GARY OLDMAN: 10 ODABRANIH

1. MEANTIME (1983)

Televizijski film koji je glumac snimio na početku karijere. Redatelj i scenarist filma Mike Leigh (“Tajne i laži”, “Vera Drake”…) u središte radnje stavlja obitelj i njenu okolinu. Oldman je jedna od sporednih uloga, lokalni huligan i skinhead (početak serije negativaca koje je Oldman interpretirao). Coxy (tako se zove lik kojeg Oldman interpretira) prijatelj je Colinov – glavnog lika filma. Colin (mlađahni Tim Roth) dobiva posao koji mijenja njegov život, ali izaziva reakcije članova obitelji – posebno kada je riječ o njegovom bratu Marku…

2. SID AND NANCY (1986)

Tri godine kasnije Oldman prihvaća veliki izazov – nastup u biografskom filmu o Sidu Viciousu (umjetničko ime Johna Simona Rithchieja) najpoznatijeg člana “Sex Pistolsa”. Vicious je preminuo od posljedica predoziranja heroinom u 22. godini, ali bez obzira na mlade godine njegova je biografija odnosno životna priča burna. Redatelj Alex Cox u prvi je plan stavio priču o Sidu i njegovoj voljenoj Nancy Spungen koja je život završila….za sve koji ne znaju priču o Viciousu otkrivanje njene sudbine bio bi preveliki spoiler kod gledanja filma. Oldman je vrlo dobar u zahtjevnoj ulozi kako i njegova partnerica Chloe Webb u ulozi Nancy.

3. STANJE MILOSTI (State of Grace) – (1990)

“Stanje milosti” (ili “Odabrani” kako je negdje film preveden) nalazi se i na GOODTALKING listi odabranih filmova Seana Penna . Kriminalističku priču koja govori o povratku detektiva u kvart gdje je odrastao družeći se s ljudima koji su sada na drugoj strani zakona krase izvrsne glumačke izvedbe i priča u kojoj je tanka linija između dobrih i loših momaka.

4. DRACULA (1992)

Uloga najpoznatijeg krvopijca u povijesti postala je znak raspoznavanja kada je riječ o Garyju Oldmanu. Upravo je Oldman najveći adut vampirskog filma Francisa Forda Coppole – horor na površini, ali kada se zagrebe ispod nje riječ je o ljubavnoj priči u kojoj je Dracula prešao oceane vremena kako bi ponovo pronašao svoju vječnu ljubavOldman je razigran, raspoložen za ulogu Dracule – smrtonosno šarmantan za ljepši spol i brutalan za sve koji se nađu na putu ostvarenja njegovih planova. Oldman predvodi jaku glumačku ekipu u kojoj se nalaze i Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Winona Ryder, Tom Waits, Monica Bellucci…

5. LEON (1994)

Još jednom Oldman kao negativac – korumpirani policajac Stansfield koji je zapravo zaslužan za susret Mathilde i Leona. Stansfield je sadist izluđen raznim stimulansima koji uživa u svojim psihopatskim akcijama. Čovjek koji je za strogo čuvanu ludnicu u ovom je filmu – vlast i moć. Policajac. Ipak, u finalu filma Stansfield neće proći nekažnjeno. Odletjet će u zrak…zajedno s Leonom…

6. MOJA BESMRTNA LJUBAV (My Immortal Beloved) – (1994)

“Moja besmrtna ljubav” filmska je priča o Ludwigu Van Beethovenu. O njegovoj glazbi znamo puno toga, ali “Moja besmrtna ljubav” pokušava otkriti tko je skladateljeva besmrtna ljubav kojoj je Beethoven napisao pismo, ali njen identitet otkrio nije. Radnja počinje nakon skladateljeve smrti – istragu započinje Anton Shindler Beethovenov prijatelj. Kroz niz flashbackova redatelj otvara vrata života glavnog protagonista i žena važnih za njegov život….

7. DEČKO, DAMA, KRALJ, ŠPIJUN (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) – (2011)

“Dečko, dama, kralj, špijun” temeljen je na književnom predlošku Johna Le Carrea. Kao što naslov govori (kao i ime pisca) riječ je špijunskom trileru koji nas vraća u sedamdesete godine prošlog stoljeća. Vrijeme Hladnog rata. Oldman je George Smiley, špijun točnije obavještajac od krvi i mesa – suprotnost likovima kao što je James Bond. Hladnokrvan i smiren Smiley rješava kompleksnu slagalicu slučaja koji izlazi i granica poslovnog i postaje dio Smileyjevog privatnog života. Oldman je nominiran za Oscara i predvodi izvrsnu glumačku ekipu filma (John Hurt, Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Cieran Hinds, Mark Strong….)

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

8. PRAVA ROMANSA (True Romance) – (1994)

Malo je filmova koji imaju takvu glumačku ekipu kao što je “Prava romansa”. Vjerojatno ne postoji film u kojem Gary Oldman ima malu minutažu, ali lik kojeg tumači zauvijek ostaje u filmofilskom pamćenju. Oldman je Drexl Spivey – pogađate negativac kod kojeg Clarence Worley dolazi otkupiti voljenu Alabamu. Sve ono što se nakon toga dogodilo možete vidjeti na klipu iz filma koji se nalazi nekoliko centimetara ispod rečenica koje čitate….

9. PRIJELOMNI ČAS (Darkest Hour) – (2018)

Prema nekim anketama tamošnjih medija najveći Englez u povijesti (prema glasovima stanovnika s Otoka) je Winston Churchill. Upravo je Oldmanu odabran za ulogu Churchilla u filmu “Prijelomni čas”. U potpunosti opravdan izbor koji je glumcu donio nagradu “Oscar”. Radnja filma događa se u prijelomnim trenucima Churchillove političke i vojne karijere – svibanj 1940. godine kada dolazi na čelo države u trenucima kada je nacistička Njemačka osvojila većinu Europe i savezničke se trupe nalaze pred uništenjem na plažama Dunkerquea. “Prijelomni čas” ima nekoliko dajte mi Oscara trenutaka, ali i bez njih Oldman je zasluženo odnio nagradu.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

10. ROMEO KRVARI (Romeo is Bleeding) – (1993)

“Romeo krvari” jedan je primjera razilaženja publike i kritike. Tamo u devedesetima kada su videoteke bile redovito utočište filmofila svih vrsta,  “Romeo krvari” bio je iznimno tražen i popularan kod ljubitelja filma (mnogi su film gledali potaknuti poznatijim filmovima u kojima je Oldman nastupio). Popularnost i gledanost filma je rasla otprilike kao i količina negativnih kritika – “Romeo krvari” je noir, kriminalistička priča u kojoj Gary Oldman glumi Jacka Grimaldija policajca, ali negativca (niste valjda sumnjali ?). Grimaldi je korumpiran, odrađuje prljave poslove za mafijašku obitelj. Stvari izmaknu kontroli kada dobije zadatak ubojstva ruske mafijašice Mone Demarkov. Oldman je vrlo dobar u filmu Petera Medaka i predvodi glumačku ekipu u kojoj se nalaze Lena Olin, Juliette Lewis, Michael Wincott, Ron Perlman, Will Paton, Roy Scheider i Annabella Sciorra…

 

HONORABLE MENTION: 

  • trilogija “Vitez tame” (Gordon)
  • serijal Harry Potter (Sirius Black)
  • Peti Element
Share

One Comment

  1. Hans Reply

    I niste naveli nijedan film iz Batman trilogije gdje Oldman utjelovljuje Jima Gordona ??. Btw spojlali ste njegovu životnu ulogu u filmu Leon, a niste htjeli otkriti kakva je bila tragična sudbina Nancy, dajte molim vas budite dosljedni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)