Naslovnica Aktualno RECENZIJA: PRINC OTKRIVA AMERIKU 2 – izgubljeni u Zamundi

RECENZIJA: PRINC OTKRIVA AMERIKU 2 – izgubljeni u Zamundi

1078
0
Photo: Amazon Studios

REDATELJ: Craig Brewer

GLAVNE ULOGE: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Jermaine Fowler, Wesley Snipes, Kiki Layne, James Earl Jones, John Amos

TRAJANJE: 110 minuta

NAZIV ORIGINALA: Coming 2 America

“Bio je bolji kad je bio princ.”

Osamdesete godine prošlog stoljeća bile su vrijeme kada se Eddie Murphy pojavio, ali istodobno i upisao u prvu ligu Hollywooda. Priča je krenula 1982. godine kada je u akcijskoj komediji Waltera Hilla “48 sati” Murphy pokazao komičarski talent, ali i potencijal za akcijske filmske priče. Uslijedili su naslovi “Kolo sreće”, “Policajac s Beverly Hillsa 1 i 2”, “Zlatno dijete”. Godine 1988. Murphy snima jedan od najpopularnijih filmova karijere – “Princ otkriva Ameriku” je, kako i prijevod filma sugerira, priča o princu Akeemu koji dolazi u SAD pronaći ženu svog života. Princ Akeem i njegov vjerni pratitelj Semmi sletjet će u Queens i upoznati svijet izvan Zamunde. Niz zanimljivih sporednih likova (npr. neponovljiva ekipa iz brijačnice u interpretaciji Murphyja i Arsenia Halla) također je bio veliki adut filma koji je imao osobinu koju ne posjeduju mnoge komedije – mogao se, bez problema, gledati više puta. Više od tridesetak godina kasnije, pomalo neočekivano, stigao je i nastavak dostupan na “Amazon Prime Video” streaming servisu…

Trideset godina nakon vjenčanja Akeema i Lise, kralj Jaffe Joffer umire i Akeem postaje vladar Zamunde. Akeem i Lisa roditelji su tri kćeri, ali kako bi osigurao sigurnost kraljevstvu Akeem treba muškog potomka. I gle čuda, Akeem saznaje kako ima potomka u SAD-u koji je začet u vrijeme njegovog dolaska u Ameriku. Akeem ponovo odlazi u Queens kako bi Lavellea doveo u Zamundu i pripremio sina za ženidbu….

Prethodne rečenice kratak su uvod u nastavak koji nema previše veze s prethodnim filmom. U redu, većinu likova iz prvog filma možemo vidjeti u nastavku, ali nastavak je u sukobu sa samim sobom odnosno u sukobu i potpunom razilaženju s uspješnim i rado gledanim prethodnikom iz 1988. godine. Ako priča nije u sukobu s prvim filmom onda ponavlja odnosno prepisuje scene iz prvog filma (prije svih to se odnosi na uspjele duhovite trenutke koji su duhoviti u prvom filmu, ali u nastavku su tek slabašni, neuspješni pokušaji da se nasmije gledatelj).

Photo: Amazon Studios

Na koji način je dvojka u sukobu s prethodnikom? Krenimo redom – Eddie Murphy i Arsenio Hall odnosno Akeem i, posebno, Semmi su tek sporedni likovi- glavnu su ulogu preuzeli neki drugi, bitno lošije napisani i nezanimljiviji protagonisti. U nastavku se dogodio povratak u Ameriku, ali riječ je o manjem dijelu priče – većina radnje se događa u Zamundi. Akeemov potomak sin začet je nakon prinčevog druženja s prostitutkom – s obzirom na događanja u prvom filmu takav je zaplet iznimno neuvjerljiv i promašen.

Humor korišten u jedinici bio je originalan i redatelj nije kalkulirao – u nastavku, sukladno trenutku i vremenu u kojem Amerika živi, autori se trude pojasniti svaku potencijalno kontroverznu scenu  – jedini lik koji je lišen bilo kakvog objašnjavanja je poslušna žena koja i dalje laje – jednako kao i prije trideset godina. Jedan od rijetkih likova koji je bio iritantan prije tridesetak godina kao i danas nije se promijenio dok su mnogi drugi nepotrebno ublaženi, uljepšani ili objašnjeni kao da je redatelju neugodno što su dio filma (npr. svećenik).

Malo je uspjelih, duhovitih trenutaka filma. U tekstu je spomenuto kako je više duhovitih trenutaka prepisano iz prvog filma i zapravo (pre)velikih iznenađenja nema. Originalna i zabavna ostala je ekipa iz brijačnica koja nije ostarjela – komentatori su i dalje u izvrsnoj formi. Nažalost, dobili su (pre)malo minuta filma. Novih duhovitih trenutak gotovo da i nema – rutinski i predvidljivi pokušaji da se nasmije gledatelj nisu pretjerano uspješni.

Photo: Amazon Studios

Kao pravi generički proizvod bez duše, “Princ otkriva Ameriku 2” iskorišten je za reklamiranje nekoliko poznatih brendova (osvježavajuće gazirano piće, hrana za mačke…). Ništa novo i neviđeno kada je o filmu riječ (sjetimo se filmova o Jamesu Bondu ili Wilsona iz “Brodoloma života”), ali ovdje su reklame nametljive i nisu diskretno uklopljene u priču filma. One su tu da se zaradi dolar više jer Zamunda je idealno mjesto za život podržano od lanca brze hrane i poznatog bezalkoholnog pića.

Većina glumaca koje smo gledali u prvom filmu gledamo u nastavku – Arsenio Hall je, većinom, osuđen na mijenjanja izraza lica, Eddie Murphy odrađuje posao (plus za obojicu je interpretacija ekipe iz brijačnice) – najzvučnije glumačko pojačanje je Wesley Snipes koji je motiviran i raspoložen u ulozi generala Izzija, ali izgleda poput čovjeka na partyju koji se jedini želi zabaviti dok ostali željno očekuju kraj kako bi što brže otišli kući. Ili na neko drugo, zabavnije mjesto…

metafilmskom razgovoru tijekom filma princ Lavelle i odabranica njegovog srca razgovaraju o recentnim zbivanjima u Hollywoodu. “Američki su filmovi najbolji.” – govori ona dok princ odgovara kako to nije istina jer što imamo osim superheroja, remakeova i nastavaka koje nitko nije želio?”. Na kraju će se složiti kako su neki nastavci nepotrebni jer zašto uništiti nešto što je dobro. Upravo takav je nastavak “Princ otkriva Ameriku 2” – nepotreban i nevažan, film koji u niti jednom trenutku ne može stati u istu rečenicu s komedijom snimljenom davne 1988. godine….

 

OCJENA: 3

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime