ARNOLD SCHWARZENEGGER: DESET ODABRANIH

On je posljednji akcijski junak. Njegovi filmovi su obilježili filmsko odrastanje velikog broja ljubitelja sedme umjetnosti. Da, pogodili ste – riječ je o Arnoldu Schwarzeneggeru. GOODTALKING Vam donosi izbor odabranih filmova u kojima je Schwarzenegger nastupio.

1. OSTANI GLADAN (Stay Hungry) – (1976)

Za ulogu u komediji “Ostani gladan” Schwarzenegger je dobio nagradu “Zlatni globus” u kategoriji najboljeg debitanta godina. Čudan odabir  – prije nastupa u filmu Boba Rafelsona (“Pet lakih komada”, “Crna udovica”, “Poštar uvijek zvoni dvaput”…) nastupio u nekoliko projekata (prvo pojavljivanje na filmu bilo je 1970. godine u filmu “Hercules u New Yorku”). Vjerojatno je nagradi presudila činjenica kako Schwarzenegger u filmu glumi samog… sebe. Njegov lik je bodybuilder Joe Santo koji se priprema za nastup na natjecanju za Mister Universuma. Santo je zaljubljen u Mary Tate – tijekom vježbanja u teretani upoznaje Craiga Blakea. Blake je oduševljen Santom i njegovom strašću za vježbanjem u tolikoj mjeri da počinje preispitivati planove oko teretane. Ostvarenje planova znači rušenje teretane i gradnje stanova na mjestu gdje se Santo priprema. Glumačka ekipa filma iznimno je zanimljiva – uz debitanta Schwarzeneggera u filmu nastupaju Jeff Bridges, Sally Field i Robert “Freddy Krueger” Englund.

 

2. CONAN (1982)

Ekranizaciju popularnog stripa preuzeo je John Milius (“Dillinger”, “Crvena zora” – scenarij za “Apokalipsu danas” i tv seriju “Rim”) . Millius i Oliver Stone   napisali su scenarij i ostala je tek sitnica – izbor glavnog glumca. Kada je Millius vidio fotografiju austrijskog bodybuildera i glumca Arnolda Schwarzeneggera potraga je bila završena. Schwarzenegger je ulogu prihvatio – nastup u “Conanu” bio je početak glumčevog puta prema svjetskoj slavi. Ekranizacija stripa je uspjela, riječ o sirovom i surovom filmu ispunjenom mistikom i magijom. Schwarzenegger se izvrsno snašao u glavnoj ulozi, ali treba spomenuti i ostale članove glumačke ekipe. Max Von Sydow, James Earl Jones i Sandhal Bergman koja je za ulogu Valerije nagrađena Zlatnim globusom. “The Legend of Conan” u najavi je nekoliko godina, ali ime redatelja i datum premijere još uvijek je nepoznat…

3. TERMINATOR (1984)

Dvije godine nakon “Conana” Schwarzenegger nastupa u filmu koji je postao znak raspoznavanja njegove karijere. U filmu Jamesa Camerona nastupa kao Terminator (T-800) savršeni ubojica iz budućnosti koji se vraća u sadašnjost kako bi promijenio ishod rata. Rat je između strojeva i ljudi – Terminator mora eliminirati majku vođe pokreta otpora iz budućnosti. Schwarzeneggerova gluma bez glume i fizički izgled savršeno su iskorišteni za nemilosrdnog ubojicu koji ima samo jedan cilj. Smrt Sare Connor. Najvažniji film karijere Arnolda Schwarzeneggera za kojeg se mislilo da nikada neće biti nadmašen i(li) barem izjednačen. Tako je bilo sve do 1991. godine kada je snimljen nastavak…

GOODTALKING recenziju za “Terminatora” možete pročitati OVDJE

 

4. TERMINATOR 2: SUDNJI DAN (Terminator 2: Judgement Day) – (1991)

 

Jedan od nekoliko najboljih nastavaka u povijesti filma. Scwarzenegger ponavlja ulogu Terminatora, ali Cameron je potpuno okrenuo stvari. T-800 sada je pozitivan lik koji štiti Sarah i Johna Connora od naprednijeg i efikasnijeg T-1000 modela (glumi ga Robert Patrick). Nastavak je nabijen akcijom, humorom koji vode do iznimno emotivnog finala filma. Specijalni efekti i danas izgledaju izvrsno, godine ništa ne mogu Terminatoru. Osim glavnog junaka transformaciju je doživjela i Sarah Connor (uloga života Linde Hamilton). Film koji se gleda (najmanje) nekoliko puta…

GOODTALKING recenziju za “Terminator 2” možete pročitati OVDJE

5. PREDATOR (1987)

Impresivna je galerija negativaca s kojima se Schwarzenegger sukobljavao tijekom karijere. Teroristi, narko karteli, ubojice….čak je i Sotona bio Arniejev naprijatelj (“Početak kraja” iz 1999. godine). Međutim, nikada akcijski ubermensch  nije drhtao i umirao od straha kao u filmu “Predator”. Schwarzenegger je Dutch, vođa ekipe plaćenika koji odlaze na zadatak u džunglu Srednje Amerike. Tamo će Dutch i ekipa doživjeti bliski susret s lovcem na ljude. Predatorom koji dolazi s drugog planeta…
Redatelj filma je John McTiernan, filmaš specijalist za akciju i napetost (“Umri muški”, “Lov na crveni oktobar”…). U “Predatoru” je McTiernan nemilosrdan prema protagonistima filma, ali drugačije nije moglo. Predator je moćniji i snažniji ratnik, ali i on ima slabu stranu – njegovu će sudbinu odrediti blato i Dutch.

6. POSLJEDNJI AKCIJSKI JUNAK (Last Action Hero) – (1993)

Nakon “Predatora” McTiernan i Schwarzenegger ponovo surađuju na filmu “Posljednji akcijski junak”. Film je loše prošao na kino blagajnama, ali slabi komercijalni rezultati ne mogu sakriti činjenicu da je riječ o zabavnom i, zbog više razloga, stravično podcjenjenom filmu. Film nas upoznaje s mlađahnim filmofilom Dannyjem. Dječak obožava akcijskog junaka Jacka Slatera – nakon što je dobio čarobnu ulaznicu Danny postaje dio novog filma u kojem je glavni lik Slater….
Pogađate, Jack Slater je Arnold Schwarzenegger – radnja filma podsjeća na “Purpurnu ružu Kaira” Woodyja Allena. Podsjeća, ali nije ista – film briše granice između filma i stvarnog života, dinamičan je, duhovit i ispunjen akcijom. U filmu se pojavljuju brojne glumačke i druga poznata lica poput JC Van Dammea, Sharon Stone, M.C Hammer, Tina Turner, Chevy Chase, James Belushi te Charles Cance i F. Murray Abraham. Film o filmu i popularnim filmskim likovima.

Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE

7. TRKAČ (Running Man) – (1987)

S obzirom na bogatu glumčevu karijeru mnogi su “Trkača” zaboravili, ali riječ je o filmu koji je vizionarski najavio eksploziju različitih reality televizijskih emisija. Radnja film smještena je u 2017 godinu – vrijeme demokracije je prošlost. SAD je zatvorena, totalitarna država – pokret otpora postoji, ali je slabašan i pod stalnim udarom policije. Policajac Ben Richards neće poslušati zapovijed i naći će se u televizijskom showu “Trkač”. Natjecatelji moraju preživjeti igru i izbjeći napade sadističkih ubojica…
Film je inspiriran književnim predloškom Stephena Kinga – svijet budućnosti u kojem je Zemlja devastirana gdje ljudska prava i demokracija ne postoje može spasiti samo Ben Richards odnosno Schwarzenegger.

 

8. POTPUNI OPOZIV (Totall Recall) – 1990

Schwarzenegger ponovo ruši vladajuće strukture, ali ovoga puta na Marsu. U filmu nizozemskog filmaša Paula Verhoevena (“Sirove strasti”, “Robocop”…) Schwarzenegger interpretira građevinara Douglasa Quaida. Nakon što se podvrgne tretmanu u agenciji za odmore Quaid otkriva istinu o vlastitom životu. Istinu koja će Quaida učiniti najtraženijim bjeguncem.Potraga za identitetom vodi Quaida na Mars gdje će saznati nevjerojatnu istinu. Ili je sve samo igra i dio odmora?
“Potpuni opoziv” temeljen je na priči Phillipa K. Dicka – film je bio veliki hit, Schwarzenegger se izvrsno snašao u ulozi čovjeka koji traži odgovore o vlastitom postojanju, ali je istovremeno i akcijski junak. U filmu nastupaju i Sharon Stone, Michael Ironside te Ronny Cox.

9. BLIZANCI (Twins) – (1988)

“Blizanci” je jedan, ne i jedini, Schwarzeneggerov izlet u žanr komedije. On je Julius Benedict rezultat genetskog pokusa i potrage za savršenim djetetom. Julius je fizički nadmoćan, obrazovan i inteligentan. Julius je živio izoliran od modernog društva sve do trenutka kada sazna da ima brata. Blizanca. Za razliku od Juliusa Vincent je genetski otpadak – suprotnost superiornosti Benedicta. Julius pronalazi brata, ali Vincent isprva nije oduševljen saznanjem kako ima brata…
“Blizanci” vrlo dobro funkcioniraju zaslugom izvrsne interakcije glavnih glumaca. DeVito i Schwarzenegger fizički su potpuno različiti i doista su neobična (filmska) braća. Akcija, komedija uz malo romantike i važnosti obitelji.

10. ISTINITE LAŽI (True Lies) – 1994

Za sve koji ga poznaju, čak i članove obitelji Harry Tasker je prodavač računala, vodi dosadan, rutinski život. Međutim, Harry ima dvostruki život – on je i vrhunski tajni agent koji za državu odrađuje najkompliciranije i najteže zadatke. Harry uspješno skriva pravi posao sve do trenutka kada se usred obavještajnoj zadatke slučajno nađe njegova supruga Helen.
“Istinite laži” remake je francuskog filma “La Totale!” – američka je verzija nastavak suradnje redatelja Camerona i Schwarzeneggera. Film ispunjen humorom i spektakularnim akcijskim scenama vrijedi gledati i zbog izvrsne Jamie Lee Curtis, Toma Arnolda, Tia Carrere, Billa Paxtona i Charltona Hestona. “Istinite laži” pravi su primjer vrhunske kino zabave.

One Comment