REDATELJ:James Cameron

GLAVNE ULOGE:Arnold Schwarzenegger,Linda Hamilton,Michael Biehn,Lance Henriksen

GODINA PROIZVODNJE:1984

TRAJANJE:98 minuta

 

“I’ll be back” – Terminator

 

“Terminator” među klasicima?. Naravno -“Terminator” je jedan od najvažnijih filmova osamdesetih, film koji je snažno utjecao na žanr znanstvene fantastike u desetljećima poslije nastanka. Također, “Terminator” je film koji je bitno utjecao odnosno odredio daljnju karijere Arnolda Schwarzeneggera i redatelja Jamesa Camerona. Vratimo se malo u prošlost, vrijeme prije premijere filma…

Te 1984 godine karijera Jamesa Francisa Camerona nije previše obećavala. Tri godine ranije Cameron je režirao slabašan film imenom “Piranha 2: Mriještenje” (“Piranha Part Two: The Spawning”). Film koji pokazuje i dokazuje kako je svaki početak težak. Cameron je krenuo s prikupljanjem ekipe za novi projekt. Za “Terminatora” je Cameron napisao scenarij i želio je režirati film. Izbor glumaca nije bio lagan. Budžet filma je bio oko 6 i pol milijuna dolara – novac koji redatelju nije omogućio previše prostora kada je o glumačkoj ekipi riječ. Za ulogu robota ubojice konkurirali su O.J Simpson i Mel Gibson –Gibson je ulogu odbio dok je Simpson otpao uz objašnjenje da “njegovo blago lice nije uvjerljivo za ulogu nemilosrdnog ubojice” (hm !). Film je snimljen prije Simsonovog suđenja za ubojstvo supruge. Na kraju je izbor pao na austrijskog snagatora Arnolda Schwarzeneggera koji je zaintrigirao filmsku javnost nastupom u “Conanu”. Puno veća gužva bila je kod odabira glumice za ulogu Sare Connor. U konkurenciji su bile; Kim Basinger, Melanie Griffith, Meg Ryan, Madonna, Susan Sarandon, Sigourney Weaver i Diane Keaton. Na kraju je izabrana Debra Winger koja je 1983 nominirana za “Oscara” za ulogu u filmu “Vrijeme nježnosti”. Međutim, uoči snimanja glumica se predomislila i ulogu je prihvatila tada relativno nepoznata Linda Hamilton. Ekipi filma dodani su Michael Biehn i Lance Henriksen (kratko vrijeme je i Henriksen konkurirao za ulogu Terminatora)  – snimanje je moglo početi….

Budućnost. Čovječanstvo je u ratu. Ovaj protiv strojeva. Robota. Jedan od njih, robot obložen ljudskim mesom, poslan je u sadašnjost kako bi likvidirao Saru Connor. Zašto Sarah? Sarah je majka Johna Connora,  vođe ljudskog pokreta otpora u budućnosti koji pokreće i preokreće ratna zbivanja u korist čovječanstva. Ako se “izbriše” njeno postojanje izbrisan je i John. Jedini koji stoji između efikasnog ubojice i Sare jest Kyle (Michael Biehn), čovjek poslan iz budućnosti kako bi zaštitio majku budućeg vođe….

Priča filma je intrigantna, napeta bez praznog hoda i nepotrebnih, suvišnih minuta. Cameron diskretno upozorava na rizik od tehnološkog samouništenja ljudske vrste. Zapravo, predviđa da će ljudsko društvo doći do takvog tehnološkog razvoja odnosno da će moderna civilizacija pojesti samu sebe. Za sada, Cameron nije pogodio što se tiče apokaliptične budućnosti ali… Kada se govori o radnji, ideji prema kojima je nastao “Terminator” treba spomenuti i stanovitog Harlana Ellisona koji je protiv Camerona podnio sudsku tužbu zbog plagiranja priče. Cijela stvar nije doživjela sudsku presudu već se redatelj i scenarist nagodio sa spomenutim autorom.

Uz zanimljivu i napetu priču najveća vrijednost filma su njegovi likovi odnosno glumci. Kada gledamo s vremenskim odmakom Schwarzenegger je savršen odabir za robota ubojicu. Cameron je znalački iskoristio njegov fizički izgled te je Schwarzenegger stvorio glumu bez glume. Bez emocija. Hladno. Čelični ubojica iz budućnosti. On je stroj, strojevi nemaju emocije, ne osjećaju bol i izvršavaju zapovijedi koje su stavljene pred njih. Bez sumnje, morala, skrupula ili premišljanja. Lik savršenog predatora budućnosti je uvjerljiv te izaziva strah i nelagodu; od njegovog zombijevskog raspadanja tijekom trajanja filma uslijed zadobivenih ozljeda do scene u kojoj pregazi dječju igračku. Scena koja kod gledatelja izaziva više napetosti i strave nego dobar dio recentnih horora. Terminatorova lovina Linda Hamilton izvrsna je u glavnoj ljudskoj ulozi. Ona se tijekom filma transformira od šokirane i preplašene žene u borca za vlastiti život, ali i za život nerođenog sina. Transformacija je u potpunosti završena u drugom dijelu serijala. Sarah Connor je prvi snažan ženski lik u Cameronovim filmovima. Nastavio je tu “praksu” sa Ripley u “Alienu” i Rose u “Titaniku”. Ostatak ekipe također vrlo dobar od Michaela Biehna (Cameron nije zapostavio emocionalni, ljubavni dio priče) do Lancea Henriksena čije će usluge redatelj koristiti u budućim projektima (“Aliens”).

Terminator je početak serijala koji je dobio više nastavaka. Drugi dio je, jednako kao i prvi, izvanredan (za mnoge i bolji od jedinice) dok su treći, te posebno četvrti film iz serijala bitno slabiji. Nakon “Terminatora” Cameron je zaredao s hitovima (“Aliens”, “Bezdan”,”Titanik” , “Avatar”), postao je filmski inovator, dobitnik “Oscara” – od tri najkomercijalnija filma u povijesti dva  su njegov redateljski rad. Schwarzenegger je postao prototip akcijskog junaka i guverner Kalifornije. Linda Hamilton je zapamćena kao glumica koja je interpretirala jedan od najvažnijih ženskih likova u povijesti filma. Ključan film za karijere redatelja i glavnih glumaca i jedan od najvažnijih znanstveno fantastičnih projekata u povijesti filma.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)