Naslovnica Filmovi DEČKO,DAMA,KRALJ,ŠPIJUN

DEČKO,DAMA,KRALJ,ŠPIJUN

343
0
Photo: Jack English/Focus Features

Početak je sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Hladni rat je u punom jeku. Nakon neuspješne akcije britanske obavještajne službe u Madžarskoj, Englezi shvaćaju da se u njihovim redovima nalazi špijun. Trag vodi prema četvorici veterana službe. Jedini čovjek kvalificiran i dovoljno upoznat s optuženima je prisilno umirovljeni agent George Smiley (Gary Oldman) kojega ponovo aktiviraju u službu da bi riješio slučaj. Smiley prihvaća i pokušava pronaći krivca među starim-novim kolegama među kojima su neki s kojima Smiley ima neraščišćene privatne probleme….
“Dečko,dama,kralj,špijun” je nakon “Krojača Paname” i “Ruske kuće” treća visokobudžetna  ekranizacija romana Johna Le Carrea, pisca koji se specijalizirao za špijunske romane koji prate političke događaje. Nakon prestanka hladnog rata koji je autoru bio inspiracija za njegova najpopularnija djela (u koja spada i “Dečko,dama…”) Le Carre je nastavio pisati o događajima koji su potresli svijet početkom ovog stoljeća. U romanu “Apsolutni prijatelji” bavi se konstelacijom snaga u svijetu politike i tajnih službi nakon napada na Ameriku 11.rujna 2001 godine. No. vratimo se filmu…

Nakon “Dvostruke igre” u kina nam je stigao još jedan film koji se bavi vremenom hladnog rata. Za razliku od prethodnog filma ovaj se i događa u vrijeme hladnog rata te nam prikazuje ustrojstvo i način rada obavještajnih krugova tog vremena. Zaboravite Jamesa Bonda i slične “super agente” koji akcijom i šarmom rješavaju slučajeve. Likovi u ovom filmu su hladni, proračunati birokrati koji se istim žarom bore protiv “crvene” opasnosti kao i za svoje fotelje. U centru radnje je smješten lik agenta Smileya (vrhunski cinizam od strane autora, na Smileyu vidimo tragove osmijeha tek u samom finalu filma) koji je inteligentan i iskusan agent koji zna da nikome ne treba vjerovati, te da stvari nikada nisu onakve kakve se čine na prvi pogled. Veze, inteligencija i iskustvo su metode kojima Smiley rješava svoje slučajeve. Pištolj vadi tek u krajnjim slučajevima, a niti onda niste sigurni da li ga uopće zna upotrijebiti. Za razliku od većine tajnih agenata ovaj ima još jedan veliki problem;žena ga vara s kolegom.
Radnja ovog filma je spora ponekad i komplicirana, ali kada film završi shvaćamo da je režiser sve kockice mozaika fino posložio . Gledanje filma zahtijeva koncentraciju jer režiser u nekoliko navrata “skače” iz jedne u drugu vremensku cjelinu. “Dečko,dama,kralj,špijun” je slojevit zanimljiv i intrigantan špijunski triler koji je staromodan (interesantno je gledati tajne agente bez mobitela, laptopa i sličnih gadgeta kako pretražuju kilometarske arhive), ali ta činjenica mu daje šarm i originalnost prema današnjim naslovima sličnog sadržaja. Svakako pogledati jer unatoč tome što je radnja izmišljena film prikazuje jedno povijesno razdoblje u kojem je gotovo svakodnevno prijetio sukob dvaju velesila (SAD I SSSR). “Dečko,dama…” je nominiran za tri Oscara; najbolju muziku, adaptirani scenarij i glavnu mušku ulogu (Gary Oldman).

OCJENA:8

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime