VIKEND TV PREPORUKE

PETAK, 26.04

 

HTV 1, 20.45: Patriotske igre

Nakon Aleca Baldwina ulogu analitičara CIA-e Jacka Ryana preuzeo je Harrison Ford. U “Patriotskim igrama” glavni su negativci teroristi, odmetnici, bivši članovi IRA-e. Tijekom njihovog terorističkog napada Ryan se obračuna s nekoilko pripadnika, ali zbog jednog ubijenog terorista analitičar CIA-e i njegova obitelj naći će se na meti pripadnika iste organizacije. Uz Forda u filmu nastupaju Sean Bean (glavni negativac), Anne Archer, James Earl Jones i Samuel L. Jackson.

 

HTV 1, 23.10: Rocky

 

Na svim razinama ključan i najvažniji film karijere Sylvestera Stallonea i najpopularniji film o boksu. Priča o “Rockyju” počinje 24.03. 1975 godine. Tada je održan meč između Muhammada Alija i Chucka Wepnera. Prvak, za mnoge najbolji boksač u povijesti protiv nepoznatog boksača koji je u vrijeme borbe imao 35 godina. Većina je očekivala Wepnerova pad u uvodnim rundama, ali boksač je nokautiran tek krajem posljednje, petnaeste runde. Priču je Stallone iskoristio kako bi napisao scenarij koji je uspio prodati u posljednji trenutak. Koliko je Stallone bio u teškoj financijskoj situaciji svjedoči i prodaja psa – kasnije je otkupio Butkusa koji je nastupio u filmu. “Rocky” je osvojio tri “Oscara”, Stallone nije uspio osvojiti nagradu iako je bio nominiran u dvije kategorije (glumac i scenarij). Međutim, osvojio je “Rocky” publiku, ostvario izvrsnu zaradu na kino blagajnama i Stalloneu širom otvorio vrata filmskog svijeta. Snimljeno je pet nastavaka u kojima je Rocky prešao put od uzvrata protiv Creeda preko SSSR-a i Ivana Drage do boksačkog trenera.

 

SUBOTA, 27.04 

 

Foto: Screenshot

 

Nova TV,: 22.35: Spider-Man: Put bez povratka

I dok većini superjunaka baš i ne ide najbolje u komercijalnom, ali i kreativnom smislu, Peter Parker u interpretaciji Toma Hollanda i dalje mirno plovi blockbusterskim morem. “Put bez povratka” je pristojna i raskošna kino zabava. Glumačka ekipa je dobro poznata i ovdje nema prevelikih iznenađenja. Zendaya je razigrana, Tom Holland pokazuje kako njegov Peter Parker isijavati bijes i bol dok je Willem Defoe zasjenio sve negativce i podsjetio koliko je moćan glumac. Da, tu su i cinični komentari Dr. Strangea odnosno Benedicta Cumberbatcha…

 

HTV 3, Posebni dodaci – Dani i noći knjige

  • Ponoćna zvona (1965)
  • Rašomon 
  • 1984 

 

HTV 1, 07.25: Točno u podne 

 

 

Film čiji je naslov ušao u svakodnevnu komunikaciju. “Točno u podne” prati šerifa Willa Kanea koji se suprotstavlja Franku Milleru i njegovoj bandi. Kane je poslao Millera u zatvor koji izlazi željan osvete. Stiže točno u podne, vlakom i čekaju ga njegovi suradnici. Jedan od najzanimljivijih detalja filma skriva se u radnji – nitko od mještana ne želi pomoći šerifu. Supruga ne odobrava njegovu odluku – zamjenik bježi prije dolaska vlaka. Jedina koja razumije i podržava šerifa je njegova bivša ljubav Meksikanka Helen Ramirez. Gary Cooper osvojio je Oscara, filmski je svijet upoznao Grace Kelly. U filmu nastupaju i Lloyd Bridges (otac Jeffov) te Lee Van Cleef.

 

NEDJELJA, 28.04 

 

DOMA TV, 23.20: Collateral

Tom Cruise kao plaćeni ubojica? Nema problema – u filmu Michaela Manna Cruise je Vincent, čovjek koji službeno dolazi u Los Angeles. Unajmljen od vodećih ljudi narko kartela Vincent želi likvidirati nekoliko zaštićenih svjedoka. Ulazi u taksi i ponudi vozaču Maxu….ponudu koju je nemoguće odbiti.

Mannov filma ima stil, intrigantnu priču koja kako posljedicu ima sjajnu interakciju Maxa i Vincenta. Čitavim filmom smjenjuje se akcija i izvrsno napisani dijalozi koji odnos između taksista i plaćenog ubojice podižu na višu razinu. Niz izvrsnih scena predvodi ona u jazz klubu i razgovor o Milesu Davisu. Razgovor koji život znači…