OSVETNICI: ZAVRŠNICA

REDATELJ: Anthony i Joe Russo
GLAVNE ULOGE: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Brie Larson, Paul Rudd, Evangeline Lilly, Tessa Thompson, Josh Brolin
TRAJANJE: 181 minuta
NAAZIV ORIGINALA: Avengers: Endgame

“Ovo je bitka naših života.” – Steve Rogers

Kada je tamo negdje oko praznika rada 2008 godine premijerno prikazan “Iron Man” nitko nije mogao predvidjeti što će značiti početak prikazivanja, pokretanje prve faze filmova temeljenih na “Marvel” stripovima. Prvi je “Iron Man” dobro prošao kod kritike, ostvario 585 milijuna dolara zarade te je donio sigurnost potrebnu za nastavak priče o Marvel superjunacima. Uslijedili su novi filmovi, milijarde dolara zarade na kino blagajnama i, kao posljedica filmskog uspjeha Marvel superjunaka, buđenje DC-a odnosno “Warnera”. Uključujući prvu priču o Tonyju Starku snimljen je 21 naslov, ali niti jedan nije izazvao takvu euforiju i zanimanje kao dvadeset i drugi Marvel film. Pretpremijerne predstave rasprodane su tjednima unaprijed za film koji, na neki način, označava kraj jedne ere. Takav je i naslov – “Osvetnici: Završnica” stigao je u svjetske kino dvorane.
Dosadašnji filmovi o Osvetnicima morali su, u nekom detalju, biti veći, raskošniji od prethodnika i(li) recentne kino ponude. “Osvetnici” iz 2012 sadrže, uz superjunačko okupljanje, scene nevjerojatnog razaranja i destrukcije te dugotrajni završni obračun kako bi konkurirali tadašnjim blockbusterima poput “Transformera” (“Osvetnici” su projekt klasu iznad bilo kojeg filma o Transformerima – bez obzira da li je riječ o priči, likovima ili akcijskim scenama), “Rat beskonačnosti” ima veliko superjunačko okupljanje – toliko Marvel junaka na jednom mjestu, od prve minute filma, do “Rata: Beskonačnosti” nikada viđeno nije. Uz ogroman budžet (neslužbeno se spominje da je “Završnica” koštala više od 400 milijuna dolara) finalu priče dulje od desetljeća trebalo je još nešto. Nešto više od ostalih, prethodnih filmova. Više se, kada je “Završnica” pitanju odnosi na minute trajanja filma. Film traje više od tri sata (točnije 181 minutu) i od trenutka objave o trajanju pitanje je bilo da li je više (minuta) i previše.

Photo: Marvel Studios

Da, “Završnica” predugo traje – posebno se previše minuta osjeti u finalu filma, ali ne samo tada, neke su scene, za priču filma nevažne, rastegnute. Upravo zbog previše minuta film ponekad gubi ritam i dinamiku.
“Osvetnici: Završnica” svojevrsna je retrospektiva dosadašnjih Marvel filmova. Radnja je povezana s prethodnim filmovima i bez, barem, osnovnog znanja nemoguće je shvatiti, razumjeti priču koja gledatelja vodi na mnoga poznata mjesta i budi uspomenu, kako i završetku jednog razdoblja dolikuje, starih superjunačkih vremena.
Radnja filma – način na koji redatelji prikazuju događaje nakon Thanosovog pucketanja prstima odlično funkcionira u početku filma. Preživjeli se teško nose s gubitkom kolega – rastrgani osjećajem krivnje, strahom i tugom oni su dezorijentirani, bijesni, depresivni – izgubljeni. Neki od njih doživljavaju, kao posljedicu događanja u “Ratu beskonačnosti” i fizičku transformaciju – superjunaci tada izgledaju ljudski – tuguju i bore se s gubicima bližnjih. Međutim, takvo se prikaz duševnog stanja glavnih protagonista gubi kako minute filma odmiču najviše zbog humora. Ništa loše nema u humoru no nakon depresivnog uvoda film dolazi u sukob sa samim sobom – tuga i bol s početka razvodnjava se humorom i “Završnica” postaje slična prethodnim projektima. U redu, kako bi krenuli u konačni obračun likovi nisu mogli ostati depresivni i ogorčeni, ali znatno su zanimljivi drugačiji likovi u početku nego u kasnijoj fazi filma.

Photo: Marvel Studios

“Završnica” je, poput posljednje sezone “Igre prijestolja”, mjesecima predmet teorija i kalkulacija o radnji i likovima koji će, vjerojatno, zauvijek (nikad ne reci nikad kada su u pitanju likovi i serijali koji donose ogromnu zaradu na kino blagajnama) napustiti Marvel filmski svijet. Saznali smo koje likove više gledati nećemo, emotivni su trenuci u pitanju s obzirom na višegodišnje druženje s protagonistima koji odlaze, ali prevelikih iznenađenja nema. Razlog su izjave glumaca koji su mjesecima prije premijere filma, manje ili više, direktno govorili o završetku njihove superjunačke priče. Obožavateljima koji nisu toliko informirani efekt iznenađenja i rastanka s omiljenim likovima svakako će biti znatno snažniji i uvjerljivi.
Akcije je, u odnosu na “Rat beskonačnosti”, znatno manje, ali brige nema – akcijske su scene izvrsne, raskošne. Završni obračun je spektakularan – kako i priliči serijalu poput “Osvetnika”.
“Završnici” ne nedostaje humora – posebno su zabavne filmske posveta kojih ima veliki broj kako u pojedinim scenama tako i u nabrajanju filmova na temu….ne, ne to bi ipak bio detalj koji bi otkrio previše o radnji. Tko je gledao zna o čemu je riječ, tko nije saznat će tijekom gledanja filma.
Glumačka ekipa većini je poznata. S obzirom na radnju filma većina je glumaca više glumiti nego u prethodnim filmovima. Pokazati emocije i približiti protagoniste gledateljima više nego prije. U tome je većinom i uspjela – filmovi o “Osvetnicima” ionako imaju jaku glumačku postavu spremnu i na zahtjevnije zadatke.

Photo: Marvel Studios

Nevjerojatna gužva stvorila se prije pretpremijernih predstava u jednom od zagrebačkih multipleksa. Gužva i veliki interes obožavatelja Marvel superjunaka pokazuje da će i na domaćem terenu “Osvetnici: Završnica” ostvariti odlične rezultate na kino blagajnama. Zanimljivo će biti pratiti i rezultate na svjetskim kino blagajnama odnosno hoće li “Završnica” zauzeti mjesto u vrhu filmova s najvećom zaradom u povijesti (prva tri mjesta drže “Avatar”, “Titanic” te “Sila se budi”). Kakva god zarada bila “Osvetnici: Završnica” zabavan je i emotivan kraj jedne ere, filmova koji su obilježili proteklo kino desetljeće. Film je vjerojatno vrhunac superjunačke filmske priče – s obzirom na rasplet teško je očekivati da će budući superjunački projekti ostvariti takav uspjeh kao serijal “Osvetnici”. No, tko zna što budućnost donosi i kakva iznenađenja Marvel priprema…

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)