Naslovnica Akcija BUMBLEBEE

BUMBLEBEE

REDATELJ: Travis Knight
GLAVNE ULOGE: Hailee Steinfeld, John Cena, Jorge Lendenberg Jr.
TRAJANJE: 113 minuta

Nakon godina izvrsnih komercijalnih rezultata serijal “Transformeri” Michaela Baya (ne)očekivano je doživio pad 2017 godine filmom “Posljednji vitez”. U redu, zarada filma u svjetskim kinima prešla je 600 milijuna dolara no u usporedbi s prethodnim filmovima koji su bez problema prebacivali milijardu dolara na svjetskim kino blagajnama i tek 130 milijuna zarade u američkim kinima film je postao, komercijalno, najslabiji nastavak. Znatno slabiji i od prvog filma koji je zaradio više od 700 milijuna dolara uz znatno manji budžet (150 milijuna prema 220, neki izvori govore i preko 250 milijuna “Posljednjeg viteza”). Takav razvoj situacije ubrzao je ideju šefova “Paramounta” i Michaela Baya o zasebnom filmu najpopularnijeg Autobota. Za redatelja filma o Bumbleebeju odabran je Travis Knight (“Kubo i čarobni mač”) dok se Bay odlučio na producentsku ulogu.

Za filmove o Transformerima Bumbleebe projekt ima skroman proračun (135 milijuna), novu glumačku ekipu i vrijeme radnje….
Priča filma vraća nas u 1987 godinu. Charlie teško podnosi tinejdžerske godine – voljeni otac iznenada je preminuo, majka je pronašla novog čovjeka. Mlađi brat je, često, uzrok njene nervoze. Društvo vršnjaka nema i većinu slobodnog vremena provodi u automehaničarskoj radionici gdje pomaže, radi. Za osamnaesti rođendan od majke i očuha Charlie dobiva poklone koje nije htjela, ali dan je završio odlično – vlasnik radionice poklonio je Charlie staru, poluispravnu žutu bubu. Oduševljena poklonom, Charlie odlazi kući ne sluteći da je automobil zapravo Autobot koji je pobjegao na Zemlju nakon sukoba na Cybertonu….

Prije nego upoznamo Charlie, priča gledatelja vodi na Cyberton – kratak obračun Transformera nakon kojeg saznajemo kako je Autobot B127 stigao na Zemlju. Akcije, sukobi između Autobota i Decepticona sele se na jedini nam planet, ali nakon toga svi ljubitelji Bayeve destrukcije, buke i kratkih rezova mogli bi ostati razočarani – “Bumblebee” nije samo transformer film već je posveta osamdesetima, priča o odrastanju i neobičnom prijateljstvu koje ponekad podsjeća na Spielberga i njegov E.T. (Spielberg je potpisan kao izvršni producent filma).
Charlie je djevojka koja kao da je pobjegla iz nekih filmova o tinejdžerima iz prošlih vremena. Neprilagođena, emotivno povrijeđena ona je, unatoč obitelji, sama na svijetu. Jedina strast, bijeg od stvarnosti je automehaničarska radionica. Susret s Bumblebeejem (ona je dala ime modelu B127) mijenja njenu svakodnevicu – sada ima prijatelja dok Bee susreće ljudsko biće koje ga neće loviti i dom jer Bee je izbjeglica. Da, transformer je u filmu protagonist koji nije tek sredstvo za demonstraciju efekata svih vrsta i prodaju igračaka. Knightov pristup Beeju i Charlie je drugačiji, njihov odnos nije površan i banalan – rezultat je povezivanje likova s gledateljem i emocija između neobičnog para koja traje čitav film. Redatelj je uspio napraviti ono što niti jedan prethodni film o Transformerima nije – gledatelju je stalo do likova i sa zanimanjem prati njihovu interakciju koja je duhovita i ponekad vrlo emotivna.

Nije redatelj zaboravio na akciju, ali ona je dozirana . Uklapa se u radnju filma i niti jednog trenutka ne postaje važnija od likova i priče. Prilagođena je osamdesetim godinama prošlost stoljeća i tadašnjem Hladnom ratu koji je prisutan kroz više detalja. Najzanimljiviji je hladnoratovski trenutak onaj kada vlasti SAD-a pristaju surađivati s Deceptikonima koji love Beeja. Glavni razlog je Sovjetski Savez odnosno strah da se napredne tehnologije prvi ne domogne suparnik.

Pažnju filmskog svijeta Haille Steinfeld privukla je nastupom u filmu “Čovjek zvan Hrabrost” 2010 godine. Od tada je mlađahna glumica ostvarila respektabilnu karijeru (tek joj je 22) – glumačke je vrijednosti najsnažnije potvrdila sjajnom izvedbom u filmu “U sedamnaestoj” koji, nažalost, nikada nije stigao u domaća kina. (Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE). Steinfeld je vrlo dobra i, zajedno s Beejem, nosi film. Uvjerljiva u interpretaciji osjećaja glavne protagonistkinje, spontana – pravi izbor za ulogu duboko povrijeđene tinejdžerice.
Zanimljiv je i nostalgičan soundtrack filma. Tijekom gledanja izmjenjuju se “A-Ha”, “Simple Minds”, “Bon Jovi”, “The Smiths” i mnogi drugi.

Prvi je vikend prikazivanja “Bumblebeeju” donio rezultate ispod očekivanja. Još jedan dokaz da komercijalni uspjeh filma često ne odgovara njegovoj vrijednosti. Sve prethodni, više ili manje, loši transformer filmovi zaradili su ogroman novac – “Bumblebee” to, prema prvim rezultatima, sigurno neće. Međutim, film redatelja Travisa Knighta nostalgičan je film o neobičnom prijateljstvu čija se radnja odvija u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Duhovit i razigran s vrlo dobrom Hailee Steinfeld i akcijskim scenama koje nisu važnije od filma, “Bumblebee” je najbolji film serijala o Transformerima.

OCJENA: 7