RECENZIJA: BANDE LONDONA – Racija u engleskoj prijestolnici

AUTORI SERIJE: Gareth Evans, Matt Flannery

GLAVNE ULOGE: Sope Dirisu, Colm Meaney, Joe Cole, Michelle Fairley, Lucian Msamati, Brian Vernel

TRAJANJE: 1 sezona, devet epizoda

NAZIV ORIGINALA: Gangs of London

 

“Ti si Wallace. Sve ovisi o našem imenu.” – Finn Wallace

 

Veliki akcijski filmski prasak izazvao je 2011. godine Gareth Evans. Prema vlastitom scenariju Evans je režirao film “Racija: Iskupljenje”, engleskog naziva “Raid: Redemption” (u originalu “Serbuan maut”. “Racija” je film jednostavnog zapleta – grupa specijalaca u Jakarti ulaze u zgradu kako bi identificirali i uhitili narko moćnika poznatog pod imenom Tama i eliminirali pripadnike njegove organizacije. Ekipa ulazi u zgradu, ali tada se izlazi zatvaraju i čitava zgrada napada specijalce. Ono što se događa nakon zatvaranja zgrade nevjerojatnih je i rijetko viđenih (otprilike) devedeset akcijskih minuta. Nevjerojatna koreografija i dinamika akcijskih scena, kutevi snimanja i realistična brutalnost obračuna “Raciju” svrstava među najbolje akcijske filmove stoljeća. Glavni glumac Iko Uwais postao je uzdanica ljubitelja akcijskih filmova – nakon “Racije” Evans snima nastavak pod imenom Berandal (dramaturški zahtjevniji, ali i akcijski atraktivan – u planu je i remake prvog filma, kao i završni dio ranije zamišljene “Raid trilogije”) te horor “Apostle”. Nakon filmskih izazova Evans se, poput većine vrhunskih redatelja današnjice, odlučio okušati u stvaranju serija. Evans i Matt Flannery napisali su priču za kriminalističko-akcijsku dramu “Bande Londona” – Evans je režirao tri epizode serije koja se bavi organiziranim kriminalom u Velikoj Britaniji.

Serija odnosno zaplet počinje….ubojstvom. Mjesto radnje – London. U ne pretjerano atraktivnom kvartu (koji kontrolira albanska mafija )- ubijen je Finn Wallace dok je njegov vozač teško ozlijeđen. Ubojica je neiskusan klinac koji nije znao u koga je ispalio metke – on je dobio informaciju kako je riječ o nekom nebitnom pedofilu. Vijest o ubojstvu Wallacea brzo se proširila Londonom i izazvala tektonske poremećaje – Wallace je prvi čovjek kriminalne organizacije koja je dio poslova legalizirala. On je bio neosporni autoritet koji je na okupu držao bande Londona – različite kriminalne skupine koje se bave ilegalnim poslovima. Ubrzo nakon Finnova ubojstva počinju trzavice unutar organizacije, ali i obitelji Wallace – najstariji sin Sean zabranjuje ostalim članovima kartela bilo kakvu aktivnost dok se ne pronađe ubojica. Nervoza raste, neće svi poslušati Seana i ubrzo postaje jasno kako je ubojstvo glave obitelji tek okidač za otkrivanje obiteljskih i poslovnih tajni koje će imati krvave posljedice za mnoge likove s kriminalne scene Londona…

“Bande Londona” umjeren je naslov za većinu protagonista koje gledamo u seriji. Niskopozicionirani članovi organizacija možda i podsjećaju na članove bande, ali glave, šefovi su, na neki način, gospodari Londona. Poput južnoameričkih narko kartela organizacija koju je vodio Finn zarađivala je milijarde funti (dolara, eura…) – njihov je novac metastazirao u društvo (koristi se, između, ostalog i za financiranje predizborne kampanje u utrci za gradonačelnika te financiranje rata). London je centar, ali organizacija je prisutna širom svijeta – npr. u Nigeriji gdje je poslovni partner osjetljiv na neispunjavanje rokova ili nestanak novca. Koliko osjetljiv pokazat će masakr hladnim oružjem u jednom od poslovnih ureda Londona….

“Tko nam ovo radi?” – Sean Wallace

Tragovi redatelja Ritchieja i njegovih uspješnica “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške” te “RockNrolla” mogu se pronaći u seriji. Serija podsjeća i na modernu verziju “Peaky Blindersa” – ne samo zbog Joe Colea (John Shelby u “Peaky Blindersima” – Sean Wallace u “Bandama Londona) već zbog naglaska na obitelj i obiteljske poslove glavnih protagonista, ali i sporednih likova. Kroz čitavu sezonu veliki je naglasak na odnos očeva i sinova – Finn i Sean Wallace su u prvom planu, ali veze oca i sina provlače se kroz više protagonista. Obitelj je u prvom planu, ali one su krhke, sklone izdajama i pred propašću. Obitelj Wallace je na najvećim iskušenjima – pokojni Finn, kao glava obitelji, ima veliku odgovornost za situaciju u kojoj se njegova obitelj našla. Dvostruki život uvijek ima cijenu….

Photo: Sky Atlantic

London je prikazan kao grad koji je pod velikim utjecajem organiziranog kriminala – zapravo, nakon ubojstva velikog gazde Finna grad postaje mjesto obračuna različitih struja unutar raspadajućeg kartela. London iz serije je mračan, nesiguran i nervozan. Grad koji se guši u korupciju i nasilju, spreman za eksploziju.

Autorima serije nitko ne može prigovoriti za političku nekorektnost – u lancu nasilja pripadnici kriminalnih organizacija bez obzira na nacionalnost prikazani su više-manje isto. Brutalni, beskrupulozni i spremni na sve kako bi se domogli vlasti (novca…).

S obzirom na autora, očekivano, najveća vrijednost “Bandi Londona” su akcijske scene. Riječ o akciji kakva, do sada,  nikada nije viđena u seriji (pisac ovih redaka nikada se nije s ovakvim intenzitetom i izgledom akcije sreo – možda i postoji veće akcijanje kada je o serijama riječ, ali ja ih vidio nisam). Vrhunac akcijske atraktivnosti događa se u petoj epizodi koju je režirao Evans – bez obzira radi li se o hladnom ili vatrenom oružju akcijske scene jednako su uvjerljive i atraktivne. Da, i iznimno realne i brutalne – gledatelji osjetljivi na krv i eksplicitne prikaze mučenja mogli bi imati problema s pojedinim scenama….

Uz spomenutog Joea Colea kojeg se može vidjeti u seriji “Peaky Blinders”, “Bande Londona” okupile su šaroliku glumačku ekipu. U ulozi prevarene i okrutne mater familias nastupa Michelle Fairley (Catlyn Stark iz “Igre prijestolja”) dok je Finn Wallace (kojeg nakon ubojstva gledamo u više flashbackova. Najbolji dojam ostavio je Sope Dirisu u ulozi Elliota Fincha, specijalnog agenta na tajnom zadatku….

“Bande Londona” brutalna je i žestoka kriminalistička priča s nevjerojatno uvjerljivim, atraktivnim i nemilosrdnim akcijskim scenama. Serija koja će, prije svih, zaintrigirati ljubitelje akcije i priča o organiziranom kriminalu prikazuje London kakav se rijetko može vidjeti. Završetak prve sezone sugerira nastavak priče i drugu sezonu koja bi premijeru trebala doživjeti tijekom iduće godine….

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)