REDATELJ:Ridley Scott
GLAVNE ULOGE:Noomi Rapace,Charlize Theron,Guy Pearce,Michael Fassbender,Idris Elba,Sean Harris,Logan Marshall-Green
TRAJANJE:120 minuta

Godina je 2089. Tim arheologa koje predvodi znanstvenici Elisabeth Shaw (Noomi Rapace) i Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) pronalaze u Škotskoj crtež star 35 000 godina koji ih “poziva” na planet, mjesec imenom LV-223 gdje bi mogli otkriti tajnu postanka ljudske vrste. Nekoliko godina kasnije pod pokroviteljstvom korporacije Weyland i zapovjedništvom Meredith Vickers (Charlize Theron) arheolozi s timom znanstvenika kreću na putovanje koje bi moglo dati mnoge odgovore….

Nakon višemjesečnog “podgrijavanja” atmosfere i desetaka najava, intervjua i nagađanja “Prometej”, najavljivan kao prednastavak kultnog “Aliena” iz 1979, konačno je stigao.  Alien je početak vrlo dobrog serijala o tuđincu koji je nevjerojatno efikasan i učinkovit u dvije stvari; produžetku svoje vrste, te eliminaciji bilo kakvog drugog oblika života kada je u pitanju ostvarivanje cilja. Nisu svi filmovi koji čine Alien tetralogiju bili jednako dobri, ali je činjenica da je svaki od njih ponudio ponešto novoga, originalnog. Prvi dio je snimljen kao borba malobrojne posade svemirskog broda protiv efikasnog “lovca” gdje posada nema prevelike šanse dijelom i zbog interesa moćne korporacije da Aliena iskoristi u “znanstvene” svrhe, drugi Cameronov dio je potpuno izokrenuo koncept. te je ovaj puta riječ o ratu između Aliena i istreniranih specijalaca koji su nemoćni pred brojnijim i brutalnijim neprijateljem.Vezano uz drugi dio treba spomenuti i nezaboravan završni obračun središnje figure serijala poručnice Ripley (S.Weaver) i “majke svih Aliena”. Treći Fincherov dio je i najslabiji dio serijala. ali je riječ o vrlo dobrom filmu uz napomenu da treba pogledati redateljsku verziju koja je duža više od pola sata od one koja se prikazivala u kinima. Posljednji, četvrti dio redatelja Jean Pierre Jeuneta korektno odrađuje zadatak i bavi se tematikom genetskog inženjeringa, odnosno kloniranja. Što nam nudi Prometej?

Vrlo malo novog i originalnog. Film, ako govorimo o likovima i radnji podosta kopira prethodne nastavke; jak ženski lik (Noomi Rapace), android za kojeg nismo sigurni da li je pozitivan ili negativan (tumači ga Michaeal Fassbender), moćna korporacija koja stoji iza istraživanja, tajanstvena crna tekućina (u redu ovo nije iz Aliena, ali ovaj je motiv jako puno puta obrađivan u Dosjeima X). Novo je tematiziranje “trećeg puta” o postanku naše vrste. Izvanzemaljskom porijeklu. I tu nastaje najveći problem “Prometeja”. Uvjeren sam da je radnja filma posvećena samo ovoj temi da bi film bio puno zanimljiviji .Ovako Scott malo pokazuje Aliene, pa malo o izvanzemaljcima, pa bi malo o Bogu i Darwinu. Na kraju ne obrađuje nijednu temu kako treba i iz cijele “gužve” se izvlači završetkom koji sugerira nastavak, ali nam ništa bitno ne otkriva. Niti o našim “stvoriteljima”, a niti o Alienima. Osim da su i jedni drugi “nabrijani” na nas i ne žele nam sretnu budućnost. U redu, za Aliene smo to i prije znali, ali zašto su nas ovi stvorili ako nas odmah žele uništiti? Odgovor slijedi u nastavcima ako ih bude….

Vizualno je Prometej dobro napravljen i scena gdje glavna junakinja “izvlači” jednog od Aliena iz svoje utrobe uistinu je zastrašujuća, na tragu slične iz prvog filma. Nažalost to su rijetke dobre stvari po kojima se pamti Prometej. I naravno, Noomi Rapace koja je više nego dobra u glavnoj ulozi. Loših strana je previše (površnost u kreiranju likova posebice “vođe puta” koju tumači prelijepa, ali u filmu neiskorištena Theron, neuvjerljivost cjeline, nedostatak napetosti koja je najveća odlika prethodnih filmova o Alienima i…) da bi ovaj film mogao stati u istu rečenicu sa prethodna četiri filma. “Prometej” je veliko razočaranje kako za fanove “Aliena” tako i za ljubitelje filmova Ridleya Scotta.

OCJENA:5 i jedna polovina….

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)