RECENZIJA: IGRA LIGNJE – ako smo u dugovima to ne znači da moramo umrijeti

AUTOR SERIJE: Hwang Dong-hyuk

GLAVNE ULOGE: Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Jung Hoyeon, Oh Yeong-su, Wi-Ha-Joon, Anupam Tripathi, Greg Chun, Tom Choi, Heo Sung-tae

TRAJANJE: jedna sezona, devet epizoda

NAZIV ORIGINALA: OJING-EO GEIM

 

“Priključi se najjačem timu. To je jedini način.”

 

Prošlo je tri mjeseca od trenutka kada se na “Netflixu” pojavila južnokorejska serija “Igra lignje”. Već u prvim danima nakon premijere “Igra lignje” postala je serija o kojoj se priča, mediji su poludjeli za intrigantnom i provokativnom pričom serije. Ipak, pisac ovih redaka, unatoč velikom broju upita o recenziji/tekstu o seriji, “Igru lignje” pogledao je tek prije nekoliko dana. Razlog? Medijski cirkus koji se stvara oko nekih “Netflix” serija nezaslužen je i upravo su neke od serija koje su podigle veliku medijsku prašinu ostavile slabašan dojam na pisca ovih redaka (“La Casa de Papel i “Tiger King” prije svih). Tri mjeseca kasnije (konačno) pogledao sam “Igru lignje” i dojam je u potpunosti drugačiji u odnosu na prethodno spomenute naslove. Hype je bio opravdan – riječ je o seriji koja pripada najzanimljivijim i najintrigantnijim ostvarenjima godine koja polako prolazi…

Seong Gi-hun nepopravljivi je kockar. Čak i kada dobiva, on gubi – zadnji dobitak koji je osvojio ukrala je slučajna prolaznica, dužan je veliki novac kojeg ne može vratiti. Zbog dugova Seong Gi-hun morao je potpisati nagodbu prema kojoj će, ako novac ne vrati u roku mjesec dana, ostati bez bubrega. I možda još nekog organa. Ugovor je potpisan krvlju i Seong Gi je u velikim problemima….Ipak, izgleda da postoji način kako se riješiti dugova – slučajni susret na stanici podzemne željeznice donosi mu pozivnicu za natjecanje u kojem je nagrada za pobjednika 45.6 milijardi vona (oko 38 milijuna dolara)….

Šest igara – 456 sudionika. Tri pravila koje svaki igrač mora potvrditi vlastitim potpisom:

 • sudionik ne smije prestati igrati
 • igrač koji odbije igrati bit će eliminiran
 • igre mogu biti prekinute ako se većina igrača složi

Pobjednik dobiva novčani iznos zbog kojeg više neće brinuti o dugovima i budućnosti. Pobjednik je samo jedan dok su svi ostali sudionici poraženi. Poraz znači… smrt.

Foto: Netflix

“Igra lignje” točnije zaplet serije podsjeća na događaje iz japanskog filma Battle Royale redatelja Kinjija Fukusakua iz 2000 godine te filmski serijal “Igre gladi“. Samo podsjeća, jer serija je krenula svojim putem i na neki način preuzima karakteristike iz južnokorejske kinematografije zbog kojih su filmovi tamošnje kinematografije rado gledani i popularni kod publike.

“Igra lignje” ispunjena je brutalnim, eksplicitnim scenama nasilja. Kamera ne skriva krvave scene već gledatelja suočava s nasiljem i krvavim obračunima koji se protežu kroz čitavu sezonu. Prva, uvodna epizoda počinje rijetko viđenim masakrom (crveno svjetlo, zeleno svjetlo) – žestoko se nasilje, u većoj ili manjoj mjeri, može vidjeti u svakoj epizodi. No, nisu krvave scene serije strano tijelo odnosno ubačene tek da bi šokirale gledatelja -one su u funkciji priče kako bi dodatno pojačale prikaz psihofizičkog terora kroz koji prolaze natjecatelji u igri na koju su dobrovoljno pristali.

Drugi detalj (nasilje je prvi) koji je poveznica između filmova Južne Koreje i serije je nevjerojatna lakoća kojom autor serije kombinira žanrove odnosno prelazi iz žanra u žanr. “Igra lignje” u trenutku iz drame prelazi u triler zatim se triler pretvara u akciju da bi sve bilo začinjeno dozom misterije uz horor scene. Bez obzira na žanrovsko bogatstvo serija ne gubi ritam i tenzije su prisutne kroz sve epizode.

Veliki, sve veći jaz između bogatih i siromašnih te detaljno seciranje ljudske prirode u ekstremnim uvjetima dva su motiva koja se isprepliću čitavim trajanjem serije i pogonsko su gorivo čitave priče. “Igra lignje” počiva na suprotnostima – na jednoj strani su dugovima opterećeni mali ljudi koji su spremni poginuti (ili ubiti) kako bi izašli iz dužničkog ropstva – njihova suprotnost su bogati organizatori igre i tzv. VIP gosti kojima je “Igra lignje” zabava jer Seong Gi-hun kladi na konje a oni (vip gosti) na ljudeBogata manjina postaje sve bogatija i, unatoč materijalnom, njeni pripadnici više nemaju izazova i životnih užitaka pa pronalaze nešto novo – krvavo i ubojito. U svijetu gdje je gledanost reality programa različitih vrsta sve veća, “Igra lignje” ne izgleda utopija ili nešto što se nikada dogoditi neće. Gledatelji će biti odabrani, VIP publika i(li) VIP gosti….

Kritika kapitalizma ugrađena je u priču serije (u posljednjoj epizodi slušamo podatke o velikoj zaduženosti stanovnika Južne Koreje, zvuči poznato zar ne? ), ali protagonisti koje pratimo tijekom serije nisu nevine žrtve sistema. Okorjeli kockar, dečko koji je obećavao, ali se zaigrao i prekršio zakon, kriminalac koji je prevario šefa, ulična kradljivica….opis je likova, natjecatelja na koje je potrošeno najviše minuta. Oni nisu u problemima samo zbog sustava već i zbog svojih životnih odluka i egzibicija. Da, ne smije se izostaviti i detektiv te starac koji je teško bolestan, ali ipak sudjeluje u igri..

Foto: Netflix

Kao što su protagonisti serije na iskušenjima najteže vrste tako je i gledatelj suočen s moralnim i različitim drugim pitanjima. Radnja serije, kao i postupci protagonista (većinom) su nepredvidljivi i ovise od igre do igre. U nekoj će igri natjecatelj spasiti svojeg kolegu dok će u idućoj prevariti i poslati u smrt nekog od natjecatelja. Milosti nema, jer ulozi su veliki. Ljudski životi…

Vješto, diskretno, ali opet kirurški precizno autor serije je detektirao važan detalj svakodnevice modernog čovjeka. Bilo kakva emotivna veza između natjecatelja završava tragično – pomiješati emocije i “Igru lignje” smrtna je presuda i velika prepreka do cilja – njegovog veličanstva: novca. U redu, ekstremni su uvjeti i okruženje u kojim se natjecatelji nalaze, ali poruka da je čovječanstvu potrebno više empatije vrlo je jasna.

Serija je vizualno atraktivna, scenografija ponekad prelazi granice kiča, ali vizualno pretjerivanje i kostimografija izvrsno pojačavaju jezivi ugođaj i neizvjesnost. Emotivna stanja likova i njihove reakcije su uvjerljive i, većinom, odgovaraju situacijama u kojima se protagonisti nalaze…

Mane serije? Da, “Igra lignje” ima nekoliko problema – određena predvidljivost u raspletu igre, nekoliko manjih propusta u priči…ali.. hej, za ono što serija nudi to su tek nebitni detalji…

Sve napisano u ovom tekstu tek je mali dio priče o seriji “Igra lignje”. Sve obrate, misteriju, moralne dvojbe kao i rasplet najbolje je (ako već niste) da otkrijete sami, jer riječ je o jednoj od najboljih serija posljednjih godina. “Igra lignje” udara u glavu i unatoč scenama koje nisu jednostavne i ugodne za gledanje gledatelj ne može i ne želi prestati sve do raspleta u posljednjoj, devetoj epizodi. Posljednja epizoda nudi rasplet, ali i uvod u novu sezonu koja stiže iduće godine…

 

OCJENA: 9

 

 

 

 

One Comment

 1. Maja+Dukan Reply

  Južno korejska kinematografija je odlična, uvijek intrigantna, uvijek posrtavlja pitanja, ma pametna je!
  Igra lignje ima brutalnih scena ali to nije ništa prema , na primjer Narcosima i scenama koje su tamo prikazane i još k tome istinite.
  Kada odgledate dobar korejski film , pa čak i ovu seriju, nećete ih lako zaboraviti, razmišljati ćete o njima a to je znak kvalitete.
  Svakako pogledajte Igru lignje👍

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)