NAJBOLJI TRENUCI U POVIJESTI FILMA (četvrti dio)

1. Tears in Rain – BLADE RUNNER (1982)

Finale filma, susret Deckarda s odbjeglim replikantom jedan je od najboljih završetaka filma. Batty pokazuje više humanosti od mnogih ljudi, spašava Deckarda te u kratkom monologu progovara o prolaznosti života, uspomenama. Postojanju. Monolog praćen Vangelisovom glazbom. Nezaboravno i snažno. Za sva vremena.

 

2. The Bride vs O-Ren Ishii – KILL BILL vol. 1 (2003)

The Bride se vratila iz mrtvih i kreće na osvetnički pohod. Kraj prvog filma je, čak i kada je riječ o Tarantinu, nevjerojatno nasilan. Finale filma je obračun na snijegu – O-Ren Ishii protiv The Bride. Tarantino je izvrsno posložio stvari – od scenografije i obračuna hladnim oružjem do zvučne kulise (“Don’t let me be misunderstood” – “Santa Esmeralda”). Pobijediti može samo jedna – tko je ostao bez glave možete pogledati u videu…

 

3. Obračun na groblju – DOBAR, LOŠ, ZAO (Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo) – (1966)

Nakon više od dva sata jurnjave i potrage za zlatom Blondie, Tuco i Angel Eyes spremni su za konačni obračun. Mjesto radnje je prigodno – groblje s kojeg će samo jedan otići živ. Izvrsno, sjajno režirano finale briljantnog filma. Majstoru Leoneu sjajno asistiraju Clint Eastwood, Lee Van Cleef i Eli Wallach.

 

4. “Bonasera, Bonasera, what have I ever done to make you treat me so disrespectfully?” – KUM (The Godfather) – (1972)

Uvodne minute “Kuma” gledatelja odmah upoznaju o kakvom je remek-djelu riječ. Bogati i uspješni Bonasera dolazi kod Kuma tražiti pravdu i osvetu. Nitko Bonaseri pomoći ne može osim Vita Corleonea, ali sada je Bonasera dužan uslugu. Usput, Corleone će Bonaseri objasniti kako bi trebao imati malo više poštovanja prema njemu. Brando dominira od prve minute filma…

 

5.  “Franky My Dear, I Don’t Give a Damn” PROHUJALO S VIHOROM (Gone With the Wind) – (1939)

Njega nije briga, ona je tužna, ali nastavlja živjeti u nadi jer sutra je novi dan. Tako završava četverosatni ep, ljubavna i ratna filmska priča omiljena mnogim gledateljima. Clark Gable i Vivien Leigh glavne su glumačke zvijezde filma i njima pripadaju posljednje minute filma….

 

6. “Say Hello to My Little Friend” – LICE S OŽILJKOM (Scarface) – (1983)

Izluđen kokainom i okružen mnogobrojnim neprijateljima Tony Montana kreće u posljednji obračun. Vrijeme njegove vladavine ionako je isteklo i bilo je pitanje kada će Montana biti likvidiran. Montana uzima oružje za specijalne prilike i kreće u obračun. Posljednji bal krvave karijere čovjeka koji je prešao put od seljačine do kralja kokaina.

 

7. “My heart was broken – cause it’s always gonna be broken, and I know yours is broken, too. ” – MANCHESTER BY THE SEA – (2016)

Stravična nesreća uništila je život Leeja Chandlera. Odnijela je živote njegove djece, razorila brak i Chandlera pretvorila u čovjek koji mrzi sebe i želi nestati. Prestati postojati. Slučajan susret s bivšom suprugom na ulici pretvara se u eksploziju emocija. Michelle Williams i Casey Affleck interpretiraju ljude kojima je nesreća razorila živote i ostavila ih izgubljene u prošlosti. Susret koji možete vidjeti u videu mirenje je s prošlošću, ali i dokaz kako ništa nije ostalo…

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)