RECENZIJA: AVATAR: PUT VODE – veliko plavetnilo Jamesa Camerona

REDATELJ: James Cameron

GLAVNE ULOGE: Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Kate Winslet, Edie Falco

TRAJANJE: 192 minute

NAZIV ORIGINALA: Avatar: The Way of Water

 

“Sreća je jednostavna…”

 

Malo je filmova čiji se nastavak čekao toliko dugo kao što je slučaj s Avatarom . Blockbuster iz 2009. godine na svjetskim je kino blagajnama zaradio više od 2.7 milijarde dolara James Cameron je zacementirao status tvorca hitova zbog kojih publika odlazi u kina (u Cameronovoj su filmografiji, između ostalih, “Titanic”, “Terminator 2: Sudnji danAliens …). Unatoč senzacionalnim rezultatima na kino blagajnama, pozitivnim kritikama i velikom broju nagrada nastavak “Avatara” se čekao dugo, neki kažu i predugo. Više je razloga za čekanje dugo trinaest godina – Cameron ništa nije prepustio slučaju što se tehničkih detalja tiče i želio je, kao što je bio slučaj s drugim “Terminatorom” čiji efekti i danas izvrsno izgledaju, u potpunosti realizirati svako i najmanju ideju. Korona kriza je, također, pomaknula termin premijere (vjerojatno bi nastavak u kino stigao godinu, možda i dvije ranije), ali glavni razlog velikog vremenskog odmaka je činjenica kako je redatelj i scenarist, otac Avatara istovremeno razvijao čak četiri nastavka. Četiri film koja bi u potpunosti ispričala priču o Jakeu i Neytiri, o Pandori. Plan je bio svake dvije godine, premijere su planirane u ovo predblagdansko doba, prikazati novi film – zaključno s 2028 godinom u kojoj bi završila priča o “Avataru”. No, riječ je o dugoročnim planovima čija će realizacija ovisiti o uspjehu dvojke, nastavka filma iz 2009. godine koji je stigao u svjetske kino dvorane….

U godinama nakon događaja iz prvog filma, Jake i Neytiri pronašli su mir na Pandori i zasnovali obitelj. Šesteročlana obitelj živi u skladu s okolinom – veličanstveni, šumski dio Pandore idealno je okruženje za odrastanje, ali idila ne traje dugo. Nebeski ljudnisu zaboravili Pandoru koju žele pripremiti za kolonizaciju jer Zemlja je devastirana i ljudska vrsta treba novo mjesto za život (i uništavanje op.a.). Predvođeni zapovjednicom Ardmore i uz pomoć tehnoloških užasa različitih vrsta, ljudi stižu na Pandoru, ali čeka ih žestok otpor. Kako bi porazili Na’vije, na Pandoru stiže uskrsnuli pukovnik Miles Quaritch i njegov odred smrti….

Godine iščekivanja nastavka kod mnogih su ljubitelja “Avatara” podigli razinu očekivanja. Ništa neobično – s obzirom na sjajnu filmografiju Jamesa Camerona i njegovu predanost realizaciji nastavaka (ne samo kada je o “Avataru” riječ – u tekstu su ranije spomenuti “Aliens” i “Terminator 2” koji pripadaju među najbolje nastavke u povijesti sedme umjetnosti) “Put vode” je nastavak velikih očekivanja koja nisu iznevjerena.

“Put vode spaja sve što postoji.”

Vizualnu raskoš odnosno izgled filma nemoguće je opisati u nekoliko rečenica – tehnička dotjeranost filma, raskoš boja, dizajn likova (poznatih, ali i novih) osvajaju na prvu scenu. Iz minute u minutu gledatelj je suočen s veličanstvenim scenema – iako je izgledalo kako je prvi film u vizualnom izričaju teško nadmašiti, Cameron je uspio. Jedan od razloga zbog kojih je nastavak vizualno superiorniji filmu iz 2009. godine je činjenica kako je radnja filma, većinom, iz šume preseljena u (i na) vodu. Ocean. Veliko plavetnilo.

Foto: 20th Century Studios. © 2022 20th Century Studios.

Tijekom redateljske karijere Cameron je pokazao kako se odlično snalazi u vodenom okruženju, ali ovdje je stvari postavio na razinu više. Dijelom zbog tehničkog napretka koje su ekipi filma omogućile kreiranje nevjerojatno maštovitih, raznobojnih, impresivnih scena kako iznad tako i ispod površine mora. U trenutku kada film počinje gledatelj u more u potrazi za putem vode. Putem koji film, ali i život znači.

“Put vode” sadrži mnoge detalje koji podsjećaju na prethodne filmove Jamesa Camerona. U trenucima gledamo scene slične onima iz prvog filma tu je i “Bezdan” čak i “Titanik”. Ipak, “Put vode” najsnažnije podsjeća, kada je o akcijskim scenama riječ, na intenzitet koji se može pronaći u filmu “Aliens” iz 1986. godine.

Priča, odnosno radnja (baš kao i kod prvog filma) slabija je karika “Puta vode”. Cameron, vizualnim i akcijskim majstorijama, vješto skriva činjenicu kako je 192 minute trajanja ipak previše odnosno kako nema dovoljno priče za toliko minuta filma (kritičan je središnji dio filma kao i pretjerano razvučeno finale).

“Ova je obitelj naša tvrđava…” – Jake Sully

Puno je tema, onih aktualnih, ali i vječnih ljudskih, egzistencijalnih o kojima film govori (ili ih barem spominje). Ekologija, duhovnost, prijateljstvo, nužnost pomirenja i suživota s okolinom, religija, prihvaćanje različitosti, ljubav…dotaknuti su, u većoj ili manjoj mjeri, tijekom gledanja filma. Ipak, Cameron se tijekom trajanja filma najviše bavi obiteljskim odnosima odnosno važnosti obitelji i veze unutar nje. “Mi Sullyjevi uvijek se držimo zajedno – to je naša sreća i naše prokletstvo” – govori Jake u jednom trenutku i pogađa samu srž obitelji. Jer odnosi unutar obitelji nisu uvijek jednostavni i idilični već traže borbu i žrtvu… zbog ljubavi prema najbližima.

Bez obzira na određene probleme James Cameron je (ponovo) uspio. Ispisao je Cameron najljepšu pozivnicu za odlazak u kino dvorane tijekom dana koji dolaze jer “Put vode” doista je neviđeno filmsko iskustvo koje u potpunosti sjaji samo na velikom platnu. Vizualno besprijekoran, raskošan i raznobojan, ispunjen akcijom i emocijama, “Put vode” je spektakularan nastavak, blockbuster vrijedan gledanja u nekom kinu do Vas.

 

OCJENA: 9

 

One Comment

  1. Mirko

    Film avatar loš sadržaj kad itlaziš iz dvorane kao da si preživio nuklearni sukob.Jedino što valja vizualni efekti.Duźina filma samo razgrađuje i uništava film.Nikada vise .