Naslovnica Akcija PREDATOR (1987)

PREDATOR (1987)

2319
0
Photo: 20th Century Fox

“If it bleed,we can kill it” – Dutch

REDATELJ:John McTiernan
GLAVNE ULOGE:Arnold Schwarzenegger,Carl Weathers,Bill Duke,Jesse Ventura,Shane Black,Sonny Landham
TRAJANJE:105 minuta
GODINA PROIZVODNJE:1987

Osamdesete godine prošloga stoljeća bile su “zlatno doba” za dvojicu glumaca, akcijskih ikona, – Sylvestera Stallonea i Arnolda Schwarzeneggera. Stallone je već u drugoj polovici sedamdesetih godina stekao planetarnu slavu – iza njega su bila dva “Rockyja” i  drama “F.I.S.T.”. U osamdesetima je Sly nanizao još dva “Rockyja”, tri “Ramba”,”Cobru”,”Tango i Casha”,”Noćne jastrebove” te je radio društvo velikim nogometnim zvijezdama kao što su Pele i Osvaldo Ardilles u filmu “Bijeg u pobjedu”. Iako su osamdesete bile njihovo vrijeme Arnie i Sly su prvi zajednički film snimili puno godina kasnije (“Plaćenici” 2010 godine) a uskoro ćemo ih gledati u zatvorskom akcionom trileru “Escape Plan”. Razlog tome je animozitet zapravo rivalitet koji je postajao između dvojice glumaca. Schwarzeneggerov uspon se potpuno “poklopio” s osamdesetima – 1982. godine snimio je “Conan-a” i ubrzo je uslijedio niz filmova po kojima će  ostati zauvijek zapamćen (“Terminator”,”Komandos”,”Crvena Sonja”,”Raw Deal”). Godine 1987 posljednji akcijski junak nastupio je u filmu koji je prema mišljenju mnogih jedan od najboljih u glumčevoj karijeri. Riječ je o “Predatoru”…..

Skupina elitnih vojnika pod vodstvom Dutcha (Schwarzenegger) je angažirana da počisti CIA-ine prljave poslove negdje u Srednjoj Americi Operacija je neslužbena; “nikada se nije dogodila” i ekipa je na terenu dok ne završi posao prepuštena sama sebi. Nakon što su uspješno eliminirali ljudske protivnike stiže iznenađenje. Vojnici će naletjeti na puno opasnijeg protivnika od očekivanog….

Priču filma su osmislili braća Jim i John Thomas 1985 godine. Radni naslov je bio “The Hunter” (Lovac), ali je film kasnije promijenio ime u “Predator”. Za redatelja filma odabran je John McTiernan, tada većini filmske publike nepoznat filmaš. McTiernan je prije “Predatora” u svojoj filmografiji imao solidan triler-horor “Nomadi” s Pierceom Brosnanom u glavnoj ulozi. Bilo je prilično iznenađenje spajanje neiskusnog redatelja i “vruće” akcijske zvijezde. Međutim u “Fox-u” su pogodili – McTiernan je napravio sjajan posao te je u godinama koje slijede nanizao nekoliko akcijskih hitova (prvi i treći dio serijala “Umri muški”,”Lov na crveni oktobar”…). Nažalost, zbog problema sa zakonom McTiernan je morao prekinuti karijeru. Uz redatelja,scenarista i glumce bitan faktor za uspjeh “Predatora” je i Stan Winston koji je osmislio vizualne efekte te izgled vanzemaljskog lovca. Za rad na filmu Winston je zaradio nominaciju za “Oscara”. Budžet filma je iznosio petnaestak milijuna dolara – zanimljivosti radi treba napomenuti kako u filmu glumi i redatelj “Iron Mana 3”, Shane Black…..

 

Photo: 20th Century Fox

“Predator” je film nabijen akcijom i adrenalinom . Žanrovski, kombinacija je akcije i fantastike. Akcijske scene izvrsno su zamišljene i realizirane. No, to je samo dio vrijednosti filma koji nije izgubio akcijski sjaj .”Predator” nije površan film i vješto se poigrava s ljudima, ljudskom vrstom i njenim razvojem….
Čovjek je lovac. Nekada je lov bio način preživljavanja, opstanka ljudske vrste. Nakon toga čovjek je lovio radi zarade i profita. Toliko pohlepno i beskrupulozno da su neke životinjske vrste nestale ili su dovedene na rub opstanka. U današnje vrijeme čovjek najčešće lovi iz zabave i potrebe za dokazivanjem. Prema vrstama koje nemaju nikakve šanse. “Predator” je film u kojem je lovac postao lovina. Stvorenje iz nekog drugog svijeta je došlo u lov. Ne, on nije Alien iz remek djela Ridleya Scotte; njemu lov ne služi za produžetak vrsta odnosno opstanak. On dolazi iz zabave. Lovi i skuplja trofeje. Ljudske lubanje…

Predator koji napada Dutcha i ekipu voli izazove. Njemu nisu zanimljivi civili, obični ljudi. Oni su (pre)laka lovina. Dutch i njegovi ljudi su idealni za njegovu kolekciju. Prekaljeni, iskusni borci koji imaju veliki broj ratnih utakmica u nogama. Ponajbolje od ljudske vrste kada su ratne igre u pitanju. Bez obzira na iskustvo nemaju šanse – Predatorova nadmoć je prevelika. Mimikrija ga čini gotovo nevidljivim -oružje kojim se služi je daleko ispred onoga čime raspolaže Dutch i njegove kolege. Jedan po jedan ratnici završavaju u predatorovoj kolekciji sve dok red ne dođe na vođu. Dutcha. Schwarzenegger je do “Predatora” u svakom filmu bio nadmoćan svojim protivnicima. Čovjek ili stroj, sasvim je svejedno. U “Predatoru” gledamo  akcijskog nadčovjeka kako drhti. Od straha i nemoći pred superiornijim i moćnijim lovcem. Dutchov život spasila je slučajnost (čitaj:blato). Slučajnost koju je Dutch iskoristio i uspio se suprotstaviti “ugly motherfuckeru”.

“Predator” je akcijski/SF klasik. Film koji vole i cijene ljubitelji filma kojima Arnie nije među omiljenim glumcima. Godine 1990. je snimljen vrlo solidan nastavak gdje je Predatorov lov prebačen u “urbanu džunglu”. Nakon dvojke snimljeni su i “Predatori”, “Alien protiv Predatora” te prošlogodišnji remake, no niti jedan od navedenih filmova nije nadmašio mitski obračun Dutcha s nemilosrdnim lovcem koji je došao s nekog drugog planeta….

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime