TRANSFORMERS: POSLJEDNJI VITEZ

REDATELJ: Michael Bay
GLAVNE ULOGE: Mark Wahlberg, Anthony Hopkins, Laura Haddock, Stanley Tucci, Isabela Moner
TRAJANJE: 149 minuta
NAZIV ORIGINALA: Transformers: The Last Knight

“Dva svijeta u sudaru. Samo jedan će preživjeti” – Edmund Burton

Deset je godina prošlo od kada je Michael Bay svijet Transformera prenio na filmsko platno. Nespretni, slučajni junak Shia LeBouef, opasno privlačna Megan Fox, Jon Voight i John Turturro, Bumblebee, Optimus Prime i Megatron osvojili su kino publiku i ostvarili vrlo dobre rezultate na svjetskim blagajnama. Uslijedile su godine u kojima je Bay nizao nastavke i ponavljao dobitnu kombinaciju – filmovi serijala (tu možemo, većim dijelom, izuzeti uvodni film iz 2007) postali su bučni, bezlični blockbusteri koji ostvaruju odlične rezultate na svjetskim kino blagajnama. Bay je u svakom novom nastavku pomicao granice razaranja i uništavanja (treba priznati da su mnogi projekti pokušali pokušavali biti veći u destrukciji od “Transformera” – vjerojatno misleći da je tajna gledanosti u akcijskim scenama). Radnja i likovi Bayu nisu pretjerano interesantni – redateljevi kratki rezovi usmjereni su na destrukciju, akciju i bombardiranje gledatelja vizualnim i zvučnim efektima. Takav pristup nastavlja se u “Posljednjem vitezu.”

Godina je 484. Kralj Arthur pred porazom je od hordi Sasa. U posljednji čas, na poziv čarobnjaka Merlina, u pomoć stiže jedan od Autobota i okreće tijek bitke. Kralj Arthur i njegovi sljedbenici su pobijedili, Merlin dobiva na čuvanje čarobni štap, kojeg će netko iz nekog razloga jednoga dana potražiti. Povratak u sadašnjost – Megatron je nestao, Optimus Prime je u potrazi Cybertronom, daleko od Zemlje. Transformeri su ilegalni, zabranjeni (osim iz tko zna kojeg razloga imaju slobodu na Kubi). Osnovana je posebna jedinica koja lovi i uništava preostale robote. Cade Yeager je bjegunac, nastoji pomoći robotima vanzemaljskog porijekla. Tijekom jedne od akcije Yeagera pronalazi talisman važan za borbu protiv sile koja se približava i prijeti uništavanjem Zemlje…

Prethodne rečenice kratak su uvod u radnju petog filma. Ako Vam se priča čini zamršena i nepregledna u pravu ste. No, uvod je tek početak kaosa – recenzija bi morala biti jako duga da bi se detaljnije opisao kaos u radnji. Bay gomila likove, kako ljudske tako i robotske, bez ikakvog reda i osjećaja za priču filma. Priču u kojoj vlada nered i potpuno odsustvo bilo kakve gledateljeve empatije prema događanjima u filmu. U redu, “Posljednji vitez” nije vrsta filma u kojoj treba očekivati velike stvari od scenarija no barem malo smisla i urednosti u pripovijedanju ne bi bilo loše.

Radnja filma potpuno revidira povijest čovječanstva – Transformeri su od vremena kralja Arthura važan dio događanja na jedinom nam planetu. Oni su, između ostalog, pomogli u borbi protiv nacističke Njemačke. Postoji i posebno tajno društvo koje je kroz povijest brinulo o robotima, sastavljeno od najvećih umova (članovi su bili Tesla, Da Vinci, Newton, Einstein…). Puno je takvih detalje kojima Bay pokušava obogatiti priču, ali u tome ne uspijeva. “Posljednji vitez” kopija je prethodnih filmova koja na isti način, peti puta, ponavlja isto kako bi ostvarila zaradu na kino blagajnama.

Ako petici oprostimo kaotičnu radnju, banalne i prazne dijaloge te nepodnošljivo, patetično moraliziranje i važnost borbe za naše vrijednosti (puno je toga zbog čega gledatelj treba zažmiriti kako bi film opravdao često spominjanje o “Posljednjem vitezu” kao projektu koji zahtijeva isključivanje mozga i da je riječ o kino zabavi) ostaje činjenica da je struktura filma ista. Ponovo saznajemo da su roboti ovdje stigli puno prije nego što smo mislili, ponovo postoje ljudi koji su neprijateljski nastrojeni prema Autobotima (naravno, neprijateljstvo je u finalu filma izglađeno), ponovo imamo drevne predmete koji određuju sudbinu jedinog nam planeta i ponovo imamo sretan završetak uz najavu nastavka (ovih deja vu detalja ima još, ali i ovo je dovoljno kako bi zaključilo da serijalu treba nešto drugačije, svježe krvi – zapravo svježeg ulja). Bay odbija bilo kakve radikalnije promjene (mogao je to učiniti u slučaju Optimus Primea) osim kada je riječ o destrukciji i efektima. Zvučnim ili vizualnim sasvim je svejedno.

U prvom dijelu filma (film se prikazuje u domaćim kinima s pauzom od 15 minuta) čini se da je Bay pomalo usporio ritam histerične režije. Kratkih rezova je manje no Bay je pronašao novu zanimaciju -slow motion. Kako minute filma odmiču tako i redatelj pojačava tempo (u igri su i podmornice) sve do finala filma koji je pravi festival destrukcije i prekomjernog bombardiranja gledateljevih osjetila. S obzirom na previše minuta filma, završetak postaje naporan i, obzirom na predvidljivost, sa zadovoljstvom se dočekala odjavna špica.

Puno je sličnosti, posebno kada su akcijske scene u pitanju, “Posljednjeg viteza” s nekim starijim filmskim naslovima. Pojedine scene podsjećaju na “Robocopa”, “Dan nezavisnosti” i četvrti film iz “Terminator” serijala. Posveta ili ne, teško je reći no sličnosti postoje.

Od posebno, čak i za serijal o Transformerima, čudnovatih i(li) iritantnih detalja vrijedi spomenuti Dinobota koji, čini se pati od gastritisa te batlera-transformera Cogmana koji je zabavan otprilike kao i Jar Jar Binks u “Fantomskoj prijetnji”.

Glumačka ekipa? Anthony Hopkins odnosno Edmund Burton izgleda kao strano tijelo u filmu, Mark Wahlberg ponavlja ulogu iz prethodnog filma uz romansu s Laurom Haddock. Kemija između divljeg kauboja i obrazovane, lijepe engleske dame (koja uz ljepotu i intelekt ima problema s pronalaženjem muškaraca – sve dok u njen život ne ušeta Cade) baš i nije pretjerano uvjerljiva.

Što reći na kraju? “Posljednji vitez” je ispunio očekivanja – u rangu je prethodnih filmova serijala. Ogromna količina vizualnih i zvučnih efekata, besmislena i kaotična radnja, moraliziranje, tanki likovi i akcijske scene glavni su aduti filma. “Posljednji vitez”, navodno, je zadnji film serijala koji će režirati Michael Bay no filmovi o Autobotima idu dalje. Iduće godine gledat ćemo samostalni film o Bumblebeeju, godinu kasnije i novi nastavak serijala. Hollywood se neće odreći isplativog serijala ma koliko on bio loš. Onog trenutka kada sam kupio ulaznicu projekciju filma Bayov cilj je ispunjen. Ionako sam, obzirom na prethodne filmove serijala, znao što me očekuje. “Posljednji vitez” nije iznimka.

OCJENA: 4

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)