RECENZIJA: DARK – sezona prva

AUTORI SERIJE: Baran Bo Odar, Jantje Friese
GLAVNE ULOGE: Oliver Masucci, Karoline Eichorn, Jordis Triebel, Louis Hofmann, Maja Schoe, Shani Atlas, Tamar Perzig
TRAJANJE: 1 sezona, 10 epizoda

 

“Sve je povezano”

 

Winden. Njemački gradić u kojem vječno (u redu nije vječno, ali često) pada kiša. Tmurna i sumorna mala sredina gdje se većina stanovnika međusobno poznaje. Na prvi pogled Winden izgleda kao mjesto na kojem je vrijeme stalo i ništa se ne događa – idilu malog mjesta kvari tek nuklearna elektrana nedaleko Windena . Krivo – početak priče uraganski pokazuje da u Windenu ništa nije normalno i jednostavno – mjesto na kojem se događaju čudne, tragične stvari. Kao što je nestanak dječaka….

Nakon dva mjeseca Jonas se vratio u školu – nije Jonas bio na praznicima. Razlog za odsustvo iz škole tragičan je događaj – njegov otac izvršio je samoubojstvo. Ostavio je oproštajno pismo, ali s napomenom da se otvori i pročita  mjesecima nakon njegove smrti. Jonas pokušava nastaviti živjeti no samoubojstvo njegova oca nije jedini događaj koji je zatresao Winden. Strah i nesigurnost donosi nestanak dječaka. Nestanak koje starije stanovnike Windena podsjeća na prošlost, nestanak koji se dogodio prije 33 godine….

Ubrzo nakon što se “Dark” pojavio na “Netflixu” počele su usporedbe sa serijom “Stranger Things”. U redu, zajednički detalji postoje – gradić koji skriva tajne, nadnaravni elementi, posvete osamdesetima (u “Darku” je takvih trenutaka manje, ali postoje – njemačka serija bez Nene je nemoguća misija) međutim dojam je kako su autori njemačke serije uzore tražili u nekim drugim projektima. Kada u jednoj od uvodnih epizoda dementni (?) štićenik staračkog doma prekida sastanak mještana govoreći kako se nešto događa opet teško se ne sjetiti Diva iz “Twin Peaksa” i njegovog  It is happening again riječi upućene agentu Cooperu. Krupni kadrovi šuma i detalji u priči također podsjećaju na događaje u Twin Peaksu. Nije “Twin Peaks” jedina utjecala na autore “Darka” – ostala otkrića filmova i serija koji se mogu pronaći u njemačkoj seriji ostavljam čitateljima ovih redaka.

“Pitanje nije gdje nego kada”

Uvodne epizode pomalo su zbunjujuće – gledatelj upoznaje veliki broj likova u različitim vremenskim razdobljima. Bez pažljivog gledanja i koncentracije teško je pohvatati detalje radnje i povezati likove. Međutim, koncentracija i pažnja nisu napor – rezultat su zanimljivih, intrigantnih događaja. Otvaraju se mnoga pitanja, odgovora je, barem kada su u pitanju uvodne epizode vrlo malo, ali ključna stvar čitave Dark priče je gledateljeva glad za idućim epizodama, odgovorima na pitanja. Intenzitet radnje je nevjerojatan, praznog hoda nema – tek povremene pauze uz glazbenu pratnju (soundtrack serije vrijedi poslušati) daju priliku gledatelju da predahne. Trenuci koje autori serije koriste kako bi gledatelju pojasnili protagoniste.  Za razliku od serije “Stranger Things” koja u trenucima između prikaza čudnih stvari i čudovišta relaksira gledatelja humorom i optimizmom malih glavnih protagonista, ali i velikim djelima nešto starijih likova “Dark” nadu i optimizam ne nudi. Zarobljeni u vremenskim vrtlozima ispunjenima tajnama i lažima (anti)junaci “Darka” bore se s demonima prošlosti, vlastitim životnim odlukama te prijetnjama koje dolaze i uzimaju najmlađe. Djecu.

Hladnoća potencirana stalnom kišom nije isključivo vremenska kulisa događanja u Windenu. Autori serije ne žele lažno povezivati gledatelja s protagonistima (iznimka su tek neki od dječjih likova) već ih prikazuje na bolno realističan način. Ljudi s tajnama, lažima koje oblikuje njihove živote. Bez obzira bile one iz prošlosti ili sadašnjosti – kada je Dark u pitanju vremenska se razdoblja isprepliću.

Iako se vremenski kaos serije može pratiti bez (pre)velikih upitnika, “Dark” nije bez mana. Neki postupci protagonista, s obzirom na okolnosti, potpuno su nerazumljivi i nelogični. Postoje još nekoliko detalja kojima bi se moglo prigovoriti, ali to bi, s obzirom na čitavu sezonu, bilo sitničavo seciranje serije koja gledatelju nudi puno. Na više razina.

Fascinantan je ugođaj serije. Baš kao što i ime govori mrak, kiša i psihodelična glazba pojačavaju nelagodu i neizvjesnost priče koja bi i bez navedenih efekata bila dovoljno mračna i zahtjevna za gledanje. Ugođaj serije nije najveći adut serije – zanimljivo je gledati kako događaji odnosno odluke iz prošlosti utječu na budućnost odnosno sadašnjost koje stanovnici Windena žive. Pogrešne odluke mijenjaju točnije stvaraju našu budućnost. Kakva bi odluka bila da se možemo vratiti u prošlost i promijeniti stvari? Koliko zapravo prošlosti i sadašnjosti postoji? Da, pitanja su kompleksna – kao i radnja serije “Dark”.

Glumačka ekipa sastavljena je od imena poznatih u Njemačkoj. Teško je istaknuti nekoliko imena s obzirom na broj protagonista – svakako su djeca glumci odradili vrlo dobar posao u seriji koju većina njih s obzirom na dob i ne bi trebala gledati. Od starijih možda vrijedi istaknuti Olivera Masuccija u ulozi Ulricha Nielsen, istražitelja čiji je život, pogađate, ispunjen tajnama i lažima.

Mnoge stvari koje se mogu vidjeti u njemačkoj Netflix seriji “Dark” nisu jednostavne za gledanje. Međutim, nakon početka gledanja priče iz Windena povratka nema – napetost, neizvjesnost i intenzitet radnje dolazi u tolikim količinama da je nemoguće odustati prije završetka posljednje, desete epizode. Posljednje epizode prve sezone koja ne daje sve odgovore. Razlog je jednostavan – novu, drugu sezonu gledat ćemo od 21.06….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)