KRVNA OSVETA

REDATELJ: Jean-Francois Richet
GLAVNE ULOGE: Mel Gibson, Erin Moriarty, William H.Macy, Diego Luna, Michael Parks, Lucine Dale
TRAJANJE. 88 minuta
NAZIV ORIGINALA: Blood Father 

 

“Ne možeš čitav život biti kreten” – Link

 

John Link imao je burnu prošlost. Ovaj je bivši alkoholičar (čist dvije godine), zatvorenik i ratni veteran mir pronašao u naselju kamp kućica. Nije turističko naselje, ali za Johna idealno; život je miran bez prevelikih stresova i izazova. Sve do trenutka kada ga nazove kći Lydia. Ona je nestala prije nekoliko mjeseci i sve do poziva nije se nikome javljala. Očajna zbog situacije u kojoj se našla Lydia nije imala drugog izbora nego kontaktirati oca. Odnos između Lydije i Johna gotovo da i ne postoji. Sedamnaestogodišnja djevojka odrasla je s majkom (Johnova bivša) i nije previše vremena provodila s ocem. No situacija je izmakla kontroli. Lydia se, spletom okolnosti, zamjerila pripadnicima meksičkog narko-kartela i jedini koji je može zaštititi je John Link…..

Ideja o ekranizaciji romana “Blood Father” američkog pisca Petera Craiga rodila se 2008 godine. Za projekt se ozbiljno zagrijao Sylvester Stallone koji je osim nastupa u glavnoj ulozi želio i režirati film. No Stallone je, ponajviše zbog planova povezanih uz nadolazeće projekte (“John Rambo”, “Plaćenici”), odustao od ekranizacije. Nakon godina skupljanja prašine “Blood Father” je uskrsnuo kada se projekta prihvatio francuski redatelj Jean-Francois Richet (“Državni neprijatelj 1 i 2”, remake Carpenterovog “Napad na policijsku stanicu iz 2005 godine). Peter Craig je odlučio asistirati na pisanju scenarija dok je glavnu ulogu u filmu dobio hollywoodski enfant terrible Mel Gibson. Gibsonova briljantna filmografija posljednjih godina pati zbog glumčevih ispada u privatnom životu. No čini se da se Gibson primirio i odlučio energiju usmjeriti na ono što radi najbolje – Snimanje filmova. Prije nekoliko dana Gibsonov novi redateljski projekt, biografska drama “Hacksaw Ridge”, doživio je ovacije na filmskom festivalu u Veneciji. Sudeći po prvim reakcijama na “Hacksaw Ridge” Gibson je ponovo u odličnoj redateljskoj formi. “Blood Father” pokazuje da u Gibsonu i dalje ima glumačke vatre….

 

 

Tinejdžerske godine djeteta izazov su za roditelje. Međutim, problemi u koje se uvalila Lydia doista su nesvakidašnji. Zamjeriti se pripadnicima narko kartela sa samo sedamnaest godina nije uobičajen tinejdžerski problem. Spas i zaštitu Lydia traži od osobe u kojoj (pre)veliku životnu podršku baš i nije imala. John nije bio uzoran otac no nalazi se u razdoblju života kada se, polako ali sigurno, svode računi. Link, konačno čist i trijezan, shvaća da baš i nema previše uspomena na koje bi mogao biti ponosan. Poziv Lydie vjerojatno je posljednja prilika za Linkovo iskupljenje. I upravo iskupljenje je (uz roditeljsku ljubav) glavna tema, pokretač radnje Richetova filma. Linkov put do iskupljenja nije bez i jednostavan. Leševi se gomilaju, protivnici su brutalni i nemilosrdni, ali Link ima vojničku i zatvorsku prošlost. I poznaje ljude koji poznaju ljude.

Richet nije propustio komentirati američku stvarnost. Razgovori između Lydieje i Johna otkrivaju da John o meksičkim imigrantima razmišlja otprilike kao Donald Trump (Lydia daje malo drugačije mišljenje), ponešto saznajemo i o aktualnom, korporativnom trenutku SAD-a. Amerika koju gledamo u Richetovu filmu nije obećana zemlja; prašnjava i prljava, premrežena kriminalom i nasiljem (osim kartela susrećemo i ekstremizmom zatrovane veterane rata) mjesto je to na kojem je policija nemoćna i uvijek stiže na kraju priče. Popisati i pokupiti mrtve i ranjene, nemoćna da bilo što promijeni. Gospodari života i smrti živopisni su likovi poput Artura Riosa (upečatljivi Arturo Sandoval) i The Cleanera sicaria kojeg tumači Raoul Trujillo. Američki san glavnih protagonista “Blood Fathera” živjeti je i preživjeti.

 

 

John Link nije prva Gibsonova uloga u kojoj tumači protagonista koji kreće u akciju zbog obiteljskih razloga. “Mad Max” i “Na rubu tame” filmovi su u kojima junaci koje Gibson interpretira kreću u osvetnički pohod zbog članova obitelji. Link je, poput Cravena i Maxa Rockatanskog, krenuo u akciju zbog obitelji no razlike postoje. Lydia je živa i Gibson u “Mad Maxu” i “Na rubu tame” nije imao takvu glumačku partnericu. Erin Moriarty izvrsna je u ulozi Lydie, nadmudrivanja s Gibsonom relaksiraju film i daju mu duhovite i emotivne trenutke. Uz spomenute narcosa i sicaria od glumačke ekipe vrijedi istaknuti i Williama H. Macya u ulozi Linkovog sponzora.
“Blood Father” akcijski je triler koji označava povratak u glumačku formu Mela Gibsona. Nasilan i brutalan, ali i iznenađujuće emotivan Richetov film, unatoč tmurnoj radnji, sadrži završetak koji najavljuje bolje dane. Za glavnu (anti)junakinju, ali i nastavak karijere velikog filmaša.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)