MACHETE UBIJA

REDATELJ: Robert Rodriguez
GLAVNE ULOGE: Danny Trejo,Sofia Vergara, Amber Heard, Michelle Rodriguez, Mel Gibson, Lady Gaga, Charlie Sheen
TRAJANJE: 115 minuta

 

Nakon što su pripadnici meksičkih kartela likvidirali agenticu Sartanu (Jessica Alba), Machete je željan osvete. Vrlo brzo osvetnik sa mačetom dobija priliku; američki predsjednik (Charlie Sheen iliti Carlos Estevez) daje ponudu koju Machete ne može odbiti. Machete kreće na zadatak kojemu je cilj uništenje terorističke prijetnje koja dolazi iz Meksika. Prijetnje koja dolazi od istih ljudi koji su ubili Sartanu….
Machete se vratio. Nakon uspjeha prvog filma snimljenog 2010 redatelj Rodriguez je najavio nastavak. Cijela priča oko “Machete ubija” se ponešto odužila, te je film tek ove godine dočekao kino premijeru. Film je prošao vrlo loše na kino blagajnama, a razloga za to ima nekoliko….

Kao i u prvom dijelu redatelj Rodriguez je ponudio sličan recept; “Machete ubija” koketira sa trashom i filmovima “B” produkcije snimanih sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Film je nabijen akcijom, krvavim scenama i lijepim ženama. U filmu nastupaju mnoga poznata hollywoodska imena. No, ovoga puta Rodriguez puno više parodira  želi biti eksplozivniji i spektakularniji. Angažiranje velikog broja poznatih lica je, za razliku od prvog nastavka, lošije odrađeno. U “Macheteu” redatelj je “pokucao na vrata zaboravljenih aseva”, te je angažirao Stevena Seagala i Don Johnsona. Glumci koji su u tom trenutku bili zaboravljeni, a njihove su karijere, odnosno uloge koje su u njoj ostvarili, puno bliže izgledu i sadržaju filmova o Macheteu. “Machete ubija” nam donosi dvije planetarne zvijezde koje su prilično nespojive sa Rodriguezovim filmom. Mel Gibson koji je godinama jedna od najvećih redateljsko-glumačkih zvijezda Hollywooda i Lady Gaga jedna od najtraženijih pjevačica današnjice su “pojačanja” koja je redatelj odabrao kao bi nastavak bio veći i spektakularniji. Nije problem u Gibsonu i Gagi; oni su svoje role odradili korektno. Problem je da su oni prevelike zvijezde za film koji se “naslanja” na trash i “B” produkciju. Oni su odabrani kako bi privukli što više publike u kino, ali sudeći prema zaradi u na kino blagajnama postignut je suprotan učinak. Većina fanova Gibsona i Lady Gage ipak nisu ljubitelji tresha i parodija.

Početne minute filma nam nude trailer za budući film o Macheteu. Prvi dojam je da gledamo još jednu od Rodriguezovih zafrkancija, ali riječ je o najavi za eventualni treći nastavak. Nastavak koji bi se trebao događati negdje u svemiru, “in a galaxy far,far away”. Da, u “Machete ubija” se parodiraju, između ostalih, i “Ratovi zvijezda”. Machete je postao sličan Bondu; njegove akcijske vratolomije su veće, duže i eksplozivnije. Zapravo, teško je nabrojati sve filmove, i tv serije (“Zapadno krilo”) koje parodira “Machete ubija”. No, u slučaju ovoga filma više ne znači i bolje. Iako ima svijetlih trenutaka dojam je da je “Machete ubija”, u odnosu na prvi ponešto izgubio na duhovitosti. Scenarij filma, bez obzira što je pretrpan parodiranjem i referencama na druge filmove, ima dosta nezanimljivih minuta. U redu, od ovakvog filma se ne očekuje pretjerana scenaristička urednost i(li) zanimljivost, ali i taj dio filma bitno zaostaje za prvim nastavkom.

“Machete ubija” nije na razini svojeg prethodnika. No, ukoliko se isključi logika te smanje očekivanja film može poslužiti kao stotinjak minuta solidne zabave. Nije svakodnevna filmska pojava Carlos Estevez u ulozi američkog predsjednika ili grudnjak sa automatskim naoružanjem…

OCJENA: 6

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)