Naslovnica Akcija TRANSFORMERS: DOBA IZUMIRANJA

TRANSFORMERS: DOBA IZUMIRANJA

452
0
Photo: Andrew Cooper/Paramount Pictures

REDATELJ: Michael Bay
GLAVNE ULOGE: Mark Wahlberg, Kelsey Grammer, Stanley Tucci, Bingbing Li, Nicola Peltz, Sophia Myles
TRAJANJE: 165 minuta

“Sada smo svi mete.” – Optimus Prime

Kada su jednom prilikom novinari upitali nogometnog trenera Miroslava “Ćiru” Blaževića kako podnosi uvrede navijača, Ćiro je odgovorio otprilike na ovaj način “Kada mi je teško zbog uvreda sjetim se svojeg bankovnog računa i odmah se osjećam bolje”. Pretpostavljam da se Ćiro i Michael Bay nisu nikada upoznali, ali nije isključeno da jednaku “terapiju” uzima i redatelj. Bayove “tribine” su brojni filmski kritičari i recenzenti diljem svijeta koji većinu njegovih filmova redovito sahranjuju. Većina zamjerki upućenih na redateljeve filmove su opravdane, ali je problem da određeni dio kritičara stvari doživljava prilično osobno, te ponekad prelazi granicu dobrog ukusa. Kolika je netrepeljivost prema Bayu i njegovim filmovima, između ostalih, govori i naslovnica časopisa “Entertainment Weekly) iz 1998 godine na kojoj je vrištalo pitanje “Je li Michael Bay Vrag?”. Ne, nije Bay pripadnik nikakve sekte koja štuje nečastivoga, naslov se odnosi na njegove filmove odnosno njegov filmski izričaj (podsjećam da je te 1998 Bay u svojoj filmografiji ima tek “Hrid”, “Armagedon” i “Zločeste dečke”; Transformeri i “Peartl Harbour” su snimljeni kasnije).
Obilježja Bayovog filmskog stvaralaštva su često teško podnošljiva; njegovi filmovi su prebučni, nabijeni histeričnom akcijom ponekad bez ikakvog smisla, prepuni stereotipa i klišeja. Bay besramno i bez ikakve mjere reklamira sve moguće “brandove” (najbizarniji primjer je krvlju napunjena bočica “Coca Cole” u “Pearl Harbouru”) itd, itd… Puno je zamjerki koje se mogu pronaći u filmovima Michaela Baya, no postoji i druga, komercijalna, strana medalje.

“Znam da će kritičari sahraniti Transformerse, ali na kraju će ih svi pogledati, makar samo da ih popljuju. Meni je i to dovoljno. Uostalom ja radim filmove za tinejdžere.” Navedena izjava puno toga govori o Michael Bayu. Snimajući film(ove) za tinejdžere Bay zapravo snima film za populaciju koja je najčešći gost kino dvorana. Posljednjih godina taj trend nije izražen samo u Americi već i u ostatku svijeta. Snimanje filmova je odavno postao posao u kojem se vrti ogroman novac, a tu se redatelj pokazao kao vrhunski “businessman”. Serijal o Transformerima je u svjetskim kinima zaradio nešto manje od 3.5 milijarde dolara (bez zarade od DVD-a, BluRaya i igračaka). “Transformers: Doba izumiranja” je prešao zaradu od milijarde dolara (budžet preko 200 milijuna). Film je imao najbolje otvaranje stranog filma povijesti u Kini, te drugo najbolje otvaranje u Rusiji. Filmovi Michaela Baya postaju sve gledaniji i van granica SAD-a.

Pet godina nakon “Bitke za Chicago” u kojoj je poginulo 1300 ljudi, raskinut je savez ljudi i autobota. Autoboti postaju lovinom i prijeti im uništenje bez obzira na to što su branili Zemlju i ljude. Teksašanin Cade Yaeger (Mark Wahlberg) otkupljuje stari kamion i odvozi ga na svoje imanje. Tijekom popravka Cade otkriva da je kamion zapravo Optimus Prime, ranjen minobacačkom granatom. Cade pomaže Optimusu, ali ubrzo na imanje stižu pripadnici CIA-e koji žele likvidirati Optimusa. Cade i njegova kćer bježe i zajedno smišljaju plan kako da uđu u središte Kinetic Sciences Instituta (KSI) koji je odgovoran za napad. No, napad na imanje je samo početak otkrivanja tajni koje se nalaze u KSI-iju….

U odnosu na prethodna tri filma, “Transformers: Doba izumiranja” ja potpuno promijenio glumačku ekipu. Nova lica su Mark Wahlberg, glavnu žensku ulogu je preuzela Nicole Peltz dok su Stanley Tucci i Kelsey Grammer novi, ljudski negativci. U redovima Transformera također postoje novi likovi; najzanimljiviji od njih su Dinoboti divlji, ali snagom superiorni ostatku ekipe robota. Novost je i lokacija završnog obračuna; on se odigrava u Hong Kongu što je još jedna odlična poslovna procjena. Gledanost i zarada filma u Kini potvrđuje da je prebacivanje dijela radnje filma u Aziju bio pun pogodak.
Bay u novom filmu želi biti veći, duži i destruktivniji u odnosu na prethodne filmove. Rezultat te težnje je trajanje filma od nevjerojatnih 165 minuta. Naravno, scenarij filma je siromašan za tolike minute filma, pa Bay maksimalno rasteže scene. Posebno one akcijske. Kadrovi (osobito tijekom akcije) su ponovo kratki i nervozni, Bay nešto više koristi slow motion. Kao i do sada CGI, zvučni efekti (buka) i destrukcija su glavni i najvažniji faktor Bayovog filmskog izričaja.

 

Photo: Andrew Cooper/Paramount Pictures

S obzirom na količinu destrukcije i trajanje filma, gledanje filma u IMAX-u i 3D kino dvoranama čini priličnim naporom. Bez obzira na određene novitete priča filma je prava “bayovska”; malo dobrih ljudi, poneki ljudski negativac (koji naravno rade za CIA-u i(li) neku veliku korporaciju), zločesti transformeri koji žele upotrijebiti oružje za masovno uništenje, te Optimus Prime i njegovo čojstvo. Malo neizvjesnosti, sretan završetak koji ostavlja prostora za novi nastavak. Reklamiranje je i dalje prisutno (ponajprije automobila), pojedine akcijske scene su spektakularne. Naravno tu su i krupni kadrovi američke zastave koji se pojavljuju kao uvod i(li) tijekom obračuna.
Na samom početku filma dok se gledatelj tek zagrijava za film, jedan od likova kaže da su “današnji filmovi nastavci i obrade, gomila sranja”. Scena se događa u starom kinu, a na zidovima vidimo slike John Waynea. Bay je jasno poručio da zna kakve filmove snima i da je “Transformers: Doba izumiranja” jedan od takvih filmova. Cilj mu je zaraditi, zaboravite kreativnost ili originalnost. Dok je dobre zarade na kino blagajnama gledat ćemo nastavke. Nastavke u kojima jedan od transformera recitira haiku poeziju….

OCJENA: 5

 

Prethodni članakPLAĆENICI 3
Sljedeći članakHERKUL
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime