RECENZIJA: TRANSFORMERS: USPON ZVIJERI – povratak otpisanih

REDATELJ: Steven Caple Jr.

GLAVNE ULOGE: Anthony Ramos, Dominique Fischback, Sarah Stiles, Leni Parker, Aidan Devine

TRAJANJE: 127 minuta

NAZIV ORIGINALA: Transformers: Rise of the Beasts

 

“Neka dođu.” – Optimus Prime

 

“Last night at the station, you told the officer your car transformed. Enlighten me.” – poznata je rečenica s početka jednog od komercijalno najuspješnijih serijala 21. stoljeća. Prvi film o Transformerima prikazan je 2007. godine i njegov je uspjeh osigurao nastavke – do Doba izumiranja izgledalo je kako Michael Bay, otac serijala, ne može pogriješiti. Suluda destrukcija, histerična režija, kratki rezovi …. često su gledatelje Transformera stavljali pred ozbiljno iskušenje. Međutim, komercijalni rezultati pokazali su kako je Bay pronašao dobitnu kombinaciju kada je riječ o zaradi na kino blagajnama. Filmove o Transformerima neki su voljeli, neki prezirali, ali svi (ili barem većina) su ih gledali.

Tako je bilo sve do Posljednjeg viteza koji je zaradio najmanje od filmova serijala i uslijedilo je resetiranje priče – Bay je redateljski posao prepustio Travisu Knightu i stigao je budžetom skromniji, ali dopadljiv i emotivan Bumblebee. Film o najpopularnijem Transformeru dobro je prošao na svjetskim kino blagajnama, kritika je film ocijenila znatno bolje od prethodnih filmova serijala – uspjeh Bumblebeeja trasirao je put novom (novima ?) filmu o Transformerima. “Uspon zvijeri” stigao je u svjetske kino dvorane…

Nakon uvoda iz davne prošlosti (o kojem ništa saznati neće jer bi otkrio puno važnih detalja o radnji filma) radnja seli u 1994. godinu. Upoznajemo glavne ljudske protagoniste filma – prvi je bivši pripadnik oružanih snaga SAD-a Noah Diaz. Diaz živi s majkom i bolesnih bratom – financijski, obitelj Diaz je u problemima i Noah odlazi na razgovor za posao. Odbijen je i bivši se vojnik odlučuje na očajnički potez – krađu Porschea koji mjesecima skuplja prašinu u javnoj garaži na Manhattanu. Diazova akcija kreće u neočekivanom smjeru i vodi ga do pripravnice u arheološkom muzeju. Elena Wallace je upravo otkrila artefakt iz prošlosti o kojem ovisi sudbina našeg planeta – borba dobra i zla može početi….

Iako je Michael Bay potpisan kao jedan od producenata filma, redatelj nastoji pobjeći od načina na koji je Bay stvarao svijet Transformera. “Uspon zvijeri” ne sadrži višak minuta, trajanje filma nije umjetno nabildano. Radnja filma smještena je, otprilike, nakon “Bumblebeea”, ali prije prvog “Transformer” iz 2007. godine. Akcijske scene su umjerenije – obračuni su, većinom, izvan gradova. Zapravo izvan SAD-a. Glavna ženska protagonistica nije naglašena seksepilom (poput Megan Fox iz prvog filma) već je njeno znanje ključno za rasplet priče. Glavni su ljudski protagonisti Latinoamerikanci – Caple je, za razliku od Baya koji mehanički i hladno odrađuje posao, uspio likovima (ljudima i Transformerima) i njihovim odnosima donijeti emociju, dramu. Sa znatno više stila i smisla, ali i manje patetike u odnosu na prethodne filmove.

 

Scenarij , s obzirom na razdoblje u kojem se priča odigrava, sadrži nekoliko ozbiljnih propusta (i)li nelogičnosti. Čitavim trajanjem “Uspona zvijeri” mogu se, u većoj ili manjoj mjeri, prepoznati popularni, rado gledani filmovi iz prošlosti. Ponekad film podsjeća na “Indianu Jonesa”, ponekad na “Gospodara prstenova” dok je finale filma poput “Osvetnika”.

Ipak, manama unatoč, ne može se ne napisati kako je “Uspon zvijeri” zabavan film koji se lako gleda. Transformeri izgovaraju citate iz brojnih popularnih filmova (“Malo dobrih ljudi”, “Lice s ožiljkom”, “Umri muški…”) – spomenute posvete odlično su pogođene i odgovaraju događajima u filmu. Caple je prokomentirao i političku korektnost odnosno prozivanje zbog rasizma. Dizajn i izgled novih protagonista serijala (Maksimali) zanimljivi su – istina, jedan od glavnih negativaca previše podsjeća na Sarumana, ali…

Kada je o članovima glumačke ekipe riječ poznatija su ona koje čujemo nego vidimo. Ron Perlman, Peter Dinklage, Michelle Yeoh, Peter Cullen…posudili su glasove glavnim neljudskim protagonistima. U ulogama Noah i Elene gledamo Anthonyja Ramosa te Dominique Fishback. Noah i Elena nisu tek površni, prazni likovi – on je bivši vojnik koji ne može do posla, njegova je egzistencija (kao i sudbina njegovog brata) neizvjesna dok je ona sposobna pripravnica čija je nadređena inferiorna njenom znanju.

Bez obzira na mane, “Uspon zvijeri” je zabavniji i gledanja vrjedniji od većine prethodnih directed by Michael Bay Transformer filmova. Hoće li “Uspon zvijeri” označiti početak novog poglavlja serijala saznat ćemo uskoro. Odgovor stiže nakon što saznamo u kojoj su mjeri novi/stari Transformeri zainteresirali publiku na odlazak u kino…

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)