LEONARDO DICAPRIO: DESET ODABRANIH

1. ŠTO MUČI GILBERTA GRAPEA? (What’s eating Gilbert Grape?) – (1993)

 

Redatelj: Lasse Hallstrom

Drama “Što muči Gilberta Grapea?” imala je ambicije doseći što više nominacija za filmske nagrade. Priča o mladiću iz gradića gdje se svi poznaju i gdje je svakodnevica rutinska čak i ako živiš u vrlo neobičnoj obitelji okupila je zanimljivu glumačku ekipu koju predvode Johnny Depp i Juliette Lewis. Gilbert Grape je onaj dio obitelji koji želi svima ugoditi i nadoknaditi gubitak oca. (Ne)obična obiteljska priča i teme bliske gledateljima bile su glavni razlog ambicioznosti kada su filmske nagrade u pitanju. Na kraju priče jedini koji je došao do nominacije za “Oscara” bio je, tada devetnaestogodišnjak, Leonardo DiCaprio koji je za ulogu Gilbertova retardiranog brata Arnieja nominiran za “Oscara”. Di Caprio se odlično snašao u zahtjevnoj ulozi- zvijezda je rođena i teško je bilo vjerovati da će glumac toliko dugo čekati na svoj prvi zlatni kipić.

 

2. DNEVNIK KOŠARKAŠA (The Basketball Diaries) – (1995)

 

R: Scott Kalvert

Dvije godine nakon Grapea DiCaprio je ponovo prihvatio zahtjevnu ulogu. I ponovo uspio – priča filma temeljena je na autobiografskom romanu Jima Carrola. DiCaprio interpretira tinejdžera, talentiranog košarkaša koji se ne može sam boriti sa životnim iskušenjima (škola, obitelj) i okreće se drogi. Uskoro daroviti mladić ostaje na ulici – od talenta i dečka koji obećava do dna za kratko vrijeme. Uz dojmljivu glumu DiCaprija (scena majke i sina koji traži novac, ali majka ga ne pušta u stan ostaje zauvijek u sjećanju) film pamtimo po uvjerljivom nastupu Juliette Lewis. U filmu nastupaju i Lorraine Bracco te Mark Wahlberg

 

3. TITANIC (1997)

R: James Cameron

Nakon uloge Romea u modernoj verziji “Romea i Julije” (Julija je Claire Danes) te nastupa u “Marvinovoj sobi” (Meryl Streep, Robert De Niro) DiCaprio prihvaća ulogu u “Titaniku”. Camerona je teško odbiti, ali izgledalo je kako bi film mogao postati promašaj epskih razmjera – vremenske prilike nisu bile naklonjene ekipi filma, rokovi završetka snimanja su pomaknuti nekoliko puta. Pedantni Cameron nije želio nikakve kompromise oko rekonstrukcije nesreće i budžet je probio 200 milijuna dolara. Međutim, priča je imala sretan kraj – film je zaradio gotovo 2.2 milijarde dolara u svjetskoj distribuciji te je osvojio je 11 Oscara (14 nominacija). Nakon “Titanika” DiCaprio je potvrdio status najveće filmske zvijezde svoje generacije. Ostalo je tek vidjeti kakve će projekte u budućnosti birati….

 

4. BANDE NEW YORKA (Gangs of New York) – (2002)

R: Martin Scorsese

Godina 2002 važna je za DiCaprija, ali i za Martina Scorsesea. Redatelj je pronašao novog De Nira (ne, ovo nije usporedba DiCaprija i De Nira već je riječ o početku nove, dugogodišnje suradnje između glumca i redatelja – baš onakve kakva je bila ona između De Nira i Scorsesea) dok je Di Caprio pronašao filmaša koji će njegovu karijeru podići na višu razinu. Prva DiCaprio-Scorsese suradnja zove se “Bande New Yorka”. Radnja filma vraća nas u 19 stoljeće – vrijeme kada su New Yorkom vladale…bande. DiCaprio je Amsterdam Vallon koji postaje čovjek od povjerenja vođe jedne od bandi –  Bill “The Butcher” Cutting jedan je od najopasnijih ljudi u gradu i Vallon želi biti što bliže vođi. Razlog je osveta.. Uz DiCaprija u filmu nastupaju i Liam Neeson, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz i John C. Reilly. “Bande New Yorka” djelomično su inspirirane stvarnim događajima i likovima.

 

5. UHVATI ME AKO MOŽEŠ (Catch Me If You Can) – (2002)

R: Steven Spielberg

Iste godine kada je počeo suradnju sa Scorseseom, DiCaprio snima film kojeg režira Steven Spielberg. “Uhvati me ako možeš” adaptacija je knjige o životnoj priči Franka Abingalea mlađeg koji je unatoč milijunskim zaradama na različitim prevarama godinama izbjegavao uhićenje čak i policijsku istragu. Jedini koji je njegov posao od prvog trenutka shvatio ozbiljno bio je Carl Hanratty, agent FBI-a. DiCaprio je razigran i raspoložen u ulozi prevaranta – njegova suprotnost je Hanratty kojeg interpretira Tom Hanka. “Uhvati me ako možeš” nije samo priča o prevarama i potjeri agenta FBI-a za kriminalcem već govori o obitelji i obiteljskim vezama koji, ponekad, nisu baš najbolje. U filmu nastupaju i Christopher Walken, Amy Adams, Martin Sheen i James Brolin.

 

6. KRVAVI DIJAMANT (Blood Diamond) – (2006)

R: Edward Zwick

“Krvavi dijamant” jedan je od onih filmova koji imaju savršeno pogođen naslov. Radnja je smještena u Sierra Leone tijekom građanskog rata krajem prošlog stoljeća. DiCaprio je Danny Archer, bivši specijalac koji krijumčari oružje koje naplaćuje u dijamantima. Archer se udružuje s lokalnim igračem Solomonom kako bi pronašli dijamant koji vrijedi dovoljno kako bi Archer zauvijek napustio Afriku. Film žestoko, brutalno i potresno prikazuje užase građanskog rata, kaosa u kojem je stradanja civila svakodnevica.

 

7. OTOK SHUTTER (Shutter Island) – (2010)

R: Martin Scorsese

Nova suradnja Scorsese-DiCaprio psihološki je triler u kojem DiCaprio glumi detektiva Teddyja Danielsa koji zajedno s partnerom Chuckom dolazi istražiti nestanak, bijeg jedne od pacijentice bolnice za mentalno bolesne kriminalce. Bolnica se nalazi na otoku Shutter – ubrzo nakon dolaska detektiva tamo se počinju događati čudne stvari..

Scorsese je stvorio jezivi ugođaj filma – zapravo ugođaj je prilagodio priči filma. Kompleksan triler kojeg krasi izvrsna glumačka ekipa (Ben Kingsley, Max Von Sydow, Michelle Williams, Mark Ruffalo, Elias Koteas….)

 

8. POČETAK (Inception) – (2010)

R: Christopher Nolan

Ideja za film (drugačijeg žanra i izmijenjene radnje) stvorena je u radionici Christophera Nolana je 2001. godine. Međutim, redatelj je realizirao trilogiju o “Vitezu tame” i tek onda krenuo u realizaciju – ništa čudno: s obzirom na kompleksnost priče Nolanu su trebali kreativni i komercijalni uspjesi kako bi dobio odriješene ruke za realizaciju projekta. Prepričati radnju ili bar zaplet filma u nekoliko rečenica nemoguća je misija – “Početak” vrijedi pogledati nekoliko puta kako zbog slojevite priče tako i zbog atraktivnih scena urušavanja snova. Što je san? Što je stvarnost? Odgovori nisu jednostavni – DiCaprio vrlo dobar kao Cobb (film ima i emotivnu, ljubavnu priču) uz asistenciju impresivne glumačke ekipe u kojoj se nalaze i Marion Cottilard, Tom Hardy, Ellen Page, Michael Caine, Cillian Murphy, Tom Berenger, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt i Pete Postlethwaite…”Je ne regrette rien” pjeva Edith Piaff

 

9. VUK S WALL STREETA (The Wolf of Wall Street) – (2013)

R: Martin Scorsese

Interpretacija Jordana Belforta, brokera koji je prevarama zaradio desetke, stotine milijuna dolara vjerojatno je najkompletnija glumačka izvedba Leonarda DiCaprija. Glumac je stvarajući filmskog Belforta pred gledatelja bacio čitav raspon emocija – tugu, histeriju, veselje, euforiju, neodlučnost, samouvjerenost….sve navedeno i više od toga se može pronaći u izvrsnoj glumačkoj interpretaciji. Priča o zvijezdi Wall Streeta nominirana ja za mnoge filmske nagrade, ali malo ih je potvrdila. Film pamtimo i zbog Margot Robbie.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

10. POVRATNIK (The Revenant) – (2015)

R: Alejandro G. Inarritu

Kako bi konačno potvrdio nominaciju za “Oscara” DiCaprio se morao vratiti iz mrtvih. Takva je, naime, priča inspirirana istinitim događajima iz života Hugha Glassa. Glass je bio osuđen na smrt, ali se vratio i osvetio. Sukob ženke grizlija i glavnog protagonista jedan je od najupečatljivijih filmskih trenutaka posljednjih godina. DiCaprio je dobio Oscara i tako je priča završena – vjerojatno će zlatnih kipića u budućnosti biti još. “Povratnik” je vizualno atraktivan film koji secira ljudsku prirodu, kaos i destruktivnost. U filmu nastupaju i Tom Hardy, Domhnall Gleeson i Will Poulter.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

Nešto kao HONORABLE MENTION:

  • Avijatičar
  • Pokojni
  • Odbjegli Django
  • Bilo jednom u Hollywoodu
  • Romeo i Julija
  • Ubojice cvjetnog mjeseca

 

 

Share

One Comment

  1. Maja Dukan

    Možda bi Leo prije dobio Oscara da nije prihvatio ulogu u Titanicu. Nije to bila uloga za glumca njegovog kalibra, nije mu trebao taj blockbuster. Poslije fenomenalne uloge u “Što muči Gilberta Grapea”i romantične i dobre uloge u “Romeo i Juliet” , Titanic mu nije trebao. Kipić je stvarno trebao dobiti još za Gilberta Grapea a poslije za ulogu u “Vuk s Wolf Streeta” u kojoj je stvarno pokazao svu raskoš svoga talenta. Kao glumac on je uvijek sjajan , još bih izdvojila “Pokojni” i prošlogodišnju posvetu Hollywoodu – “ Bilo jednom u Hollywoodu”