NAJAVA: 14 KINO FILMOVA ZA JESEN 2022

Ljeto polako prolazi, jesen je pred vratima – pravo vrijeme za redovitu GOODTALKING zanimljivih naslova koje ćemo gledati do kraja godine. Datumi premijera odnose se na američka kina (pregled filmova koje ćemo gledati na streaming servisima čitajte za nekoliko dana) – početak prikazivanja u domaćim kinima otprilike se podudara s početkom prikazivanja u SAD. Ako film neće stići u domaća, ali je dobio termine u američkim kinima pojavit će se, prije ili kasnije, na nekoj od platformi za gledanje filmova. Krenimo redom…

 

RUJAN ili deveti mjesec

 

13.09: Trgovci III (Clerks III)

Redatelj: Kevin Smith

Godine 1994. premijerno je prikazana super-niskobudžetna komedija “Trgovci”. Autor Kevin Smith stvorio je tijekom prikaza jednog dana u uredu radnika u videoteci i prodavača u dućanu više uspjelih duhovitih trenutaka i minuta za pamćenje nego deseci generičkih komedija snimljenih u Hollywoodu. Bez obzira kakvo mišljenje imali o “Trgovcima” nitko filmu nije mogao osporiti originalnost. Godine 2006. snimljen je nastavak (donkey humor) – treći i vjerojatno završni dio priče stiže za desetak dana. Dante, Randal, Jay i Silent Bob vraćaju se na mjesto sreće – lokaciju gdje je sve počelo kako bi snimili film. Treći dio serijala ima i metafilmski, (auto)biografski dodir (Randal je preživio srčani udar baš kao i Kevin Smith). Uz poznata glumačka imena iz prvog filma u trojci nastupaju Ben Affleck, Rosario Dawson i Sarah Michelle Gellar.

 

 

 

16.09: See How They Run

Redatelj: Tom George

Uvijek kada se pojavi Sam Rockwell kao glavna glumačka figura treba obratiti pažnju. Teško se oteti dojmu kako je Rockwell jedan od glumaca koji ne dobiva pažnju koju zaslužuje – u novom filmu redatelja Toma Georgea, Rockwell interpretira inspektora Stopparda koji s kolegicom Stalker (Saoirse Ronan) istražuje ubojstvo na snimanju filma (mjesto radnje je London, pedesetih godina prošlog stoljeća). Žanrovski, “See How They Run” je kombinacija kriminalističkog filma i komedije u kojoj nastupaju i Adrien Brody, Ruth Wilson i David Oyelowo

 

 

Moonage Daydream 

Redatelj i scenarist: Brett Morgen

Za ljubitelje i štovatelje lika i djela Davida Bowieja, “Moonage Daydream” je obavezno filmsko štivo. Riječ je o 135 minuta materijala iz života pokojnog pjevača od koji mnogi materijali nikada nisu objavljeni. Sve do realizacije dokumentarnog filma Bretta Morgena…

 

 

LISTOPAD ili deseti mjesec

 

07.10: Tar i Amsterdam

Početak listopada donosi premijere filmova koji će, vjerojatno, igrati važnu ulogu u raspodjeli filmskih nagrada. “Tar” je glazbena drama koja prati život Lydie Tar – kompozitorici i dirigentici, prvoj ženi koja dobiva priliku ravnati nacionalnim orkestrom Njemačke. Prve reakcije su fantastične – redatelj i scenarist filma je Todd Field (nakon šesnaest godina Field je ponovo u akciji) dok u ulozi Lydie Tar gledamo Cate Blanchett. U filmu nastupaju i Mark Strong te Julian Glover.

Christian Bale, Margot Robbie, Anya Taylor-Joy, John David Washington, Robert De Niro, Michael Shannon, Zoe Saldana, Rami Malek, Mike Myers… da, “Amsterdam” (redatelja i scenarist filma je David O.Russell) je film s najjačom glumačkom ekipom jesenske sezone, vjerojatno i godine. Radnja filma smještena je u trideset godine prošlog stoljeća – priča prati troje prijatelja (Robbie, Bale, Washington) koji otkrivaju ubojstvo, ali postaju osumnjičeni u zločinu iza kojeg se krije jedna od najvećih zavjera u povijesti Amerike.

 

 

14.10: Halloween Ends

Redatelj: David Gordon Green

Nakon katastrofalnog središnjeg filma nove “Noć vještica” trilogije, stiže posljednji nastavak za kojeg se treba nadati kako će (barem) na podnošljiv način završiti još jednu priču o Michael Myersu. Film se najavljuje kao konačni obračun Myersa i Laurie Strode. Očekivanja od filma možda najbolje opisuje činjenica kako će “Halloween Ends” premijeru istovremenu imati u kinu i na streaming servisu (“Peacock”)….

 

21.10: Black Adam

Redatelj: Jaume Collet- Serra

Superjunački adut za listopad je Black Adam. Iako filmovi o superjunacima posljednjih godina rijetko podbace na kino blagajnama “Black Adam” je projekt koji pleše na tankom ledu. Odabir Johnsona iliti Rocka za glavnu ulogu je dobar izbor kada je fizičkom izgledu lika riječ, ali Black Adam ima i drugu dimenziju koju će Johnson teško interpretirati na pravi način. Pierce Brosnan je daleko od najboljih dana dok je redatelj Jaume Collet-Serra poznat po filmovima “Non-Stop”, “Krstarenje džunglom”, “Putnik”….

 

The Banshees of Inisherin

Redatelj: Martin McDonagh

Redatelj McDonagh i glumci Colin Farrell te Brendan Gleeson snimili su 2008. godine kriminalističku dramu uz dodatak crnog humora originalnog naslova “In Bruges” (domaći prijevod filma je “Kriminalci na godišnjem”). Ekipa se ponovo vraća u žanrovskom koktelu (crne) komedije i drame neobičnog naslova “The Banshees of Inisherin”. Priča prati dugogodišnje prijatelje – Colma i Padraica – koji iznenada prekidaju prijateljstvo. No, prekid neće proći bez posljedica…

 

28.10: Armageddon Time

Redatelj: James Gray

“Armageddon Time” novi je projekt redatelja filmova Izgubljeni grad ZAd Astra i “Mala Odessa”. Prema vlastitom scenariju James Gray ispričat će obiteljsku filmsku priču u kojoj glumačku ekipu predvode Anne Hathaway, Jessica Chastain, Anthony Hopkins i Banks Repeta.

 

STUDENI ili jedanaesti mjesec

 

11.11: Black Panther:Wakanda Zauvijek 

Redatelj: Ryan Coogler

Chadewick Boseman je, nažalost, preminuo, ali Black Panther ide dalje. Jedan od najboljih trailera posljednjih godina počinje uz stihove obrade Boba Marleyja i njegove “No Woman No Cry”. Radnja filma događa se nakon smrti T’Challe – tko će obući kostim zaštitnika Wakande nije poznato. O priči filma se ne zna puno detalja – zna se tak kako će kraljica Ramonda, Shuri i Dora Milaje morati obraniti Wakandu od vanjskoj, nepoznatog neprijatelja. Glumačku ekipu predvode Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Martin Freeman, Winston Duke, Letitia Wright, Angela Bassett, Tenoch Huerta i Dominique Thorne.

Goodtalking najavu filma možete pročitati OVDJE 

23.11: The Fabelmans

Redatelj: Steven Spielberg

Čini se kako Steven Spielberg nastavlja realizirati projekte koje je propustio u godinama koje su prošle. Nakon “Priče sa zapadne strane” stiže “The Fabelmans” – obiteljska drama smještena u Arizonu nakokn završetka Drugog svjetskog rata. Priča prati mlađahnog Sammyja Fabelmansa koji otkriva obiteljsku tajnu i pokušava saznati istinu o članovima obitelji. Radnja filma djelomično je inspirirana događajima iz Spielbergove mladosti – glumačku ekipu predvode Paul Dano, Michelle Williams, Gabriel LaBelle i Seth Rogen.

 

Facebook stranica Spielberg Movies

 

PROSINAC ili dvanaesti mjesec

 

04.12: Empire of Light

Redatelj: Sam Mendes

Nakon ratne drame 1917 Sam Mendes realizirao je drugačiji projekt. Romantična drama “Empire of Light” posveta je neslomljivom ljudskom duhu i čaroliji filmova (“Cinema Paradiso” ?). Mendes je okupio zanimljivu glumačku ekipu koju predvode Olivia Colman, Colin Firth i Toby Jones. I da, zaboraviti se ne smije Rogera Deakinsa koji je meštar od kamere filma.

 

16.12: Avatar: Put vode

Redatelj: James Cameron

Nevjerojatnih trinaest godina je prošlo od “Avatara” Jamesa Camerona koji je na svjetskim kino blagajnama zaradio nevjerojatne 2.85 milijarde dolara. Nastavak se dugo čekao, nekoliko puta je premijera odgođena – Cameron nije žurio jer istovremeno razvija čak četiri nastavka. Prvi stiže krajem godine – u elitnom terminu kada je o filmskim kino premijerama riječ. Trailer odnosno najave, vizuali izgledaju impresivno – hoće li i priča biti takva saznat ćemo uskoro. Kako god bilo “Put vode” je jedan od onih filmova koje vrijedi (po)gledati u kinu. U glavnim ulogama nastupaju Sam Worthington, Zoe Saldana, Michelle Yeoh, Sigourney Weaver i Kate Winslet.

 

Goodtalking najavu filma možete pročitati OVDJE 

 

21.12: I Wanna Dance with Somebody

Redateljica: Kasi Lemmons

Naslov govori sve – “I Wanna Dance with Somebody” biografska je priča o pokojnoj Withney Houston. Deset je godina prošlo od odlaska pjevačice koja je (p)ostala važan dio popularne kulture. Hoće li i u kojoj mjeri film prikazati tamnu stranu njenog života saznat ćemo u posljednjim danima 2022. godine. Pjevačicu interpretira Naomi Ackie – u filmovima nastupaju Clarke Peters, Stanley Tucci i Ashton Sanders.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)