REDATELJ: Gareth Evans
GLAVNE ULOGE: Iko Uwais, Julie Estelle, Arifin Putra, Tio Pakusedewo
TRAJANJE: 150 minuta

 

“Za tebe se današnji dan nije dogodio. Nikada nisi bio ovdje.” Navedene rečenice izgovara šef tajne policijske postrojbe za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Riječi su upućene Rami, specijalcu koji je preživio veliki obračun, zapravo zasjedu u zgradi, vlasništvu narko kartela u Jakarti. Rama je priveo osumnjičenog i misli da je to kraj njegovog zadatka. No, njegov osumnjičeni “zarađuje” metak u glavu (od strane policije), a Ramiju je ponuđena suradnja s tajnom policijom kako bi razotkrio puno važnije mafijaške “igrače”. Rama isprva odbija, ali nakon što mu likvidiraju brata pristaje surađivati. Njegov zadatak je ubaciti se u mafijašku organizaciju pod vodstvom “kuma” Banguna (Tio Pakusedewo). Kako bi ostvario plan Rama je uhapšen, završava na robiji gdje upoznaje Bangunovog sina Ucoka (Arifin Putra)….

 

Godine 2011 britanski filmaš Gareth Evans je prema vlastitom scenariju režirao “Raid: Redemption”. Snimljen sa budžetom od nešto više od milijun dolara film je u kratkom vremenu postao veliki akcijski hit među ljubiteljima filma diljem svijeta. Može se reći da, iako je snimljen prije samo nekoliko godina, film već sada uživa status akcijskog klasika. Razlozi za takav uspjeh ima nekoliko; “Raid: Redemption” je film vrlo jednostavnog scenarija bez prevelikog mudrovanja. Jedna zgrada, policijska postrojba napadnuta od horde kriminalaca i luđaka. Najveća vrijednost filma su bile sirove, brutalne i briljantno snimljene akcijske scene. Bez superjunaka, akcijski junaci su “samo” obični ljudi. Obzirom da posljednjih godina u Hollywoodu vlada nestašica akcijskih filmova (ako izuzmemo superjunake, transformere i slične projekte akcijom sa ljudskim junacima se bave veterani Sly i Arnie, ali godine čine svoje; njihovih pravih nasljednika još uvijek nema) “Raid: Redemption” je došao kao naručen. Nakon uspjeha filma Evans je vrlo brzo najavio i nastavak. Najava filma je podgrijavala velika očekivanja fanova. “The Raid 2: Berandal” je nešto drugačiji, ali dostojan nastavak. Film koji nije iznevjerio očekivanja.

 

 

Od prve minute filma primjetna je Evansova ambicija da nastavak bude veći, pričom zanimljiviji i kompleksniji u odnosu na prvi film. Svoju inspiraciju za nastavak redatelj i scenarist filma, između ostalog, je pronašao u “Kumu” i prošlogodišnjem korejskom mafijaškom krimiću “New World”. Evans je hrabro i mudro pokušao nadograditi fantastične akcijske scene sa punokrvnom mafijaškom pričom. Iako mu scenarij ima mana (povremeno predugi i prezahtjevni dijalozi, nekoliko likova odnosno događaja u filmu koji nisu najbolje objašnjeni…) Evans je uspio u priču filma ugraditi sve motive koji su važni za zanimljivu i intrigantnu gangstersku priču (osveta, izdaja, korumpirani sustav, čast, odnos oca i sina mafijaša….). Glumačke interpretacije nisu uvijek na razini priče i redateljeve ambicioznosti, ali nikako se ne može reći da je glumačka ekipa promašena. “The Raid 2: Berandal” nije “Kum” i u njemu ne možemo očekivati Branda ili Pacina. Razlog zbog kojega se sa nestrpljenjem očekivao nastavak su akcijske scene. Koje su i u ovom filmu briljantne…

 

Obzirom da se je radnja filma “preselila” iz zgrade, redatelj je dobio čitav niz novih ideja odnosno lokacija na kojima se odigravaju akcijske scene (kreativnost je “pojačana” i znatno većim budžetom u odnosu na prvi filma). Zatvor, noćni klub, ulica su samo neka od mjesta na kojima Evans kreira svoju “estetiku nasilja”. Količina krvi, polomljenih kostiju, broj leševa i način prikaza nasilja redatelja Evansa stavlja uz bok autorima poput Sama Peckinpaha ili Quentina Tarantina. Inovativnost, brzina i kutevi snimanja kamere dižu uvjerljivost događanja na jednu višu razinu. Scene obračuna ne traju minutu-dvije; one su duge, ali niti sekunde dosadne ili monotone. Posebno vrijedi spomenuti Ramin završni obračun sa pripadnicima mafijaške organizacije, te adrenalinsku jurnjavu automobilima. Galerija likova koji se pojavljuju u filmu je vrlo raznolika i osebujna. Najupečatljiviji su svakako Hammer Girl (Julie Estelle) i Bassebal Bat Man (Very Tri Julissman) plaćeni ubojice koji su oboružani hladnim oružjem i njihove egzekucije su efikasne i vrlo, vrlo brutalne. “Čekićanje” Hammer Girl u vagonu podzemne željeznice je posveta “Oldboyu”. Onom pravom. Korejskom.
“The Raid: Berandal” definitivno nije film za ljubitelje filma koji ne žele gledati previše nasilja. Film je brutalan, krvav, beskompromisan, žestok i vrlo uvjerljiv u prikazivanju ubijanja i ranjavanja. Uz svu akciju film nudi i solidnu, zanimljivu mafijaško-policijsku priču. Vjerojatno će neki ljubitelji prvog filma naći određene zamjerke. Gledatelji koji su, i koji će biti (pre)kritični prema filmu trebaju sebi postaviti jednostavno pitanje: “Kada sam zadnji put gledao ovako dobro napravljen akcijski film ?”

OCJENA: 9