DIVLJACI

REDATELJ:Oliver Stone
GLAVNE ULOGE:Blake Lively,Taylor Kitsch,Aaron Johnson,Benicio Del Toro,John Travolta,Salma Hayek
TRAJANJE:130 minuta
NAZIV ORIGINALA: Savages

 

Oliver Stone je zanimljiv i svestran filmaš. Njegov opus je vrlo respektabilan i važan posebno za američku publiku. Naime, Stone s pravom nosi titulu “kroničara američkih fenomena i novije američke povijesti”. Najbolji i najupečatljiviji Stoneovi filmovi su( po mišljenju pisca ovih redaka) “Vod”, “Rođen 4.Srpnja”, “Nebo i zemlja”, “Wall street” te “Any given Sunday”. Prva tri filma spadajuu “vijetnamsku trilogiju”. Iako nisu radnjom povezana. ova tri filma su s različitih aspekata prikazala Vijetnamski rat odnosno sudbine ljudi koji su sudjelovali u njemu. “Vod” je dobitnik Oscara. a treba napomenuti da je film istinita, autentična priča o Stoneovim doživljajima u Vijetnamu. Ostala dva filma trilogije su također temeljena na istinitim pričama. “Wall Street” je film koji je još davne 1987 ukazao na pohlepu i beskrupuloznost burzovnih mešetara. Na neki način je Stone u svojem filmu vizionarski predvidio ekonomsku krizu koja i danas muči veći dio čovječanstva. Michael Douglas je za briljantnu interpretaciju Gordona Gekka zasluženo osvojio “Oscara” za glavnu ulogu. Jedan od najpodcjenjenijih Stoneovih filmova je “Any given Sunday”. Stone je u filmu secirao svijet NFL-a odnosno Američke nogometne lige. Sjajan prikaz lica i naličja vrhunskog sporta i odlični Al Pacino kao trener i Cameron Diaz kao vlasnica kluba glavni su aduti filma. Evo još nekih tema koje je Stone obrađivao u svojim filmovima: američki predsjednici odnosno, kontroverze o njima(“Nixon”,”JFK” i “W”),mediji (“Natural born killers”, napad na “Twinse” (“World Trade Centar”), Morrison i njegov život (“The Doors”) –  Stone je “bilježio” i proučavao Ameriku i  prikazao je na filmu. Stone se u dosadašnjoj karijeri pokazao kao i uspješan scenarist. Uz većinu filmova koje je i režirao autor je napisao i scenarije za “Conana” (onog pravog, originalnog s Arniejem u glavnoj ulozi), “Godinu Zmaja”, “Ponoćni express” i “Lice s ožiljkom”. Zadnjih desetak godina Stone je malo “pao u formi”. Snimio je prolazan “WTC”, ali i vrlo lošeg “Alexandra”, te potpuno nepotreban nastavak “Wall Streeta”. “Divljaci” su novi film velikog filmaša….

Radnja filma počinje otprilike ovako: Chon (Taylor Kitsch) i Ben (Aaron Johnson) žive svoj “američki” san; proizvode visokokvalitetnu marihuanu koja im donosi enormnu zaradu (sjeme nabavljeno u Afganistanu), “dijele” istu ,prelijepu ženu imenom O (Blade Lively), te razmišljaju o povlačenju iz posla. Stvari se počinju komplicirati kada okrutni, meksički narko kartel kojeg vodi Elena (Salma Hayek) i njena desna ruka, brutalni Lado (Benicio Del Toro) žele preuzeti njihov posao. Odbijanje Bena i Chona da surađuju na način kako želi Elena dovest će do otmice njihove voljene Ophelie….

“Divljaci” su film koji je mogao biti jako dobar, ali se “ugušio” u nizu nelogičnosti same priče što na kraju rezultira i neuvjerljivošću cjeline. Moram priznati da se ne sjećam kada sam zadnji put pogledao film koji govori o trgovini drogom, a da je u prvom planu bila marihuana. Ovakvi ili slični filmovi se najčešće bave kokainom, heroinom, te ostalim težim drogama ponajviše jer je marihuana najbenignija i najneprofitabilnija. U nekim državama svijeta je i dekriminalizirana te koristi u medicinske svrhe ( jedan od likova u filmu govori kako mu teško bolesna žena koristi marihuanu). Vjerojatno je Stone htio biti nešto drugačiji i originalniji.

Prilično je diskutabilan, pomalo i nekorektan prikaz “zaraćenih” strana. U američkoj dilerskoj “reprezentaciji” likovi su mladi, lijepi  čak i humanitarci. Meksikanci su okrutni i fizički ne pretjerano privlačni (izuzmemo li, naravno, Salmu Hayek). Znamo za brutalnu efikasnost meksičkih narko kartela, ali baš ne vjerujem da organizacije koje godišnje “okreću” između 35-45 milijardi dolara i imaju vlastite vojske plaćenika upošljavaju samo takve likove .Ali hajde da je tako…zašto bi se onda uopće takve organizacije zamarale s nekoliko mladih Amerikanaca bez obzira na to što su oni ratni veterani? Ako su toliko “divlji” stvari bi riješili na svoj efikasan način. Dečkima, Meksikanci otimaju curu na godinu dana da bi oni pristali raditi s njima, ali onda traže i dodatnu otkupninu (iako će se za tih godinu dana zavrtjeti deseci milijuna dolara), pa našim dečkima fali još tri milijuna dolara koje ukradu od istih onih koji su im oteli i voljenu?! Na kraju šefica kartela kojoj su ubili muža i blizance, te koja je naručila desetke ubojstava i mučenja potpuno slomila kada joj Chon i Ben otimaju kćer koju su dečki relativno lagano pronašli s obzirom na njeno porijeklo….

Zbog navedenih nelogičnosti ( i onih koje nisam naveo, koje čitavo vrijeme “žuljaju” gledatelja kao kamenčić u cipeli), “Divljaci” nisu baš najuspjeliji film. Unatoč sjajnim trenucima Travolte (glumi korumpiranog policajca) i znatno “ružnijeg” Del Tora malo je dobroga u ovome filmu.Ako želite pogledati film koji realno i nepristrano prikazuje borbu protiv droge i problem meksičkih kartela pogledajte “Traffic” film Stevena Soderbergha iz 2000 godine (jedna od glavnih uloga je također Benicio Del Toro). “Divljaci”?  Na kraju nam se nudi i dva završetka filma – vjerojatno ni Stone nije znao odabrati. Pogledati, ali ne očekivati previše. Pogotovo ako Vam ne smeta što narko bossovi s američke strane u izgledaju poput likova iz serije “Beverly Hills”….

OCJENA:6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)