uspjeli buddy odnos Samya Nacerija i Frederica Diefenthala te tada malo poznate, danas jedne od najtraženijih glumica Marion Cotillard. “Taxi” je, očekivano, dobio nastavke koji su živjeli i zarađivali na uspjehu originala. Nakon četvrtog filma izgledalo je bijeli Peugeot 406 više neće na ulice Marseilla. Nažalost, Besson je odlučio drugačije – nakon 11 godina oživio je serijal. Odluka nije slučajna – nakon tankih komercijalnih rezultata “Valeriana i Grada tisuću planeta”, EuropaCorpu (kompanija u Bessonovu vlasništvu koja je uložila u “Valeriana..”) je trebala brza zarada. Bez obzira koliko će film zaraditi, dolari (euri, yuani…) neće sakriti činjenicu da je “Taxi 5” ozbiljan kandidat za najgori film 2018 godine.
Uvodne minute filma upoznaju nas s pariškim policajcem Sylvainom – brz i žestok, nemilosrdan prema kriminalcima Sylvain je napravio grešku u koracima i premješten je na novi, lošiji posao. Iz Pariza u Marseille, iz elitne jedinice u lokalnu policiju. Dolaskom u Marseille Sylvain upoznaje kolege i počinje raditi. Ubrzo postaje zapovjednik i kreće u potjeru za talijanskim pljačkašima koji operiraju po Marseillu….

Malo je filmova u kojima malo toga funkcionira i koji nema gotovo ništa za ponuditi gledatelju poput novog “Taxija”. Glavna snaga filma iz 1998 bili su humor (za njega je zaslužna interakcija između likova) i akcija. Humor u petici je jeftin, zamoran, infantilan. Od prvih trenutaka jasno je u kakvo filmsko putovanje gledatelj može očekivati. Uvodni kadrovi prikazuju vožnju taksijem prevozi ovcu ???!. Da, ovcu. Bez pratnje.
Pokušaji glumaca da nasmiju gledatelja, neočekivane reakcije likova umjetne su i predvidljive. Redatelj Gastambide (redatelj je i glavni glumac – tumači i Sylvaina) pokušava nasmijati na najprizemniji način, humor je prepun već viđenog – redatelj koristi i zahodski humor. Scene povraćanja i zalijevanja likova govnima nit’ su smiješne niti previše inventivne i zabavne. Odvratne je prikladniji izraz.

Opisani humor proizlazi iz likova, prvenstveno ekipe iz lokalne policije. Gledatelj bi, valjda, trebao biti iznenađen policijskom jedinicom sastavljenom od osobe niskog rasta, pretile djevojke koja većinu filma ne ispušta sendvič iz ruku i psihotičnim policajcem kojeg nitko ne smije pogledati jer je momak psihički nestabilan ??! Nije bolja situacija s interakcijom između Sylvaina (fizički podsjeća na Diesela odnosno Torreta iz “Brzih i žestokih”) i njegovog slučajnog partnera Eddyja. Jedan govori premalo, drugi previše – niti jedan ne kaže ništa duhovito ili zanimljivo, ali glumatanja ima previše
Vrhunac karikaturalnosti je gradonačelnik, odmah iza njega su negativci filma. Jedan izgleda, govori i ponaša se kao da ga je evolucija zaobišla dok je drugi urnebesno neuvjerljiv. Upravo taj drugi, vođa kriminalaca, jedan je od najboljih dokaza koliko je promašen peti Taxi. Kriminalca pod imenom Tony the Dog interpretira Salvatore Esposito koji je serijskoj publici poznat kao Genny Sevastano, opaki mafijaški boss iz Napulja. Tamo odličan, ovdje očajan – u redu, “Taxi 5” je akcijska komedija, ali razlika je drastična.
Iako je od prvog filma prošlo 20 godina, akcijske scene izgledaju brže i žešće, adrenalinom nabijenije u jedinici nego u Gastambideovom filmu.
Teško je izdvojiti barem jedan dobar razlog zašto gledati “Taxi 5”. Čak i najveći obožavatelji prvog filma teško će pronaći nešto zabavno i gledanja vrijedno u petici. Prazna priča, jeftin humor i karikaturalni likovi glavne su značajke filma. Jedno je sigurno – već sada se može reći da je “Taxi 5” ozbiljan kandidat za najlošiji film godine.

OCJENA: 2

Prethodni članak7 SERIJA ZA LJETO 2018
Sljedeći članakDEADPOOL 2
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.