ZAŠTO BAŠ ON?

REDATELJ: John Hamburg
GLAVNE ULOGE: Bryan Cranston, James Franco, Zoey Deutch
TRAJANJE: 111 minuta
NAZIV ORIGINALA: Why Him?

 

Nakon glumačke eksplozije u televizijskoj seriji “Breaking Bad”, Bryan Cranston dobio je jednosmjernu kartu za prvu hollywoodsku ligu. Glumac niže ulogu za ulogom – od blockbustera poput “Godzille” do tematski ozbiljnjih, glumački zahtjevnijih projekata kao što su “Argo”, “Infiltrator” i “Trumbo” (nastup u “Trumbu” Cranstonu je donio prvu nominaciju za Oscara).

“Zašto baš on?” glumčev je povratak na mjesto sreće. Prije nego je postao Walter White, Cranston se pokazao i dokazao ulogama u televizijskim komedijama. Nakon nastupa u nekoliko epizoda “Seinfelda”, Cranston je nastupio u sedam sezona humoristične serije “Malcolm u sredini”. Malcolm je bio u sredini obitelji čija glava je vječno rastreseni otac Hal – lik kojeg su mnogi upoznali i prije Walter Whitea. Nastup u filmu “Zašto baš on?” vraća Cranstona žanru koji je odigrao važnu ulogu u karijeri američkog glumca.

Zašto baš on” – pitaju se mnogi očevi nakon što upoznaju izabranika srca svojih kćeri. Jedan od njih je i Ned Fleming, simpatični, dugogodišnji vlasnik tiskare. Ned je poštovani član zajednice, vole ga i zaposlenici. Obitelj je ključ njegova uspjeha, djeca su njegov ponos. Supruga Barb Nedova je vječna podrška, sin Scotty ponos, a tatina je miljenicu kćer Stephanie, perspektivna studentica na Stanfordu. Sklad i harmoniju Nedova života poremeti trenutak kada saznaje za Lairda Mayhewa mladog ekscentričnog milijunaša. Laird je izabranik Stephanienog srca koji se trudi svidjeti Nedu. No, Lairdov način života, ponašanje i nastup daleko su od Nedovih očekivanja….

Zaplet pa i veći dio priče filma često je korišten u komedijama. Odnos kćerke oca i neželjenog dečka/zaručnika/ prilično je klišeiziran i čini se da baš i nema previše novih ideja kojima bi se drugačije obradila tematika. Previše novih ideja nema ni u filmu redatelja Johna Hamburga (“Napokon Polly”, scenarij za “Dozvolu za brak” – Hamburg uporno gura iste teme kroz svoje filmove) i već prva scena pokazuje koliko je redatelj u raskoraku – “Zašto baš on?” želi se svidjeti svima, ali to baš i nije jednostavno ostvariti.

Scena u kojoj Ned i Barb Fleming pokazuje kako redatelj pokušava kupiti različitu publiku. Tijekom Nedovog rođendana Stephanie se Skypeom javlja ocu. U tom trenutku u sobu ulazi Laird, skida hlače i pokazuje stražnjicu Flemingu i uzvanicima na slavlju. Humor kakvim je ispunjen film i kojemu je cilj privući mlađe gledatelje koji su proteklih godina osuđeni na zahodski humor koji posljednjih godina dolazi iz Hollywooda. Za stariju i(li) zahtjevniju filmsku publiku jedan od glavnih razloga gledanja filma je Cranston dok bi mlađe trebao privući Franco, njegovo fuck izražavanje i zahodski humor. No, dojam je da postignut potpuno suprotni efekt – starija publika teško će zabaviti losovi testisi na licu jednog od protagonista filma ili Nedov ugriz Lairdovog spolovila. Mlađi, unatoč dobrom glumčevom izdanje, Cranston neće biti previše zanimljiv u ovoj ulozi – ipak je riječ o tipu koji je glumio kralja droge – Heisenberga.

Nešto suptilniji i zanimljiviji humor skriva se u odnosu tradicionalnog i modernog, tehnološki naprednog i analognog. Provlače se spomenuti detalji kroz odnos Neda i Lairda, ali vrlo sramežljivo i bez ambicije da ih se detaljnije ugradi u priču. Ima tu i nekoliko posveta (Clouseau i Cato), najbolje serije “Netflxa” su dobro izreklamirane i to bi zapravo bilo sve. Malo prepucavanja i zahodskog humora uvodi nas u finale filma koje je zapravo klišeizirana priča o važnosti obitelji, prijateljstva i ljubavi, posebno naglašeno u predbožićno vrijeme kada se radnja filma odigrava.

Glumačke izvedbe najveća su vrijednost filma. Cranston i Franco dobro funkcioniraju – suzdržani i zbunjeni Ned kontra otvorenog i direktnog Lairda. Ekipa filma, posebno Franco, dobro su se zabavili snimajući film – dojam je da Laird nije daleko od Franca u privatnom životu. Zanimljivu je ulogu odigrala Megan Mullaly (Nedova supruga) dok je jedan od likova filma umjetna inteligencija kojoj glas posuđuje Kaley Couco (Penny iz televizijske serije “Teorija velikog praska”).
“Zašto baš on?” povratak je Bryana Cranstona komediji. Glumac je dokazao da nije izgubio komičarski nerv no film je izgubljen klišejima, predvidljivosti i pretjerivanju u zahodskom humoru.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)