MINDHUNTER – razgovori sa serijskim ubojicama

AUTOR SERIJE: Joe Penhall
GLAVNE ULOGE: Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, Hannah Gross
TRAJANJE: 1 sezona, 10 epizoda – potvrđena druga sezona

 

“Moramo razumjeti sive zone. Crno ili bijelo može utjecati na tvoje rasuđivanje.” – Wendy Carr

 

Serijske ubojice, njihovi zločini i žrtve te potrage za počiniteljima često su bili interes filmaša. Tamnom stranom ljudske prirode bave se mnogi filmovi i televizijske serije. Onako, na prvu većini ljubitelja filma prva misao kada se spominju serijske ubojice je Hannibal Lecter i briljantni Anthony Hopkins (Lectera je vrlo dobro interpretirao i Mads Mikkelsen u televizijskoj seriji “Hannibal”). “Kad jaganjci utihnu” jedan je od najboljih trilera u povijesti potvrđen mnogobrojnim nagradama. Uz Hannibala jedno od najčešće spominjanih imena kada su u pitanju filmski serijski ubojice je David Fincher. Redatelj koji je filmovima ZodijakSedam gledateljima predočio brutalnost i kompleksnost serijskih ubojica. Upravo je Fincher objeručke prihvatio ponudu da sudjeluje u realizacije televizijske serije “Mindhunter”. Autor serije Joe Penhall inzistirao je na Fincheru koji se seriji priključio kao executive producer (jedna od producentica serije je i Charlize Theron) i redatelj četiri epizode. Finchera nije trebalo previše nagovarati – “Mindhunter” kombinira detalje iz “Zodijaka” i “Kad jaganjci utihnu” – riječ o jednom od najsnažnijih i najšokantnijih seciranja serijskih ubojica.

Radnja serije vraća nas u sedamdesete godine dvadesetoga stoljeća. FBI agent Holden Ford neuspješno je završio talačku krizu i vraćen je u školske klupe. Novi zadatak su predavanja na fakultetu i regrutiranje studenata. Uz predavanja Ford odlazi u zatvorske posjete serijskim ubojicama (termin koji tada i nije postojao – za njega su zaslužni upravo Ford i njegov partner) kako bi kroz seriju razgovora pokušao utvrditi obrasce, način ponašanja. Motivi i način ponašanja zatvorenika mogao bi pomoći u rješavanju aktualnih ubojstava kao i predviđanju zločina. Fordu se priključuje Bill Tench i njihov rad počinje privlačiti pažnju šefova agencije. Razgovori s ubojicama počinju davati rezultate, ali i ostavljati posljedice na privatni život istražitelja. Serija je temeljena na knjizi “Inside FBI’s Serial Crime Unit” u kojoj su bivši agenti FBI-a Mark Olshaker i John Douglas opisali stotine razgovora sa serijskim ubojicama, silovateljima i otmičarima. Serija, dakle, ima i (auto)biografskih elemenata.
Dug je put bio od ideje do realizacije “Mindhuntera”.

Sedam godina prošlo od trenutka kada su otkupljena prava za seriju – dugo vremena je HBO bio glavni favorit za realizaciju serije no serija je snimljena pod etiketom “Netflixa”. Čekanje se isplatilo – u vrijeme inflacije dobrih i odličnih televizijskih serija “Mindhunter” pripada najužem krugu najboljih serija u posljednjih desetak, vjerojatno i više godina.

“Mindhunter” je nevjerojatno kompleksna serija koja istodobno na detaljan i slojevit način secira serijske ubojice kao i glavne likove serije na pravoj strani zakona. Holden Ford glavni je protagonist, prvog ga upoznajemo i oko njega autor serije slaže likove. Ford je ambiciozan, ima nove ideje koje su za tadašnji FBI previše radikalne. U prvim epizodama Ford neodoljivo podsjeća na Muldera iz “Dosjea X” – kako bi se riješio njegovih ideja šef ga šalje na fakultet i daje mu ured u podrumu. Dobar je vojnik taj Ford, ali ne treba ga previše slušati. Za razliku od Muldera, Fordove su metode vrlo brzo prepoznate – dobiva partnera, financijsku pomoć i uglednu šeficu.
Nakon što u igru ulazi detektiv Bill Tench, Fordov partner, stvari se zaoštravaju i postaju još zanimljivije. Dvojac putuje Amerikom, drži predavanja običnim policajcima i intervjuira zločince najgore vrste. Usput, ponekad pomogne lokalnim policajcima, nenaviklima na brutalna ubojstva, u rješavanju slučaja. Ford i Tench su sistematični (Ford analizira ljude i događaje poput Holmesa), njihove metode su ispred vremena. Zanimljiv je način na koji analiziraju najstrašnije zločine – uz korištenje svjedočenja uhićenih detektivi koriste psihologiju, sociologiju, forenziku. Zločine stavljaju čak i u kontekst vremena, političkih događanja koja su prethodila ubojstvima (klica zločina posađena je u traumatiziranom društvu nakon događaja poput Vijetnamskog rata, Watergatea i ubojstva Kennedyja).

Suočavanje gledatelja s iznimno brutalnim, perverznim običnom, normalnom čovjeku nezamislivim ubojstvima nije prikazano kroz brutalne krvave scene. Gledatelj o žrtvama i načinu njihova ubojstva saznaje kroz fotografije i razgovore s ubojicama – takvim pristupom doživljaj stravičnih egzekucija nije umanjen. Upravo suprotno – detaljne rekonstrukcije i razlozi zbog kojih su žrtve ubijene (često iz svjedočenja ubojica) često ostavljaju snažniji, jeziviji dojam od scena koje bi eventualno rekonstruirale trenutke kada se zločin dogodio. Slučajevi iz “Mindhuntera” krvavi su i brutalni – na njih nisu imuni privatni životi detektiva Tencha i Forda.

Serija detaljno secira ubojica i njihove motive (epizode prve sezone bave se Kemperom, Brudosom i Speckom) – istodobno prikazuje i privatne živote glavnih protagonista. Tench i Ford kolege su, rade na zajedničkom poslu no privatno i karakterom su različiti. Ford je opsjednut razgovorima s ubojicama – dobra strana opsesije je činjenica da njegovo istraživanje dobiva materijalnu i, kasnije, svu ostalo podršku. No, kako vrijeme odmiče Ford opasno pleše na granici poslovnog i privatnog. Razgovori s ubojicama počinju utjecati na njegov privatni život (odnos s djevojkom) sve do anksioznog finala sezone u kojem….vidjet ćete i sami o čemu je riječ.

Tench je drugačiji tip od Forda. Obiteljski čovjek koji ima privatni problem s kojim se teško nosi. Iskusniji od Forda, Tench zna kada treba stati na loptu i usporiti ritam istraživanja. On je, na neki način, glas razuma u trenucima kada Fordovo istraživanje prelazi granice. Čovjek koji je izmislio termin serijski ubojica.

Wendy Carr pridružuje se timu nakon nekoliko epizoda – obrazovana, snažna žena koja zbog posla mijenja grad. Zapravo posao je samo izgovor za bijeg od privatnih problema. Australska glumica Anna Torv odlično je interpretirala izvana hladnu i vrlo samouvjerenu ženu. Podsjećam, sedamdesete su godine 20 stoljeća. Sjajne glumačke izvedbe ostvarili su i Cameron Britton u ulozi Kempera i Jack Erdie kao David Speck.
Serija vjerno rekonstruira vrijeme radnje serije. Odjeća, tehnička pomagala, automobili i ostali detalji potpuno su u duhu vremena.
Rečenice koje ste pročitali samo su dio onoga što nudi televizijska serije “Mindhunter”. Temeljena na istinitoj priči serija do najsitnijih detalja secira serijske ubojice – njihove motive i egzekucije. Intrigantna često i šokantna tema podržana je izvrsnim glumačkim izvedbama i prepoznatljivim fincherovskim ugođajem.

 

RECENZIJU druge sezone možete pročitati OVDJE 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)