SPASILAČKA SLUŽBA

REDATELJ: Seth Gordon
GLAVNE ULOGE: Dwayne Johnson, Zac Ephron, Alexandra Daddario, Priyanka Chopra, Ifenesh Hadera, Jon Bass
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Baywatch

“Ovo je naša plaža” – Mitch Buchannon

Iako ljeto 2017 kalendarski još uvijek nije počelo temperature su ljetne. Tridesetak stupnjeva u gradskom okruženju priziva more i plaže. Baš nekako u vrijeme najvećih ovogodišnjih vrućina ljetnu kino sezonu otvorio je, mjestom radnje, pravi ljetni film. “Spasilačka služba” filmska je obrada svima znane, istoimene televizijske serije koju su u devedesetim godinama prošloga stoljeća neki prezirali, ali mnogi redovito gledali. “Spasilačka služba” trajala je 11 sezona, u svojem je pretjerivanju često koketirala s trashom te je postala ključna točka karijera Davida Hasselhoffa i Pamele Anderson. More, plaža, ljeto, ogromne količine tricepsa i bicepsa, lijepe žene i često besmislena radnja postali su i ostali zaštitni znak “Spasilačke službe”. Film preuzima dobar dio karakteristika serije (novost je da redatelj želi što više relaksirati film odnosno dodati više humora), u dijelovima je i posveta originalu. Za ljubitelje serije dobra vijest, za sve ostale baš i ne.

Tanka i događanjima siromašna radnja filma počinje audicijom za nove članove ekipe. Svake godine održava se testiranje za novog člana i prije izbora treba ispuniti određene uvjete. Nakon završetka testiranja objavljeno je da novi članovi ekipe postaju Matt Broady (zlatni olimpijac izgubljen u privatnom životu – tumači ga Zac Ephron), Summer Quinn (prelijepa Alesandra Daddario čija je uloga, većinom, svedena na umjetne i neuvjerljive izraze lica koji komentiraju događaje u filmu) te Ronnie (lik koji nema savršeno tijelo, nije sportaš ali je timski igrač i osoba koju se ismijava – glumi ga Jon Bass, kopija Jonaha Hilla iz mladih dana). Nakon popunjavanja ekipe članovi spasilačke službe suočavaju se velikim, najvećim izazovom – spasiti plažu i grad od Victorije Leeds, glavne negativke.

 

Novi, filmski Mitch je apsolutni autoritet, neupitna moralna vertikala, spasilac i zaštitnik . Okupio je ekipu kojoj plaža postaje tijesna pa im treba veći izazov – spašavanje čitavog grada. Institucije su korumpirane i ne rade svoj posao i jedina nada su junaci s plaže. Da, ovako otprilike glasi radnja epizo…Filma.
Priča je ispunjena klišejima, moraliziranjem i detaljima koji ističu važnost prijateljstva, timskog rada, opraštanja, predanosti poslu… Idealiziranje i promicanje navedenih tema nije neuobičajna pojava u hollywoodskim filmovima no “Spasilačka služba” baš i nije predložak kojeg treba toliko opterećivati (pre)ozbiljnim temama. Ionako od prve minute filma gledatelj zna kako će priča završiti.
Dodatak akciji i ozbiljnim, dramskim dijelovima je humor. Ideja nije bila promašena – relaksirati radnju, ipak je riječ o ljetnom filmu. Realizacija nije pretjerano uspješna – Dwayne Johnson jedini je član glumačke ekipe koji ima komičarski potencijal (posebno je došao do izražaja u filmu “Pain & Gain” gdje je The Rock pokazao i smisao za samoironiju) – najzabavniji trenuci filma su Mitchova podbadanja Matta u vezi sličnosti s članovima boy bandova. No, problem je u tome da je Mitch i najozbiljniji protagonist filma –  sensei i vođa se, valjda, ne smije pretjerano zafrkavati. Ipak je on uzor.

Nakon nekoliko minuta filma slijedi prva važnija fora koja bi trebala izazvati urnebes u kino dvorani. Ronnie se duže vrijeme pali na jednu od Mitchevih kolegica. Kada atraktivna plavuša u kupaćem kostimu dolazi do Ronnija on izgubi dar govora, dobije erekciju i pada na klupu. To nije sve – sirotom Ronniju penis se zaglavio i treba pomoć. I dok Ronnie treba pomoć, prisutni snimaju događaj. Scena koja opisuje razinu humora u filmu. Pisca ovih redaka “Spasilačka služba” baš i nije nasmijala – no ima nešto i u generacijskim razlikama. Grupa mlađih tinejdžera koji su sjedili nekoliko redova ispred mene nisu se prestajali smijati. Filmu ili međusobnim provokacijama teško je odgonetnuti.

“Spasilačka služba” često sliči i reklami – veliki je broj proizvoda i kompanija koje se, na više ili manje, upadljiv način pojavljuju u filmu.

“Spasilačka služba” filmska je obrada televizijske serije koja je uveseljavala gledatelje više od desetljeća. Pokušaj da se humorom i akcijskim scenama zamaskiraju nedostaci (filma, ali i serije) nije uspio – riječ je o neuspjelom i, većinom neduhovitom, pokušaju da se zabave ljubitelji filma i zaradi dolar više na kino blagajnama. Konačni proizvod, čini se, neće ispuniti niti jednu od navedenih ambicija.

OCJENA: 3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)