NETFLIX – (prvih) deset serija koje treba pogledati

Nedavno je stigla vijest kako je “Netflix” lokalizirao svoju uslugu i veliki dio sadržaja  preveo na hrvatski jezik. Lokaliziranje sadržaja dodatno će povećati interes za “Netflixom” – GOODTALKING Vam donosi listu serija koje imaju pole positioza gledanje na ovom streaming servisu. Na listi su isključivo serije koje su nastale pod etiketom “Netflixa”. Odabrane serije su:

KUĆA OD KARATA (House of Cards) – (2013-2018)

Trajanje: 6 sezona, 73 epizode

 

U redu, “Kuća od karata” ima sezonu previše – slobodni pad se dogodio u posljednjoj sezoni kada više nema Kevina Spaceyja. Međutim, obrada istoimene britanske serije jedan je od glavnih uspona “Netflixa” kao i, danas uobičajenog, binge gledanja serija. Glavni protagonist serije je Francis Underwoodbolesno ambiciozni političar, kongresmen koji želi postati predsjednik SAD-a. Uz svakog, hm, uspješnog muškarca stoji i žena – Francis je takvu pronašao u liku jednako ambiciozne ledene kraljice Claire. Bračni par Underwood gledatelju otvara vrata visoke politike, spletki i intriga koje zapravo nemaju veze s moralom često su i protuzakonite. Spacey i Robin Wright  maestralni su u glavnim ulogama – u seriji nastupaju i Mahershala Ali, Michael Kelly, Joel Kinnaman i Kate Mara. Impresivna ekipa okupila se iza kamere – epizode serije režirali su Jodie Foster, John Dahl, Carl Franklin, Joel Schumacher, James Foley i David Fincher.

Goodtalking recenziju serije možete pročitati Ovdje

 

NARCOS (2015-2017)

Trajanje: 3 sezone, 30 epizode

 

Izvukao je “Netflix” iz naftalina lik i djelo Pabla Escobara te stvorio jednu od najboljih serija u posljednjih deset godina. Zapravo, serija nije priča o Escobaru nego govori o narko kartelima u Kolumbiji (kasnije se priča seli u Meksiko). S obzirom na to da je Escobar obilježio jednu eru on je u fokusu zanimanja autora kada su negativci u pitanju. Priča prati policajce Murphyja i Penu (jedan Amerikanac, drugi domaći igrač) u borbi protiv narko kartela. Serija daje detaljan i slojevit prikaz djelovanja i moći Escobara i kartela – vojni, politički, ekonomski…sve je obrađeno i objašnjeno u “Narcosu”. Ubojstvo Escobara nije kraj – radnja se fokusira na konkurentske kartele i njihove poslovne odnose nakon odlasak velikog gazde. Pedro Pascal i Boyd Hoolbrook izvrsni kao agenti u stalnoj borbi protiv kartela, ali i korupcije u vlastitim redovima. Wagner Moura briljira u ulozi Escobara.

GOODTALKING recenziju možete pročitati Ovdje

 

NARCOS: MEXICO (2018 -….)

Dvije sezone, 20 epizoda – treća sezona dolazi, ali datum je nepoznat

 

Ogromna popularnost kolumbijskog Narcosa natjeralo je autore da krenu preko granice i prikažu povijest kartela u Meksiku. Meksički Escobar je Angel Felix Gallardo (nadimak El Padrino iliti Kum) i serija prati njegov put od policijskog službenika do najmoćnijeg čovjeka u Meksiku. Serija prati i događaj spomenut u kolumbijskom Narcosu – otmicu i ubojstvo DEA agenta Enriquea Camarene. Camarena odnosno njegova smrt na neki je način označilo i početak pada Padrinovog carstva. Serija opisuje i geopolitičku, vojnu i sigurnosnu situaciju tijekom vladavine Gallarda – od potresa u Mexico Cityju do predsjedničkih izbora. Serija nije završena – planirano je snimanje treće i četvrte sezone.

GOODTALKING recenziju serije možete pročitati OVDJE

 

STRANGER THINGS (2016 – …)

Četiri sezone, 34 epizode – peta, posljednja sezona stiže iduće godine

 

Na valu filmske i glazbene nostalgije za osamdesetim godinama prošlog stoljeća, “Netflix” je realizirao čudne stvari. Serija prati grupu klinaca čije ionako teške pubertetske trenutke dodatno kompliciraju čudovišta u gradiću gdje žive. Serija je nakrcana posvetama, detaljima i elemenata popularne kulture osamdesetih. Jedna od najvećih vrijednosti serije je činjenica da je podjednako razumljiva i zabavna onima koji su odrasli u osamdesetima kao i generacijama rođenima nakon vremena u kojem se radnja serije događa. Serija je svijetu predstavila nova, mlada (Millie Bobby Brown) i nešto malo manje mlada glumačka imena (David Harbour) koji su odlično iskoristili popularnost seriju.

GOODTALKING recenziju možete pročitati OVDJE

 

AFTER LIFE (2019 – 2022)

Tri sezone, 18 epizoda

 

Nakon BBC serije “U uredu” i nezaboravnih večeri u kojima je ismijavao filmski svijet na dodjelama nagrada, Ricky Gervais prihvatio se pisanja i stvorio humorističnu seriju koja je, zapravo, puno više od humora samog. Pametno napisana priča (pišući scenarij Gervais je koristio i autobiografske detalje) progovara o vječnim ljudskim pitanjima koja su bliska gledatelju. Pitanja života i smrti, teizma i ateizma, mirenje s odlaskom voljene osobe….samo su neke od tema koje možemo pronaći u seriji. Naravno tu je i humor, crn i sarkastičan baš onakav kakav odgovara glavnom protagonistu serije kojeg interpretira…Ricky Gervais.

GOODTALKING recenziju možete pročitati OVDJE

 

DARK (2017 – 2020)

Tri sezone, 26 epizoda

 

Sjajna je odluka autora serije da “Dark” završi u trećoj sezoni. Nema bespotrebnog razvlačenja sadržaja, recikliranja istih motiva i ostalih detalja koje se ponekad koriste kako bi se produžilo trajanje serije. Njemački Stranger Things pisali su mnogi kada se “Dark” pojavio – u redu, nestanak djece i tajne gradića zajednički su detalji koji se mogu pronaći u serijama, ali daljnja sličnost ovdje prestaje, serije su prilično različite. “Dark” je misterija s velikim M – radnja serije kompleksna je i zapetljana. Za priču serije bitnije je kada nego gdje – serija koja zahtijeva pažljivo gledanje i punu koncentraciju gledatelja. Tek onda mogu se pohvatati svi konci ove izvrsne serije.

GOODTALKING recenziju možete pročitati OVDJE

 

OZARK (2017 – 2022)

Četiri sezone, 40 epizoda 

 

Ozark iz naslova je gradić u Missouriju u koji je doselila obitelj Byrde. Stigli su, iznenada i neočekivano, iz Chicaga. Članovi obitelji, naizgled, izgledaju kao obični Amerikanci, ali oni su daleko od običnih – Marty Byrde je financijski mešetar, spretan ulaganjima koji ima poslodavca čija se ponuda ne može odbiti. Riječ je o moćnom i nemilosrdnom meksičkom kartelu. Kako je Marty došao u situaciju da posluje s kartelom? Čitava povijest odnosa može se saznati u izvrsnoj seriji gdje su glavne glumačke zvijezde Jason Bateman i Laura Linney.

 

MINDHUNTER (2017-2019)

Dvije sezone, 19 epizoda.

 

Temeljena na istinitim događajima serija “Mindhunter” priča je o agentima Fordu i Tenchu koji su osmislili novi način kako shvatiti i loviti serijski ubojice. Agenti su s ubojicama razgovarali – naravno s onima koji su uhvaćeni i zatvoreni. Ubrzo nakon početka serije razgovora Tenchu i Fordu pridružit će se i dr. Wendy Carr. Zajedno će, uz pomoć razgovora s uhićenim ubojicama (Manson, Kemper…) pokušati uhvatiti ubojice koje su na slobodi. Nije “Mindhunter” samo lov na ubojice – serija prikazuje kako istraživanje djeluje na agente, prikazuje njihov privatan život koji je, često, povezan s poslom. “Mindhunter” je rijetko viđeno seciranje serijskih ubojica – serija koja, za sada, neće dobiti nove sezone. No, mala nada ipak postoji – izvršni producent serije je David Fincher koji je nedavno potpisao četverogodišnji ugovor s “Netflixom”.

GOODTALKING recenziju možete pročitati OVDJE

 

 

DAMIN GAMBIT (Queen’s Gambit) – (2020)

Jedna sezona, sedam epizoda

Život je šah, šah je život” – rečenica je koja najbolje opisuje trenutno najpopularniju i najgledaniju Netflix seriju. Serija je snimljena prema književnom predlošku Waltera Davisa (nije samo šah predmet interesa spomenutog pisca – prema njegovim djelima snimljeni su i biljarski filmovi “Hazarder” te “Boja novca”) i prati život Beth Harmon kojoj je šah svjetlo teškog i kompliciranog života. Iako Anya Taylor-Joy nije nepoznata glumica (“Peaky Blinders”, “Novi mutanti”…) “Damin gambit” je glumičin diplomski rad i potvrda dolaska nove glumačke zvijezde.

 

IGRA LIGNJE (Ojing-Eo Geim, Squid Game)

 

Jedna sezona, devet epizoda – nova sezona uskoro dolazi…

Južnokorejska serijska senzacija koja je potukla sve rekorde gledanosti. Iako se zna dogoditi (posebno kada je o “Netflixu” riječ) da preveliki hype pregazi seriju ili da velika medijska pažnja ne odgovara vrijednosti (po)gledanog, “Igre lignje” nije takav slučaj. Serija na izvrstan način uzima sve ono dobro iz kinematografije Južne Koreje (kombiniranje žanrova, intrigantna priča, žestoke, ali opravdane scene nasilja…) i prikazuje igru u kojoj pobijediti može samo jedan. Poraženima ostaje…smrt. Kroz devet epizoda “Igra lignje” secira moderno društvo, ali i običnog čovjeka i bavi se mnogim aktualnim temama. Neke scene i citati koji se mogu pronaći u seriji ostaju dugo u pamćenju gledatelja…Druga sezona je potvrđena…

GOODTALKING recenziju serije možete pročitati OVDJE 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)