RECENZIJA: YOUR HONOR – gdje su granice očinske ljubavi?

AUTOR SERIJE: Peter Moffat

GLAVNE ULOGE: Bryan Cranston, Hunter Doohan, Michael Stuhlbarg, Lily Kay, Carmen Ejogo, Hope Davis

TRAJANJE: 10 epizoda

“Trebamo biti obzirni prema živima, a mrtvima dugujemo samo istinu.” – Voltaire

 

Nakon izvrsnih nastupa u serijama gdje je potvrdio svestranost kada je o glumačkom izričaju riječ (“Breaking Bad , “Malcolm u sredini…), Bryan Cranston je više pažnje posvetio filmovima. Nastupio je glumac u projektima različitih žanrova – od komedija (“Zašto baš on? , “Get a job”) preko “Godzille i “Power Rangersa” sve do filmova inspiriranih istinitim pričama koje su Cranstonu donijele i nominaciju za “Oscara” (TrumboInfiltrator ). Bez obzira na svestranost i nekoliko uspjelih filmskih izvedbi Cranston nije dostigao razinu glumačkih izvedbi kao u serijama koje su lansirale njegovu karijeru. Sedam godina nakon finala serije “Breaking Bad” Cranston se vratio na mjesto sreće, nastupu u seriji. Prihvatio je glavnu ulogu u američkoj verziji izraelske serije “Kvodo” pod naslovom “Your Honor”.

Zaplet serije događa se u jednom običnom danu u New Orleansu. Dva adolescenta, vršnjaka krenut će u novi dan, svaki na svoj način. Prvi, Adam Desiato (sin poznatog i cijenjenog suca Michaela) krenuo je u sumnjivi kvart kako bi odao počast ubijenoj majci. Godišnjica je smrti gospođe Desiato i sin odlazi na mjesto ubojstva, odati počast majci. Na drugoj strani grada Rocco Baxter slavi 17. rođendan. Baxter je sin najmoćnijeg kriminalca u New Orleansu – otac je sinu poklonio motocikl i Rocco kreće na probnu vožnju. Nakon nekoliko kilometara vožnje sudbina će spojiti obitelji Desiato i Baxter – prometna nesreća ugasiti će Roccov život. Rocco umire na Adamovim rukama koji bježi s mjesta tragedije i traži pomoć od oca. Sudac Desiato odlazi u policijsku stanicu kako bi Adam priznao krivnju, ali u trenutku kada saznaje identitet poginulog priča o zločinu i kazni kreće u potpuno drugačijem smjeru…

Iz intrigantnog zapleta može se pročitati temelj na kojem je sagrađena serija – očinska ljubav odnosno odnos očeva i sinova (u slučaju obitelji Baxter djelomično je riječ i o majčinskoj ljubavi) glavni je motiv serije. U tom segmentu “Your honor” vrlo dobro funkcionira – iako su na suprotnoj strani zakona, potpuno različiti sudac Desiati i kriminalac Baxter učinit će sve za sinove. Prvi će sina pokušati zaštiti, drugi osvetiti, ali kako epizode serije odmiču tako i Jimmy Baxter postaje zaštitnik. Bezuvjetna ljubav prema sinovima donosi i transformaciju likova – ugledni sudac, jedan od rijetkih koje nije nagrizla korupcija potpisat će ugovor s vragom i višestruko prekršiti zakon (na kraju priče njegova će žrtva postati uzaludan). Na drugoj strani je kriminalac Baxter koji želi osvetu za sina te novu šansu Carla Baxtera. Sučeva transformacija je uspjela i gledatelj vjeruje u nju dok u slučaju kriminalnog šefa stvari nisu toliko uvjerljive – jedan od razloga je i tanka glumačka izvedba o kojoj ćemo nešto kasnije…

Poginuo je pogrešan sin.” – Fia Baxter

“Your Honor” je prilično neujednačena serija – dok je u prvom planu očajnička borba za sudbinu sučevog sina odnosno potraga kriminalne hobotnice za krivcem epizode su vrlo dobre u dijelovima odlične i napete. Nakon 3-4 epizode serija bitno usporava i na tempu dobiva tek u finalu kada stiže neočekivani završetak. Između toga velike su oscilacije zbog velikih ambicija autora i želje da se, u većoj ili manjoj mjeri, zahvati veliki broj tema i odnosa među likovima.

Photo: Showtime

Teško se oteti dojmu kako je autor serije iskoristio New Orleans i radnju serije kako bi progovorio o problemima današnje Amerike. Socijalne razlike, rasizam, korupcija i čvrsti stisak organiziranog kriminala problemi su grada kojeg i dalje muči kolektivna tragedija i posljedice uništavanja nakon razornog pohoda uragana “Katrina” (o tome je detaljnije progovorila izvrsna serija “Treme”). Ideja nije loša, ali realizacija nije u potpunosti uspjela – autor je otišao previše u širinu, nagomilao različite protagoniste i događaje (u jednom trenutku Moffat je uspio ubaciti uspomenu na ratu u Vijetnamu – s obzirom na recentne događaje u SAD odnosno New Orleansu prisjećanje na Vijetnam izgleda nekako….arhaično).

(Pre)veliki je broj protagonista serije – odnosi između nekih likova su izvrsno odrađeni dok su neki površni i(li) nezanimljivi, nevažni za priču. Nekoliko bitnih detalja gledatelj neće saznati niti nakon završetka posljednje epizode dok se neke, za radnju sporedne stvari, vrlo brzo otkrivaju.

Možda i najveći problem serije su nevjerojatne scenarističke odluke odnosno događaji koji su toliko nevjerojatni te su u suprotnosti s opipljivom željom autora o autentičnosti i uvjerljivosti priče o životu u New Orleansu odnosno čitavom SAD-u. Postoje (pre)više takvih trenutaka, ali jedan je poseban – sudac, sada korumpiran, i vođa organiziranog kriminala u New Orleansu se tijekom važnog suđenja (za kojeg je Baxter izuzetno zainteresiran) više puta sreću licem u lice kako bi dogovorili daljnje poteze. Uživo, na javnim mjestima. Usred dana.

Photo: Showtime

“Your Honor” pokazuje koliko su sporedni likovi odnosno glumci koji ih interpretiraju važni za uspjeh serije. Hajdemo, naprimjer, usporediti, “Your Honor” i Breaking Bad – kada je Cranston u pitanju problema nema – glumac je izvrstan u ulozi suca, povremeno se u njegovim postupcima i načinu razmišljanja te manipuliranju mogu pronaći tragovi Heisenberga, ali Cranston je stvorio novi, vrlo dobro odglumljen lik. Cranston posebno uživa i dominira tijekom scena u sudnici. Međutim, “Breaking Bad” ima Saula Goodmana, Gusa Fringa, Jesseja i ostale likove koji seriju znače. Sudac Desiato takvu podršku nema – upravo suprotno; Hunter Doohan u ulozi sina Adama prilično je neuvjerljiv no i takav je znatno bolji od Michaela Stuhlbarga koji interpretira Jimmyja Baxtera. Toliko nepotrebnih i iritantnih pokušaja da izrazima lica rijetko se može vidjeti u ambicioznim projektima kao što je “Your Honor”. Uz Cranstona vrijedi spomenuti Carmen Ejogo i Amy Landecker kao svijetle glumačke točke serije.

Povratak Bryana Cranstona seriji djelomično je uspio – Cranston je još jednom pokazao svoju glumačku moć, ali konačni proizvod je tek nijansu iznad prosjeka. “Your Honor” vrlo dobro funkcionira u trenucima kada je radnja fokusirana na odnose oca i sina, točnije očeva i sinova te propitkuje koliko su daleko roditelji spremni otići da bi zaštitili vlastito dijete. Međutim, nakon nekoliko vrlo dobrih (uvodnih) epizoda “Your Honor” odlazi u širinu i radnja postaje sve više neuvjerljiva s pitanjima koja ostaju bez odgovora i nakon šokantnog i neočekivanog raspleta serije.

 

OCJENA: 7

 

https://youtu.be/E5ZPV9x_CwA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)