PRIČE IZ VIDEOTEKE (peti dio)- ZELENA MILJA ili diler je bio u pravu

Priča o filmu “Zelena milja” vraća me tamo na kraj devedesetih godina prošlog stoljeća – radio sam u videoteci, filmovi su svakodnevno dolazili – videoteke su bile okupljalište ljubitelja filma i onih koji su to željeli postati…

U to vrijeme filmove su u videoteke nosili “dileri” – riječ je o trgovačkim putnicima koji su nosili, nudili nove naslove. Najveći HR kinoprikazivač tada je bio tek jedan od igrača, distributera na tržištu – nisu bili najjači ponudom, ali su rasli iz godine u godinu na svim razinama. I tada je, kao i danas , mnogima najbolji film u ponudi bio “Iskupljenje u Shawshanku” (izašao nekoliko godina ranije) – gledanost filma bila je velika, mnogi su film gledali više desetaka puta. Jednoga dana, tijekom razgovora diler spomenutog distributera me uvjeravao kako su “kupili prava za film koji je možda i bolji od Shawshanka – ako i nije bolji imat će sigurno istu gledanost”. Zašto je usporedio “Zelenu milju” i “Iskupljenje u Shawshanku”? Jednostavno – redatelj (Frank Darabont), pisac (Stephen King) i mjesto radnje (zatvor) su isti….tada mi je usporedba izgledala kao reklama bez puno smisla ali….

Mjesecima, možda je prošla i godina, tko će se sjetiti “Zelena milja” je stigla u videoteke – trosatne drame nisu bile uvijek najgledanije, ali “Zelena milja” je rušila rekorde – pogledao sam film, ako se dobro sjećam, tri puta u mjesec dana i doista je riječ o velikom filmu na svim razinama….
Neki kažu kako je “Zelena milja” film koji govori o potrebi zabrane smrtne kazne, neki smatraju kako je John Coffey zapravo inspiriran likom i djelom Isusa Krista, neki misle…puno je interpretacija – ne mogu reći da su u krivu, ali nekako mi se čini kako je glavni motiv filma zapravo priča o zlu u ljudima i svemu onom ružnom što jedno ljudsko biće može napraviti drugom. Zapravo John Coffey (izvrsni, pokojni Michael Clarke Duncan) jako je puno rekao kroz ove rečenice…
“I’m tired, boss. Tired of bein’ on the road, lonely as a sparrow in the rain. Tired of not ever having me a buddy to be with, or tell me where we’s coming from or going to, or why. Mostly I’m tired of people being ugly to each other. I’m tired of all the pain I feel and hear in the world everyday. There’s too much of it. It’s like pieces of glass in my head all the time. Can you understand?”
Ne vjerujete? Pogledajte današnje vijesti iz Zagreba ili rasplet slučaja s nestalom djevojčicom u Srbiji – to su tek dnevne vijesti. Da, “Zelena milja” je snimljena davno prije spomenutih događaja, ali umjetnost i život često su neraskidivo povezani… u ovom slučaju…nažalost….i teško je ne shvatiti Johna umornog od svijeta zaraženog zlom, svijeta kojeg želi učiniti boljim i ljudima kojima želi pomoći…. 

VIŠE PRIČA IZ VIDEOTEKE MOŽETE PRONAĆI OVDJEOVDJEOVDJE ili OVDJE 

Share