RECENZIJA: AFTER LIFE – kako (pre)živjeti odlazak voljenih…

AUTOR SERIJE: Ricky Gervais

GLAVNE ULOGE: Ricky Gervais, Tony Way, Ashley Jensen, Diane Morgan, Mandeep Dhillon, Tom Basden,

TRAJANJE: prva sezona – 6. epizoda, druga izlazi ove godine

 

“I’d rather be nowhere with her than somewhere without her” – Tony

 

Ovogodišnja dodjela “Zlatnih globusa” prošla je u znaku…Rickyja Gervaisa. U redu, u redu osvajači nagrada bili su Brad Pitt, Joaquin Phoenix, Sam Mendes, ali nakon dodjele najviše se pričalo o voditelju. Domaćinu večeri. Gervais je tijekom večeri razmontirao Hollywood i filmsku industriju. Svega je bilo – od baby Yode Pescija, rasizma, školovanja i Grete Thunberg… Početak showa Gervais je iskoristio kako bi najavio večer u kojoj će se šaliti na račun prisutnih. Zapamtite, riječ je o šalama –nastavio je Gervais i dodao ionako ćemo uskoro svi umrijeti i nema nastavka. Riječi koje su najbolja najava za seriju “After Life” koju je napisao – Ricky Gervais.

Tony je bijesan, ogorčen i depresivan. Nije uvijek bio takav, zapravo bio je potpuno drugačiji čovjek – trenutak kada je postao drugačiji smrt je supruge. Nakon 25 godina braka njegova je gospođa preminula od posljedica teške bolesti. Nakon toga Tonyjev svijet se srušio – samoubojstvo počinio nije samo zbog psa. Posao i prijatelji Tonyja nerviraju i živi dan za danom. Bez plana, cilja i želja za budućim vremenima utopljen u tuzi i sjećanjima iz prošlosti….

Ricky Gervais je, prije svega, komičar. Njegov humor je oštar, direktan i potpuno ignorira bilo kakvu korektnost. “After life” najbolja je potvrda autorova humora – suicidalni, od bola izluđeni Tony otrovnim strelicama i sarkazmom uništava većinu ljudi oko sebe. Sudeći prema snimkama koje svakodnevno pregledava Tony je bio drugačiji prije nego je bolest odnijela njegovu suprugu. Nakon njene smrti glavnom je protagonistu postalo svejedno – malo je razloga i volje za život ostalo (Tony si život nije oduzeo zbog brige oko psa) i zbog toga Tony ne mari hoće li uvrijediti ili povrijediti prijatelje, familiju ili kolege. Kako će čovjek koji ne mari za svoj život imati empatiju prema osjećajima drugih?

Photo: Netflix

Mračan humor nastao iz boli i bijesa znak je raspoznavanja glavnog lika. Međutim, Gervais je napisao priču u kojoj je duhovite trenutke proširio i na druge elemente serije. Urnebesni su novinarska istraživanja kojim se Tony i kolege bave – od čovjeka koji je dobio pet rođendanskih čestitki do osobe kojoj se ukazao Kenneth Branagh na zidu nakon puknuća cijevi. Postoje trenuci kada “After Life” podsjeća na seriju “U uredu” – takvi su razgovori u redakciji novina gdje se raspravlja o svemu i svačemu.

Humor, crn i ciničan, pokretačka je snaga serije, ali “After Life” je puno više od humoristične serije. Pametno napisana priča (pišući scenarij Gervais je koristio i autobiografske detalje) progovara o vječnim ljudskim pitanjima koja su bliska gledatelju. Pitanja života i smrti, teizma i ateizma, mirenje s odlaskom voljene osobe….samo su neke od tema koje možemo pronaći u seriji. One su obrađene kroz razgovore protagonista, običnih ljudi čije sudbine su ljudske, gledatelju bliske – razlog zbog kojeg se gledatelj vrlo brzo povezuju s likovima serije.

U jednom trenutku Gervais preispituje i sebe odnosno karijeru komičara. Odlazak ekipe na nastup stand up komičara zapravo postavlja pitanje do kojih granica humor može ići i koliko komičar (ili bilo tko od nas) mora biti oprezan kada ismijava ljude o kojima zna malo ili ništa.

Photo: Netflix

“After life” se ne trudi svidjeti pod svaku cijenu niti podilaziti gledatelju – nekoliko likova, odnosno njihove sudbine prikazane provokativno i kontroverzno. Trenutak kada Tony lokalnom narkomanu daje veći iznos novaca za drogu jedan je od njih. Koje su posljedice Tonyjeve donacije? Saznat ćete tijekom gledanja serije.

Gervais je stvorio nezaboravnu galeriju likova. Od Tonyja sve do lokalnog poštara ne postoji dosadan i nezanimljiv protagonist serije. Karakteri koji se sudaraju u seriji, većinom, su različiti i autor takvim pristupom likovima pogađa u srž stvari – različiti doista jesmo, svatko na svoj način, ali postoje oni koji su nam, na različite načine, sličniji od ostalih. Gervais je najpoznatiji dio glumačke postave, ali izdvajati nekog nije fer – svaki dijalog, svaka interakcija između likova je zanimljiva i opipljivo ljudska. Bliska.

Šest epizoda, svaka od njih otprilike pola sata. Toliko je trajanje serije “After Life”. Ono što je autor serije rekao u otprilike tri sata u mnogim serijama slične tematike ne može pronaći u nekoliko sezona. Priča o Tonyju, njegovim prijateljima i kolegama emotivan je i crnohumoran prikaz ljudske prirode, borbe protiv tuge i pronalaženju novih motiva za nastavak životne priče.

 

GOODTALKING RECENZIJE ZA DRUGU I TREĆU SEZONU SERIJE “AFTER LIFE” MOŽETE PROČITATI OVDJE i OVDJE

 

 

 

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)