RECENZIJA: MJESEČEV VITEZ – Bogovi i čudovišta

AUTOR SERIJE: Doug Moench

GLAVNE ULOGE: Oscar Isaac, May Calamawy, Ethan Hawke, Franklin Murray Abraham

TRAJANJE: jedna sezona, šest epizoda

ORIGINALNI NAZIV: Moon Knight

 

“U tebi je kaos.” – Arthur Harrow

 

Mjesecima uoči početka rada streaming servisa “Disney plus” stigle su najave kako će “Marvel” na novoj platformi ponuditi veliki broj serija u kojima će glavni protagonisti biti superjunaci. Ništa čudno – streaming servisi postali omiljeno odredište za ljubitelje serija dok su superjunački “Marvel” projekti obilježili proteklo kino desetljeće. Krajem 2019. godine spomenuti je servis predstavio ponudu i od tada su mnogi superjunački protagonisti viđeni u serijama. Redom su izlazile serije “WandaWision”, “The Falcon and Winter Soldier”, “”Loki”, “Hawkeye” – čak je i Groot u animiranoj verziji dobio nekoliko epizoda. Radnja novih serija sa poznatim superjunačkim protagonistima imale su određene poveznice s filmovima – tako su “Marvel” obožavatelji (ali ne samo oni) dobili novu dozu omiljenog sadržaja.

Kako se iz naslova može pročitati glavni protagonisti serija su već viđeni u “Marvel” filmovima. Međutim, pojavila su se serije koje predstavljaju likove koje nismo imali prilike vidjeti na velikom platnu – trenutno se na platformi može pratiti “She – Hulk” (tjedno nova epizoda) dok je početkom svibnja završila prva sezona “Mjesečevog viteza” (u originalu “Moon Knight”).

Upoznajte Stevena Granta. Samozatajni i zbunjeni Steven zna puno o Starom Egiptu, prodaje suvenire u muzeju i spava vezan za krevet (u redu, nije Steven baš cijeli vezan, ali noga je svake noći osigurana za drveni stup u stanu). Ne, nije Stevena nitko vezao – sam se osigurao zbog neobičnih rupa u sjećanju tijekom kojih radi…različite čudne stvari. Međutim, Steven uskoro otkriva kako u njemu živi alternativna osoba Marc Spector. Spector je bivši plaćenik i njegova je stvarnost puno uzbudljivija i opasnija od Stevenove….

“Mjesečev Vitez” drugačija je priča o superjunaku (možda je, s obzirom na kompleksnost glavnog lika, točnije napisati superjunacima). Iako, onako na prvi dojam, izgleda kako je riječ o još jednoj superjunačkoj priči u kojoj je glavni (anti)junak rastrgan između superjunačke misije i problematike života običnog čovjeka (Batman, Spider-Man…) vitez mjeseca ide korak dalje. Lik glavnog junaka nije razapet između različitih osobnosti već je glavni protagonist zapravo sastavljen od više osoba. Različitih, ali kako minute i epizode serije odmiču tako se otkriva kako imaju i puno sličnosti i zajedničkih interesa. Jer svaki pravi superjunak ima svoju fatalnu ženu – u slučaju Mjesečevog Viteza njeno ime je Layla El-Faouly. 

 

Foto: Marvel Studios

Praćenje serije i priča na kojoj se temelji “Mjesečev Vitez” od  gledatelja traži pažnju (još jedan primjer koji ruši teorije odnosno tvrdnje kako su sve superjunačke filmske i serijske priče površna, lako probavljiva zabava). Postoje (najmanje) dva razloga koja kod gledatelja izazivaju interes za radnju te izazivaju pažnju – prva je priča koja je naslonjena na Stari Egipat , njegove mitove i legende – Bogove i čudovišta. Kao poznavatelj spomenutog povijesnog razdoblja Steven Grant može povezati likove i događaje, ali gledatelj koji nije upoznat s Egiptom iz davnih dana potrebno je malo više…

Drugi razlog je način na koji je gledatelj uključen u radnju – od prvog trenutka radnju pratimo iz perspektive Stevena Granta. Baš kao i glavni protagonist serije gledatelj ne zna što se događa već detalje, veće ili manje, otkriva kada i Grant. Zanimljiv i intrigantan pristup priči odnosno glavnom liku.

Gotovo da i nema žanra koji nije, u većoj ili manjoj mjeri, zastupljen u seriji. Od drame, preko komedije i fantastike pa sve do pustolovine, žanra koji kronično nedostaje. Postoje i horor trenuci, ali teško se oteti dojmu kako su oni strogo kontrolirani (iako su prilično jezivi ako uzmemo u obzir standarde “Marvela”) odnosno kako je priča o vitezu kojem Mjesec snagu daje jezivija i stravičnija nego što je serija prikazuje (u prethodnoj je rečenici spomenuta i jedna od većih zamjerki seriji).

Glumačka ekipa vrlo je zanimljiva – čini se kako je Ethan Hawke u fazi karijere kada uživa u ulogama negativaca (Crni telefon). Glumački, prvo ime serije je Oscar Isaac, vrlo dobar u dvostrukoj ulozi – interpretaciji protagonista s dva lica. Dio glumačke ekipe je i Franklin Murray Abraham (nezaboravni Salieri u “Amadeusu” iz 1984. godine) čije lice ne vidimo jer je skriveno maskom Khonshua, egipatskog boga mjeseca.

“Mjesečev Vitez” neurotična je i slojevita (upravo je takav glavni protagonist serije) te neuobičajena superjunačka priča koja pokazuje kako “Marvel” ne mora biti samo zanimljiv na velikom platnu. Autoru nije previše važno impresionirati gledatelja efektima i blještavilom već je naglasak na priči, tankoj liniji između heroja i negativca te misticizmu i legendama Starog Egipta. Sve navedeno funkcionira i više nego dobro – zasluga pripada i vrlo dobrim nastupima glavnih glumaca, prije svih Oscaru Isaacu.

 

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)