Naslovnica Najčitanije MINDHUNTER: SEZONA 2

MINDHUNTER: SEZONA 2

1299
0

AUTOR SERIJE: Joe Penhall
GLAVNE ULOGE: Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, Cameron Britton, Oliver Cooper
TRAJANJE: 9 epizoda

 

“Nije važno ono što mislimo. Važno je ono što možemo dokazati.” – Bill Tench

 

Idealniji izbor od Davida Finchera kao producenta i redatelja više epizoda televizijske serije “Mindhunter” nije se mogao dogoditi. Serijski ubojice bili su redateljev interes i prije “Mindhuntera” .”Sedam” i “Zodijak”. svaki na svoji način, pripadaju krugu najboljih filmova koji tematiziraju serijske ubojice. Jedan temeljen na izmišljenoj priči, drugi inspiriran stvarnim događajima. Uspjeh navedenih filmova kao i Fincherova otvorenost prema televizijskim projektima (“Kuća od karata”) rezultirala je jednom od najintrigantnijih serija posljednjih godina. Serija “Mindhunter” je vrlo brzo stekla veliki broj obožavatelja, ubrzo nakon premijere prve sezone stigla je očekivana potvrda prema kojoj prva sezona neće biti jedina. U planu je pet sezona, ali pauze između sezona trajat će dvije i(li) više godina. Bez obzira na vrijeme između sezona, “Mindhunter” vrijedi čekati. Jedan od dokaza je i druga sezona izašla dvije godine nakon početka priče….

Nakon anksioznog završetka prve sezone Holden Ford je završio u bolnici. Dijagnoza je panični poremećaj – Ford želi sakriti probleme, ali trebat će pomoć partnera zbog obaveza na poslu. Bez obzira na paniku i dolazak novog šefa Ford, Tench i dr. Carr nastavljaju razgovore s ubojicama. Manson i Berkowitz (“Son of Sam”) novi su serijski ubojice koje ekipa istražuje. Svaka pomoć u shvaćanju postupaka ubojica Fordu i Tenchu je potrebna. Usporedo s intervjuima zajedno rade na slučaju ubojice maloljetnika u Atlanti. Broj žrtava raste, birokracija i sporost lokalnih policijskih  istragu kompliciraju istragu koja postaje utrka s vremenom…..

Fincher je režirao tri epizode druge sezone – ostale je prepustio Andrewu Dominiku (“Chopper”, “Ubojstvo Jessea Jamesa od kukavice Roberta Forda”...) i Carlu Franklinu (“Vrag u plavoj haljini”, epizode televizijskih serija “Kuća od karata”, “Preostali”…). Bez obzira tko je iza kamere ugođaj serije i dalje je fincherovski i potpuno odgovara Fordovim napadima panike. Anksioznost ili tek nelagoda osjeća se u zatvorenim prostorima. Sunčani i vedri dani u seriji gotovo da ne postoje (kiša je odigrala veliku ulogu u filmu “Sedam”) – oblaci i tmurno, teško vrijeme dominiraju serijom. Da, tjeskobu i strah izazvanu zločinima o kojima slušamo i(li) ih gledamo pojačavaju teške boje vremenskih (ne)prilika.

Druga je sezona podijeljena na dva dijela – prvi se više fokusira na razgovore s ubojicama, prikazuje odnose unutar FBI-a te gledatelja upoznaje s novim detaljima u privatnim životima glavnih protagonista. Drugi dio većinom se bavi istragom kao i društveno političkim i socijalnim uzrocima i posljedicama serijskog ubojice u Atlanti. Kroz čitavu seriju se provlače detalji privatnog života istražitelja – prije svih detalji koji se odnose na dr. Carr i Tencha. Slojevit je i detaljan prikaz protagonista kao i slučajeva kojima se bave.

Galerija serijskih ubojica koje glavni protagonisti filma intervjuiraju proširena je na nove likove. Najvažniji i najpoznatiji su David Berkowitz i Charles Manson (u redu, Manson je bio samo mastermind ubojstava, ali….) . Iako se pojavljuju u samo jednoj epizodi njihov nastup pripada najboljim trenucima druge sezone. U razgovorima se otkrivaju detalji stravičnih ubojstava za koje su Manson i Berkowitz odgovorni. Autor Joe Penhall pokazuju kako je riječ o vještim manipulatorima posebno kada je riječ o Mansonu. Stravično je svjedočenje jednog od pripadnika kulta odgovornog za ubojstvo, između ostalih, Sharon Tate. U najboljoj, petoj epizodi sezone izvrsni Damon Herriman (glumac je Mansona interpretirao u “Bilo jednom u Hollywoodu”) prikazuje Mansonove motive, ali i njegovu istinu o svijetu u kojem živi. Fasciniranost zločinima i serijskim ubojicama može se pročitati u više navrata i kroz nekoliko sporednih likova.

Kako epizode druge sezone odmiču tako se radnja sve više fokusira na slučaj u Atlanti. Slučaj koji je prikazan iz različitih kutova i prikazuje koliko policijska istraga može biti komplicirana i zahtjevna na svim razinama. Žrtve su Afroamerikanci, Crnci maloljetnici. Nakon prvih nekoliko ubojstava malo je onih koji su zainteresirani za ozbiljnu istragu – negativni publicitet mogao bi ugroziti ekonomske planove lokalne zajednice. Kako broj žrtava raste tako je i pritisak javnosti (prije svih obitelji ubijenih) sve snažniji i nešto se poduzeti mora. Problemi u istrazi se nastavljaju i postaju sve ozbiljniji – ubojica izgleda neuhvatljiv, birokracija usporava rad istražitelja. Kroz istragu se provlači i rasizam. Rasplet slučaja ostavlja puno nepoznanica  – slučaj završen, ali neka pitanja ostaju bez odgovora.,,
Tench, Ford, dr. Carr i Jim Barney (novo lice druge sezone) istražitelji su sa životnim problemima. Privatnim i poslovnim. Pogriješit će na običnim policijskim poslovima (npr. praćenje osumnjičenog), ali oni su i inovatori, donose novi pristup istragama. Zanimljive su privatne priče glavnih protagonista – Ford se bori s napadima panike koji su nesumnjivo posljedica posla, druženja sa serijskim ubojicama. Ako je suditi prema drugoj sezoni Ford je potpuno izbrisao privatni život i fanatično se posvetio poslu dok se dr. Carr bori s osjećajima prema lijepoj Kay. Najpotresnija je i najintrigantnija privatna priča Billa Tencha. Bizarna nesreća u kojoj je sudjelovao njegov sin dovest će do teških posljedica za čitavu obitelj. Na kraju priče Tench mora birati – posao ili obitelj.

Druga sezona serije “Mindhunter” uspješno nastavlja priču o ekipi istražitelja koji iskustva uhvaćenih serijskih ubojica primjenjuju na aktualne istrage. Kompleksna priča serija bavi se istraživanjem zločina, ali i posljedicama koje istrage odnosno posao ostavlja na privatni život istražitelja. Sve navedeno pojačano je dojmljivim ugođajem by David Fincher. Druga sezona uvrstiti će “Mindhunter” visoko na listi najboljih serija 2019. godine.

GOODTALKING recenziju prve sezone serije “Mindhunter” možete pročitati OVDJE 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime