RECENZIJA: POSLJEDNJI AKCIJSKI JUNAK – podcijenjeni (akcijski) biser

REDATELJ: John McTiernan

GLAVNE ULOGE: Arnold Schwarzenegger, Franklin Murray Abraham, Austin O’ Brien, Charles Dance, Anthony Quinn, Ian McKellen, Mercedes Ruehl

TRAJANJE: 130 minuta

NAZIV ORIGINALA: Last Action Hero

GODINA PROIZVODNJE: 1993

 

“Za tebe nema nastavka.” – Jack Slater

 

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća tri akcijska filmska kralja bila su u punoj formi. Schwarzenegger, Stallone i Willis nanizali su desetke hitova, njihovi su filmovi zaradili stotine milijuna dolara i svaki se njihov novi projekt s nestrpljenjem očekivao. Ako bi tražili redatelje tog vremena koji bi pripadali spomenutom elitnom akcijskom društvu onda bi John McTiernan bio jedan od njih. Američki filmaš čiju je karijeru, čini se privremeno – McTiernan bi trebao režirati (prema vlastitom scenariju) SF/akciju “Tau Ceti Four”, prekinula zatvorska kazna surađivao je s dvojicom od tri spomenuta glumca – 1987. godine McTiernan režira Predatora dok je godinu dana kasnije redatelj realizirao još jedan akcijski klasik svima nam znan pod imenom Umri muški . Spomenuti filmovi dovoljni su da McTiernan ostane zapisan u filmskoj povijesti, a oni nisu jedini (“Lov na crveni oktobar”, “Umri muški III”, “Afera Thomasa Crowna”, “Trinaesti ratnik”….). Godine 1993. McTiernan i Schwarzenegger obnavljaju suradnju i snimaju “Posljednjeg akcijskog junaka”. Izgledalo je kako stiže blockbuster koji će napraviti pomutnju na kino blagajnama, ali “Posljednji akcijski junak” nije ostvario očekivane rezultate (oko 135. milijuna dolara zarade na svjetskim kino blagajnama, tek pedesetak u SAD-u – budžet oko 85 milijuna). Teško je reći zašto je druga suradnja McTiernan-Schwarzenegger mlako primljena, ali riječ je o, djelomično, podcijenjenom akcijskom biseru.

McTiernan je napravio istu stvar kao i Woody Allen osam godina ranije u filmu “Purpurna ruža Kaira”. Izbrisao granice i spojio filmski i stvarni svijet. Poveznica između svjetova je dječak Danny. Danny živ s majkom, muči se sa školom, ali ima veliku strast. Filmove. Od operatera kino dvorane, starog filmskog znalca Franka, Danny je dobio poziv da prvi pogleda novi film o njemu omiljenom akcijskom junaku Jacku Slateru. Na ulasku u kino dvoranu Danny od Franka dobiva čarobnu kino ulaznicu koja potječe od samog Houdinija. Ulaznica će pokazati moći tijekom gledanja filma kada Danny postaje dio novog filma i partner omiljenog filmskog junaka….

Možda je razlog zbog kojih je “Posljednji akcijski junak” prošao ispod očekivanja u vrijeme premijere i činjenica kako film Johna McTiernana nije ISKLJUČIVO akcijski film već je znatno širi u prikazu filma, ljubitelja sedme umjetnosti pa i komentaru vremena u kojem je film snimljen odnosno premijerno prikazan.

Photo: Screenshot

“Posljednji akcijski junak” je, između ostalog, posveta ljubiteljima filma, filmofilima koji se mogu prepoznati u liku dječaka Dannyja. Svima koji su prva filmska iskustva stekli u kino dvoranama koje danas, većinom, ne postoje. Onima koji su film, zapravo strast za filmom, otkrili u djetinjstvu – ljubav prema sedmoj umjetnosti koja će ih, u većoj ili manjoj mjeri, pratiti čitav život. Iz današnje perspektive (film je izvrsno ostario – autor ovih redaka uvjerio se u vitalnost “Posljednjeg akcijskog junaka” prije nekoliko dana gledajući film ponovo nakon desetak godine) film je i posveta onima koji su odrasli gledajući akcijske junake iz prošlosti (bez superjunaka) kada je bilo jednostavnije i lakše se identificirati s akcijskim ikonama. Čarobna kino ulaznica zapravo je svaka ulaznica s kojom Danny (ili svaki mlađahni filmofil u početku svoje karijere) ulazi u svijet sedme umjetnosti. Razlika je što ova, Houdinijeva, ima malo veću čaroliju. Magiju.

(Meta)filmski sadržaj u kojem se brišu granice filmskog i stvarnog svijeta McTiernan koristi za brojne posvete. Kroz kadar će proći Sharon Stone – zapravo je riječ o Catherine Trammell iz “Sirovih strasti” (glumica je bila partnerica Schwarzeneggeru u “Potpunom opozivu”), Jack Slater je kompilacija više dotadašnjih akcijskih likova koje je Schwarzenegger glumio. Jim Belushi i J.C. Van Damme uzvanici su na premijeri filma. McTiernan je ironičan i raspoložen za zafrkanciju kada je u pitanju akcijski žanr, poigrava se klišejima (Slaterov šef), ali i likom posljednjeg akcijskog junaka. Vrhunac se događa na premijeri četvrtog filma o Jacku Slateru kada Schwarzenegger upoznaje Slatera (prije toga je Arnie predmet ismijavanja zbog prilično nespretnog reklamiranja lanca restorana “Planet Hollywood” koje je otvorio s partnerima Stalloneom, Willisom i partnericom Demi Moore). Da, “Posljednji akcijski junak” briše granice filma i stvarnosti na zabavan, nezaboravan i, ljubiteljima filma zanimljiv način.

Ugradio je McTiernan u svojem ljubavnom pismu filmovima i sedmoj umjetnosti niz klasika. Franklin Murray Abraham je tip koji je ubio Moe Zarta, spominju se Greta Garbo i Marylin Monroe, tu je i nezaboravna Hamlet scena – u finalu filma se pojavila i Smrt. Ona iz Bergmanova klasika “Sedmi pečat” u interpretaciji Ian McKellena. McTiernenova poruka je jasna – filmofil može uživati i voljeti “Ramba”, “Predatora” ili “Jacka Slatera” kao i klasike poput “Amadeusa” i “Sedmog pečata”. Jedno ne isključuje drugo već vrijedi gledati i jedno i drugo….

Danas skoro trideset godina nakon premijere “Posljednji akcijski junak” ima i nostalgičnu crtu. Ona se odnosi, prije svih, na kino dvorane poput one u kojoj Danny premijerno gleda novi film o pustolovinama “Jacka Slatera”. Dvoranama kakve su danas, vrlo rijetke, i koje su, većinom,  kapitulirale pred naletom multipleksa. Kino dvorane u kojima su mnogi započeli filmofilske karijere koje traju i danas.

Drugi dio nostalgije odnose se na videoteke. U jednom trenutku Danny i Slater dolaze u videoteku i ugledaju reklamu za “Terminator 2” u kojem je Stallone u ulozi Terminatora. Zgodna dosjetka i posveta na rivalstvo akcijskih junaka i podsjećanje na mjesto okupljanja ljubitelja filma koja više gotovo da i ne postoje.

Photo: Screenshot

Uz zafrkanciju, posvete, akciju i mnoge poznate filmske face McTiernan nije propustio komentirati stanje u društvu (podsjetnik, godina je 1993.). Kada Benedict, jedan od dva glavna negativca filma, stigne u stvarni, naš svijet shvatit će kako je ovo pravo mjesto za njega. Jer ovdje negativci mogu pobijediti – nekoliko događaja nakon njegovog dolaska potvrdit će njegovu misao.

Glumačka ekipa filma predvođena je posljednjim akcijskim junakom Arnoldom Schwarzeneggerom i njegovim slučajnim partnerom Austinom O’ Brienom. Oni interpretiraju glavne junake filma, ali u filmu se mogu pronaći mnoga poznata glumačka imena (neka od njih su spomenuta u tekstu). Zanimljiva je priča oko izbora glumca za ulogu Benedicta –  McTiernan je želio Alana Rickmana (izvrsna suradnja u filmu “Umri muški”), ali problem je, navodno, bio preveliki Rickmanov honorar. Drugi izbor je bio Charles Dance – ostalo je (filmska) povijest…

“Posljednji akcijski junak” zabavna je, eksplozivna i nostalgična posveta filmu, ljubiteljima sedme umjetnosti i svima koji se tako osjećaju. Film u kojem se brišu granice između filmskog i stvarnog svijeta u vrijeme premijere prošao je slabo kod kritike i na kino blagajnama, ali “Posljednji akcijski junak” je izvrsno ostario i danas izgleda bolje nego ikada….

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)