KAKO JE AMAZON KUPIO MGM (i kakve to veze ima s nama, gledateljima)

Iako je na ovim prostorima u drugom planu kada je o streaming servisima riječ (“Netflix” i “HBO” su lokalizirani i najčešće se spominju u razgovorima filmofila i serijofila),  streaming servis poznat pod nazivom “Amazon Prime Video” ili jednostavno “Prime Video” ili još jednostavnije “Amazon” odavno se pozicionirao na svjetskom tržištu i učvrstio drugo mjesto po broju pretplatnika (“Amazon” je prebacio brojku od 175 milijuna korisnika dok je “Netflix” prešao 207 milijuna pretplatnika diljem svijeta). “Amazon” ulaže veliki novac u vlastiti originalni sadržaj – neke od poznatih i(li) nagrađivanih serija iz njihove ponude su “The Boys”, “The Expanse”, “Fleabag”, “Sneaky Pete”, “The Man in The High Castle , “Nevjerojatna gospođa Maisel”… Uskoro stiže i najskuplja serija u povijesti – “Amazon” je za realizaciju serije “Gospodar prstenova” izdvojio nevjerojatnih 465 milijuna dolara (neki izvori govore kako bi cijena serije mogla probiti pola milijarde dolara). Što se filmova tiče “Amazon” i ovdje ima adute – Zvuk metala bio je ovogodišnji kandidat za “Oscare” u najvažnijim kategorijama, izašli su nastavci komedija Princ otkriva Ameriku Borata te drugi više ili manje uspješni naslovi. Najveće ulaganje u budućnost ovog streaming servisa dogodilo se prošli tjedan kada je objavljeno kako je “Amazon” kupio slavni i poznati filmski studio iz “Hollywooda”. “Metro Goldwyn Mayer” ili MGM postao je dio “Amazona”….

Kupnja MGM-a koštala je Jeffa Bezosa, vlasnika MGM-a sitnicu od 8.5 milijardi dolara. Najveći posao preuzimanja filmskog studija nakon što je “Disney” kupio “Fox” potvrđen je prošli tjedan i ostali su tek tehnički detalji oko završetka dogovora. Zašto je Bezos kupio MGM i što je “Prime Video” dobio kupnjom?

Photo: MGM

Kupnjom “MGM-a”, “Prime Video” dobiva ono što HBO ima od “Warnera” ili “Disney plus” od Disneyja – ogromnu arhivu koja će privući nove pretplatnike. “Amazon” je postao vlasnik više od 4000 filmova i više od 17 000 sati televizijskog programa među kojima se nalaze – “James Bond” serijal, “Rocky” serijal (plus “Creed”), “Robocop”, “Pink Panther” serijal, “Kad jaganjci utihnu”, “Fargo” (serija), “Sluškinjina priča” i mnogi, mnogi drugi. U ponudi streaming servisa, vjerojatno, stižu i budući MGM kino projekti poput “Respect” (biografija Arethe Franklin), “House of Gucci”, nastavak “Tomb Raidera” (Alicia Vikander), novi Creed film…

Photo. MGM

“Amazon” je kupnjom “MGM-a” i stavljanjem pod svoju kontrolu bogate arhive postao još ozbiljniji streaming igrač. Ima li Bezos ambicije i za ozbiljnije bavljenje kino distribucijom vrijeme će pokazati. Kako god bilo konkurencija se dodatno zaoštrava, ponuda je sve veća i nama, gledateljima ostaje odabrati iz dostupnih i nekih budućih streaming servisa. Sadržaja neće nedostajati – bez obzira da li je riječ o novim naslovima ili nekim starijim filmovima i serijama kojima se volimo vratiti….

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)