NAJGORI FILMSKI NASTAVCI (prvi dio)

AliensTerminator 2 KUM 2Mad Max 2 neki su od najboljih nastavaka u povijesti filma. Međutim, priče o filmskim nastavcima imaju i tamnu stranu – filmove koji su toliko loši da….ma znate i sami. Goodtalking Vam donosi prvi dio pregleda baš takvih nastavaka….

 

ŽALAC II (1983)

Doza određene filmske hrabrosti mora se priznati redatelju Jeremyju Kaganu – kako drugačije protumačiti odluku o snimanju nastavka filma u kojem su nastupili zlatni dečki Hollywooda (Paul Newman i Robert Redford), filma koji ima jedan od najefektnijih filmskih obrata, filma koji ima zaokruženu priču, filma poznatog pod imenom “Žalac” (ili “Žaoka“) Pretrpan scenarij, čudnovati dijalozi – bez stila i šarma takva je priča o drugom žalcu….

Foto: Screenshot

 

BRZINA II (1997)

Nakon uspjeha “Brzine” premijerno prikazane 1994. godine, nastavak je bio očekivan i izvjestan. Iako je Keanu Reeves odbio ponoviti ulogu Jacka Travena (unatoč honoraru Reeves je odabrao turneju sa svojim glazbenim sastavom) na snimanju se okupila zanimljiva ekipa. Redatelj je ostao isti (Jan de Bont) dok je Reevesa zamijenio Jason Patric dok je glavni negativac postao Willem Defoe. Međutim, sve ono što je funkcioniralo u filmu iz 1994. godine u nastavku nije – napetost je nestala, uloga negativca Defoeu je jedna od najskromnijih izdanja karijere, kemija između Jasona Patrica i Sandre Bullock gotovo da i ne postoji… Da, “Brzina 2” je potpuno usporila i znatno je slabija od prvog filma…

 

 

PIRANHA II: MRIJEŠTENJE (1983)

Prvi je film 1978. režirao Joe Dante (“Gremlini”) – “Piranhha” je filmski pokušaj koji bi za piranje bio ono što su “Ralje” za morske pse. To se nije dogodilo, nastavak je snimljen – redatelj je bio tada nepoznati James Cameron. “Piranha II” pokazuje kako je svaki početak težak – dugometražni prvijenac velikog filmaša je ozbiljan filmski trash koji trash nije želio biti. Neke je scene teško riječima opisati – piranje su dobile krila i postale opasnost iz zraka. Možda je najbolje pogledati trailer iz kojeg se puno toga može zaključiti…

 

SIROVE STRASTI 2 (2006)

Četrnaest godina nakon prvog filma koji je katapultirao Sharon Stone u prvu ligu Hollywooda te izazvao kontroverze (koje redatelj Paul Verhoeven voli izazvati) spisateljica Catherine Tramell se vratila. U nastavku lijepa Catherine (Sharon Stone je prihvatila ulogu u nastavku) ponovo ima problema sa zakonom – Scotland Yard šalje psihijatra Davida Morriseyja kako bi procijenio inteligentnu i lukavu gospođicu Tramell. Iako je Catherine Tramell odnosno Sharon Stone i dalje u formi, filmu spasa nije bilo – scenarij je neuzbudljiv i nezanimljiv dok je izbor muških glumaca grozan. David Morrisey odnosno Michael Glas potpuno je u sjeni Sharon Stone – u svakoj sceni ona je pojela glumačkog partnera. Kako bi cirkus bio potpun jednu od uloga u filmu ima i bivši nogometaš “Liverpoola” Stan Collymore…

Foto: Screenshot

 

PLAN ZA BIJEG 2: PAKAO

U redu, Plan za bijeg iz 2013. godine nije remek-djelo, ali je riječ o korektnom akcijskom trileru koji je spojio posljednje akcijske junake – Arnolda Schwarzeneggera i Sylvestera Stallonea. Pet godina snimljen je nastavak kojeg je Schwarzenegger vješto izbjegao, ali Stallone nije odustao. Uz Stallonea ekipi filma se pridružio Dave Bautista. Razultat? Film koji ne funkcionira niti jednog trenutka i niti na jednoj razini. Zapravo riječ je o beskorisnoj i bespotrebnoj gnjavaži i dosadi.

 

NOĆ VJEŠTICA UBIJA (2021)

Godine 2018. “Universal” je odlučio iscijediti nove milijune dolara iz kultnog horor lika kojeg poznajemo pod imenom Michael Myers. Prvi film je bio…ha, korektan – jednoj od najvažnijih uloga karijere se vratila Jamie Lee Curtis. Kako je (još jedan) posljednji Myersov horor ples najavljen kao trilogija stigao je i nastavak koji je, najblaže rečeno, razočarao. Riječ je o nevjerojatno diletantsko realiziranom filmu u kojem je tragično gledati revidiranje priče te grozne dijaloge…. Doista je bilo teško predvidjeti ovakav promašaj. Nadamo se kako će finale trilogije popraviti dojam….

 

 

UNIVERZALNI VOJNIK: POVRATAK NA BOJIŠNICU (1999)

Iako su njegovi najpoznatiji filmovi “Dan nezavisnosti” i “Patriot”, redatelj Roland Emmerich najbolji je film isporučio 1992. godine. Kombinacija znanstvene fantastike i akcije poznata kao “Univerzalni vojnik” u središtu je priče imala univerzalne vojnike koji su poginuli tijekom Vijetnamskog rata, ali su kasnije reanimirani kako bi postali poslušni supervojnici. Međutim, buđenje nije samo fizičko već se bude i uspomene iz prošlog života. Vjerojatno se nastavak ne bi našao na ovoj listi da se Paul Verhoeven prihvatio redateljskog posla, ali to se dogodilo nije – redatelj nastavka je Mic Rodgers koji je od nastavka stvorio zamorni i većinom neuzbudljivi akcijsko-znanstveno fantastični film koji je daleko od kontroverzi pa i provokativnosti jedinice….

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)