ZAŠTO GLEDATI “DEXTERA”?

REDATELJI:John Dahl, Steve Shill,Keith Gordon, Marcos Siega, Ernest R.Dickerson
GLAVNE ULOGE:Michael C.Hall,Jennifer Carpenter, David Zayas, Lauren Velez,Julie Benz,C.Lee, John Lithgow, Edward James Olmos, Julia Stiles, Jimmy Smits, Keith Carradine,
TRAJANJE:8 Sezona,96 epizoda…

 

Dexter Morgan (Michael C. Hall) je policajac, forenzičar koji radi u policijskoj stanici u Miamiju. Svakodnevno odlazi na posao i djeluje nekako obično,nezainteresirano za većinu stvari koje se događaju oko njega. Van radnog mjesta Dexter je pristojan, srdačan i kolege ga vole i iz razloga što će izaći ususret svakome od njih tko ga zamoli za uslugu ili savjet. Njegovi odnosi s kolegama, osim s polusestrom Debrom (Jennifer Carpenter), su emotivno površni, ali korektni . Za poznanike njegov privatni život je manje-više rutinski, uobičajen, ali…

Dexter je ubojica. Sadistički, inteligentni i masovni ubojica. On je netipični ubojica čije postupke ponekad možemo i razumjeti, te o njima doooobro razmisliti. I ne treba se čuditi ako nam za vrijeme gledanja serije Dexter ponekad bude i simpatičan. Da bismo shvatili Dexterove  postupke i opsesije treba krenuti od početka…
Dextera su kao dečkića od tri godine posvojili Harry (James Remar) i Doris Morgan. Njegova biološka majka je brutalno ubijena i Dextera je udomio Harry koji je imao ključnu ulogu u usmjeravanju Dexterovog “talenta”. Ovdje nam se nameće i prvo pitanje koje je bitno za Dexterove postupke, ali i općenito za sve nas…
Da li se čovjek,cindividualac svatko od nas rađa s određenim osobinama koje će se kasnije u životu pokazati ključne za naš života ili nas djetinjstvo i odgoj kasnije određuju? Pitanje koje nema odgovora. Vratimo se  Dexteru. Majka mu je ubijena, za biološkog oca mu je rečeno da je umro vrlo mlad (što se kasnije ispostavlja  neistinom jer Dexter senior umire kasnije ostavljajući Dexteru i nasljedstvo). I da ne zaboravim… Dexter ima  i brata…istih  sklonosti i opsesija kao i naš junak. Nije baš zavidan “background” zar ne?
Već od rane mladosti Dexter je pokazivao…neobične sklonosti. Sklonosti da ubija . Tada samo životinje. Harry je primjetio Dexterove sklonosti i  “usmjerio” Dexterov talent. Dexter je gladan ubijanja, on mora ubijati da može funkcionirati (rođen je sa tom glađu). Harry je taj poriv usmjerio i “blagoslovio” ga uz neke uvjete. Harryjev “kodeks” je obrazac po kojem Dexter ubija (hm! serijski ubojica koji nema ciljane žrtve po fizičkim osobinama nego ubija po kodeksu?!). Kodeks kaže da Dexter ubija samo ubojice koje su ubojstvo ponovili ili ga imaju namjeru ponoviti. Dakle, očuh je također “zaslužan” za Dexterov personality (djetinjstvo igra veliku ulogu). Postoje nebrojeni “dijalozi” i flashbackovi tijekom trajanja serije gdje se na najbolji način vidi utjecaj očuha na Dextera vjerojatno i jedine osobe koja mu je mogla i koja mu i dalje može (doduše u Dexterovoj fikciji) nametnuti svoje mišljenje. Interesantno je da se sa gotovo svakom žrtvom Dexter upoznaje i “snima” njegovu svakodnevicu da bi se uvjerio da je u pravu i da neće nastradati netko nevin(opet kontroverza ;”humani” serijski ubojica!?).
Dexter ubija iz potrebe i on ne želi biti nikakav osvetnik i pravednik. Da ga očuh nije usmjerio da ubija ubojice on vjerojatno ne bi birao žrtve. Ali pošto Dexter ubija ljude koji zaslužuju kaznu treba spomenuti dva aspekta Dexterovog djelovanja. Prvi nam nameće razmišljanje da li je jedan sadistički masovni ubojica u pravu i zašto počinjemo simpatizirati njegov lik. Dexter pomno ubija manijake, sadiste i psihopate koji su greškom na slobodi ili ih ruka zakona nije niti dohvatila. Bez obzira jesmo li za ili protiv smrtne kazne mora se priznati da većina Dexterovih žrtava zaslužuje njegov “tretman”. Pogotovo ako uzmemo u obzir da većina njih namjerava ponovo ubiti. Zato što su isti kao i njihov krvnik. Samo što Dexter ubija one koji to možda zaslužuju, a ne nedužne građane Miamija. Na ovom primjeru se vidi sva raskoš scenarija i priče o Dexteru; iako smo svi normalni i a priori protiv nasilja i ubijanja ipak ćemo priznati da nije svako ubojstvo isti pa ćemo nekad i navijati za Dextera. Da onaj drugi psihopat dobije svoje. Drugi dio se odnosi više na “Mračnog suputnika” koji je u Dexterovoj glavi i tjera ga na akciju. Mislim da mnogi od nas imaju mračnog suputnika koji nas  u većoj ili manjoj mjeri prati cijeli život. Ok, naši “suputnici” nisu kao  Dexterov suputnik, toliko ekstremni i nasilni, ali svi imamo stvari koje smo svjesno napravili ili ćemo ih napraviti a na koje nismo ponosni…netko nam je “šapnuo” da ih napravimo, da se prepustimo i dalje ponekad nešto šapne i sugerira…Naš osobni mračni suputnik.

 

Kao i svaki masovni ubojica Dexter ima ritual…Malen, ali vrlo efektan. “Odabrane” psihopate suočava s njihovim djelima  tako da poslaže slike njihovih žrtava. Fotografije i Dexterovo lice je zadnje što će vidjeti. Prije egzekucije uzima malo krvi na stakalcu i ta stakalca sprema i  čuva ih kao svoju kolekciju. Nakon toga tijelo ubojice,manijaka ili nekog slično raskomada i baca u more. Bacanju u more i nije najbolji izbor pokazat će događaji….

Pisati o ovoj seriji moglo bi se još jako,jako puno.Trenutno je snimljeno šest sezona, a neslužbeno i sedma je u pripremi. Svakako treba još napomenuti da se u seriji pojavljuje i niz poznatih Hollywoodskih glumaca koji su svak(a)i na svoj način pridonijeli uspjehu ove serije(John Lithgow, Julia Stiles, Keith Caradine, Edward Jame Olmos, Jimmy Smits…). Onima koji su ovu seriju pratili većina ovih stvari bit će i poznate, ali to nije razlog da se poneka sezona opet ne pogleda – onima koji još Dextera nisu gledali savjetujem da što prije seriju pogledaju. Radi se o prvorazrednom televizijskom proizvodu te intrigantnoj studiji ljudske psihe. Uvodne epizode serije su rađene prema romanu Jeffa Lindsaya “Dexter sanja mrak”.Nakon uspjeha prve sezone granice za Dextera i njegovog “Mračnog suputnika” više nije bilo….

 

2 Comments

    1. Tihomir Polančec

      Posljednja sezona je bila solidna…sve do zadnje epizode.A u njoj ima takvih čudnih stvari…Zapravo je dobro da je serija završila…Tko zna šta bi sve ubaclli u eventualnim novim sezonama….