NAJAVA FILMSKE 2021. GODINE

Veliki je broj ovogodišnjih blockbustera završio u bunkeru zbog korona krize. Premijere mnogih naslova su odgođene za 2021. godinu koja stiže za nekoliko danas. S obzirom na razvoj situacije (cjepivo, istovremene premijere u kino dvoranama i na streaming servisu, dodatni troškovi zbog odgoda….) velika je vjerojatnost da bi se kino raspored u godini koja dolazi mogao koliko-toliko stabilizirati. Goodtalking Vam donosi pregleda najzanimljivijih naslova koje bi trebali gledati u kino dvoranama tijekom iduće godine.

MALE STVARI (The Little Things)

KADA: 29.01

TKO: Warner

ZAŠTO GLEDATI: Triler o lovu na serijskog ubojicu koji terorizira grad uvijek je zanimljiva i intrigantna tema. U slučaju “Malih stvari” navedeno je pojačano glumačkom ekipom koju predvode Denzel Washington i Rami Malek u ulozi svojevrsnog buddy detektivskog para i Jared Leto kao negativac. Redatelj John Lee Hancock (“Osnivač”) inzistirao je na Denzelu i “Male stvari” bi mogao biti prvi veći hit u 2021. godini. Film kompanije “Warner” što znači da će istovremeno biti premijerno prikazan u kinu i na HBO Max streaming servisu.

ZA SMRT NEMA VREMENA (No Time To Die)

KADA: 02.04

TKO: MGM/Universal

ZAŠTO GLEDATI:

Histerično je dočekana krivo i površno protumačena vijest kako će novi James Bond biti – žena. Na pouzdanim filmskim portalima objavljena je vijest kako je 007 žena, ali to ne znači da će James Bond postati agentica Bond. Poznati detalji oko priče novog filma kažu kako se Bond povukao iz službe pa je njegova oznaka 007 pripala nekom drugom. Pretpostavka je novoj agentici…

Naravno, Bond se vraća u akciju, ali ne u službi njezinog veličanstva već na poziv Felixa Leitera, agenta CIA-e (Leitera glumi Jeffrey Wright, agent CIA-e pojavljuje se u prethodnim Craig/Bond filmovima – “Casino Royale”, “Zrno utjehe”). Novi negativac prijeti sigurnosti svijeta i ako ga Bond ne može zaustaviti onda ne može nitko…

Godinu dana traje priča o novom, navodnom posljednjem filmu u kojem će agenta 007 interpretirati Daniel Craig. Internetom je prostrujala vijest kako bi streaming servisi mogli otkupiti film, ali od toga ništa – Bonda bi trebali gledati početkom četvrtog mjeseca. Uz Craiga u filmu nastupaju Rami Malek, Christoph Waltz, Lea Seydoux, Lashana Lynch i Ana de Armas.

TOP GUN: MAVERICK

KADA: 02.07

TKO: Paramount

ZAŠTO GLEDATI: Iako je proslavio 59. rođendan, Tom Cruise i dalje radi punim gasom. Nastavak hit filma iz 1986. godine redateljski je uradak Josepha Kosinskog (Cruise i Kosinski radili su zajedno na filmu “Oblivion”) – iz trailera se može pročitati kako je Maverick (p)ostao vrhunski pilot, ali odbija igrati po pravilima i zbog toga nije izgradio vojnu karijeru kakvu je prema pilotskim sposobnostima mogao (zaslužio ?). Također, trailer otkriva i vizualnu raskoš filma, nostalgija se osjeća i kroz glazbu. Uz Cruisea u filmu nastupaju Val Kilmer, Miles Teller, Ed Harris i Jennifer Connelly.

BLACK WIDOW

KADA: 07.05

TKO: Marvel/Disney

Natasha Romanoff je mrtva – živjela Crna udovica. Iako je “Rat beskonačnosti” završio filmsku superjunačku karijeru Crne udovice, ona je dobila svoj film. Radnja je smještena između događaja u “Građanskom ratu” i “Ratu beskonačnosti”, glasine govore kako bi se u filmu mogao pojaviti i Tony Stark. Redateljica filma je Cate Shortland – uz neizbježnu Scarlett Johansson u filmu nastupaju Ray Winstone, William Hurt, David Harbour i Rachel Weisz.

F9

KADA: 28.05

TKO: Universal

Koliko su čudni i nepredvidljivi putevi filmski najbolje pokazuje serijal “Brzi i žestoki”. Teško je, zapravo nemoguće bilo predvidjeti da će film premijerno prikazan 2001 godine dobiti osam nastavaka (deveti je potvrđen). Zarada serijala veća je od 5 milijardi dolara i svaki novi nastavak donosi nova glumačka imena te brže i žešće akcijske scene. Tako će biti i za otprilike šest mjeseci kada u kino dvorane stiže deveti film serijala. Redatelj filma je Justin Lin koji je (ponovo) okupio jaku glumačku ekipu (Charlize Theron, Helen Mirren, Vin Diesel, Michael Rooker, Jason Statham, Michelle Rodriguez, John Cena….)

SMRT NA NILU (Death on the Nile)

KADA: 17.09

TKO: 20th Century Studios

Nakon “Ubojstva u Orient Expressu”, Kenneth Branagh nastavlja s ekranizacijom kriminalističkih romana Agathe Christie. Branagh je redatelj filma i ponovo interpretira Herculea Poirota. “Smrt na Nilu” doista je smrt na Nilu – ubijena je Jacquelin de Bellefort. Ubojstvo se dogodilo tijekom krstarenja Nilom – na brodu se nalazi Poirot koji kreće u potragu za ubojicom. Osima Branagha u filmu nastupaju Gal Gadot, Armie Hammer i Emma Mackey.

THOSE WHO WISH ME DEAD 

KADA: Iduće godine, datum premijere još uvijek nije objavljen

TKO: Warner/New Line Cinema

SicarioHell or High Water ( scenarist) i Tragovi u snijegu (redatelj) filmovi su koji su Tayloru Sheridanu donijeli titulu jednog od najzanimljivijeg filmaša današnjice. Novi Sheridanov projekt zove se “Those Who Wish Me Dead” (Sheridan je redatelj i jedan od scenarista filma) – riječ je o trileru u kojem tinejdžer, svjedok ubojstva, postaje meta plaćenih ubojica. Sheridan je okupio zanimljivu glumačku ekipu koju predvode Angelina Jolie, Nicholas Hoult, Aiden Gillen i John Berthnal.

GODZILLA vs KONG 

KADA: 21.05

TKO: Warner

Krajem petog mjeseca stiže sudar titana koji treba vidjeti na velikom platnu . Detalji radnje su nepoznati – sigurno je kako će doći do susreta između Konga i Godzille. Slijedi li borba za kralja čudovišta ili planetu prijeti neka nova opasnost saznat ćemo kada stigne film ili možda u prvom traileru. Glumačka ekipa ponovo raznolika, ali i zanimljiva – Millie Bobby Brown, Alexander Skarsgard, Elza Gonzalez, Rebecca Hall i Demian Bichir.

 

KING’S MAN: POČETAK (The King’s Man)

KADA: 12.03

TKO: 20th Century Studios

“Kings’man: Početak” nije nastavak već je riječ o prednastavku ili prequelu. Radnja filma odigrava se u vrijeme Prvog svjetskog rata – saznat ćemo kako je nastala “King’s Man” agencija. Redatelj filma je, ponovo, Matthew Vaughn – glumačku ekipu predvode Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Daniel Bruhl, Charles Dance, Djimon Hounsou, Aaron Taylor-Johnson i Harris Dickinson. Glavni negativac je Rhya Ifans u ulozi…Rasputina. Prvi film bio je ugodno iznenađenje, nastavak neugodno – ostaje vidjeti kako hoće li prequel uspjeti zainteresirati publiku…

DINA 

KADA: 01.10

TKO: Warner

Nakon nastavka “Blade Runnera” Villeneuve je krenuo s ekranizacijom “Dine”. Redatelj je više puta govorio kako je Dune jedna od njegovih najdražih knjiga koju je pročitao nekoliko puta. Nakon objave o pokretanju projekta Villeneuve je izjavio kako ima viziju i ideje kako bi filmska priča o Paulu Atreidesu trebala izgledati… Ako je suditi prema prethodnim redateljevim projektima “Dina” će, vizualno, izgledati spektakularno.

Paul Atreides glavni je junak kompleksne svemirske priče – on je svojevrsni spasitelj, borac protiv zla koji bi trebao spasiti Svemir od Zla…

Villeneuve je okupio moćnu glumačku ekipu – na popisu su: Zendaya, Jason Momoa, Javier Bardem, Stellan Skarsgard, Oscar Isaac, Dave Bautista, Josh Brolin, Charlotte Rampling i Rebecca Ferguson.

HALLOWEEN KILLS

Photo: Screenshot

KADA: 15.10

TKO: Universal

Drugi film trilogije trebao je stići u kino dvorane nekoliko dana prije noći vještica 2020. godine. Međutim, korona kriza natjerala je “Universal” na odgodu i novi datum premijere je 15.10. 2021 godine.

Najava daje naznaku objašnjenja kako je Myers preživio požar. O detaljima radnja ništa više otkriveno nije – redatelj je ponovo David Gordon Green. Glumačku ekipu predvode Jamie Lee Curtis, Anthony Michael Hall, Judy Greer i Kyle Richards. Teaser izgleda izvrsno – izašao je iz radionice Johna Carpentera….

MJESTO TIŠINE II (A Quiet Place II)

KADA: 23.04

TKO: Paramount

Godine 2018. jedno od najugodnijih kino iznenađenja bio je SF/horor/triler “Mjesto tišine”. “Ostanite tihi, ostanite živi” vrištale su najave filma koji je na svjetskim kino blagajnama ostvario zaradu od 340. milijuna dolara (ulaganje u film bilo je manje od dvadeset milijuna)

“Mjesto tišine” bio je, između ostalog, film o obitelji, ali istodobno i obiteljski projekt para Krasinski/Blunt. Osim glumačkog posla John Krasinski bio je redatelj i scenarist prvog filma. Bez obzira na sudbinu patera familias, Krasinskog ponovo gledamo u nastavku – dio radnje odnosi se na prvi dan invazije i objašnjava što se dogodilo. Novo glumačko pojačanje je Cillian Murphy. Emily Blunt ponavlja ulogu majke koja daje sve kako bi preživjela i zaštitila djecu u nemogućim uvjetima…

LAST NIGHT IN SOHO

Photo: Screenshot

KADA: 23.04

TKO: Focus/Universal

Velemajstorica Anya Taylor-Joy oduševila je nastupom u seriji “Damin gambit – glumicu ćemo uskoro gledati kao mladu Furiosu u novom Mad Max filmu. Prije toga Anyu gledamo u horor/drami redatelja Edgara Wrighta (“Vozač , “Noć glupih mrtvaca”..) “Last Night in Soho”. Uz Taylor-Joy u filmu nastupaju i Thomasin McKenzie, Matt Smith i veteran Terence Stamp.

THE MANY SAINTS OF NEWARK

Photo: Promo

KADA: 12.03

TKO: Warner

Da je James Gandolfini živ vjerojatno bi Tony Soprano i njegova obitelj dobila film. Gandolfini je pokojni, ali Soprano se ipak vraća u filmu “The Many Saints of Newark” u kojem pratimo život mladog Tonyja Soprana kojeg interpretira, pazite sad, Michael Gandolfini sin pokojnog Jamesa. Zanimljiva ideja čiju realizaciju gledamo od sredine trećeg mjeseca – uz Gandolfinija juniora u filmu nastupaju Jon Berthnal, Billy Magnussen, Ray Liotta i Vera Farmiga.

THE MATRIX 4

KADA: 22.12

TKO: Warner

Pomalo neočekivano “Warner” je odlučio uskrsnuti Nea i krenuti u realizaciju četvrtog “Matrix” filma. Sestre Wachovski odgovorni su za četvrti film u kojem se Keanu Reeves vraća najpopularnijoj ulozi karijere. Morpheus nije predviđen u novom filmu, ali vraća se Trinity (Carrie-Anne Moss), Niobe (Jada Pinkett-Smith) i Merovingian (Lambert Wilson). Nove likove filma glume Priyanka Chopra, Neil Patrick Harris i Daniel Johnson (agent Johnson jer Smitha više nema). Radnja, odnosno zaplet filma trenutno su nepoznati.

THE ETERNALS 

KADA: 05.11

TKO: Marvel/Disney

“Marvel” okreće novu stranicu i nakon događaja u Završnici i odlazak “Osvetnika” stižu “The Eternals”, novi zaštitnici Zemlje. Riječ je o vanzemaljcima, besmrtnim (?) superjunacima koji tisućama godina žive tajno na jedinom nam planetu. Superheroji moraju izaći iz anonimnosti kako bi  s ljudima obranili život na Zemlji od nove prijetnje koja se zove “The Deviants”.

Teško će “Marvel” ponoviti uspjeh “Osvetnika”, ali “The Eternals” ima potencijala kod, prije svih, ljubitelja superjunačkih filmova. Glumačku ekipu predvode Angelina Jolie, Salma Hayek, Richard Madden i Kit Harington.

 

Još nekoliko zanimljivih projekata:

  • The Suicide Squad, 06.08 – James Gunn (uloge: Idris Elba, Margot Robbie, Michael Rooker, Jai Courtney, John Cena, Peter Capaldi)
  • Ghostbusters Afterlife, 11.06 – Jason Reitman (Finn Wolfhard, Sigourney Weaver, McKenna Grace, Bill Murray, Dan Aykroyd)
  • West Side Story, 10.12 – Steven Spielberg (Ansel Elgort, Rachel Zegler)
  • The Last Duel, 15.10 – Ridley Scott (Adam Driver, Matt Damon, Ben Affleck)
  • Nemoguća misija 7, 19.11 – Christopher McQuarrie (Tom Cruise, Vanessa Kirby, Rebecca Ferguson, Ving Rhames)
  • Nomadland, 19.02 – Chloe Zhao (Frances McDormand)
  • Deep Water, 13.08 – Adrian Lyne (Ben Affleck, Ana de Armas)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)