BRAD PITT: DESET ODABRANIH

Na početku karijere mnogi su ga smatrali tek lijepim licem. Možda je nekada davno Brad Pitt doista bio samo pretty face, ali nakon svih ovih godina lijepo lice postalo je i ostalo jedno od najvažnijih glumačkih imena današnjice. GOODTALKING Vam donosi izbor deset filmova by Brad Pitt

 

1. LEGENDA O JESENI (Legends of the Fall)

 

Priča o tri brata, njihovom ocu i fatalnoj ženi u turbulentnom povijesnom razdoblju nije najbolje kada je u pitanju glumačka karijera Brada Pitta. Međutim, uloga neprilagođenog, buntovnog Tristana koji, u većini slučajeva, odbija igrati prema pravilima izazvala je rijetko viđen interes kod pripadnica ljepšeg spola. Iako se glumac predstavio filmskom svijetu i ranijih godina (“Rijeka sjećanja”, “Kalifornija”), “Legenda o jeseni” promovirala je Pitta u jednog od, ženama i nekim muškarcima, fizički najprivlačnijeg glumca. Treba spomenuti da je “Legenda o jeseni” film koji vrijedi gledati i zbog, između ostalog, vrhunske glumačke ekipe (Anthony Hopkins, Julia Ormond, Aidan Quinn).

 

2. INTERVJU S VAMPIROM (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles) – (1994)

 

“Intervju s vampirom” premijeru je doživio iste godine kada i “Legenda o jeseni”. Drugačija, bitno zahtjevnija uloga od Tristana – Pitt interpretira Louisa, čovjeka koji spletom okolnosti postaje vampira i mora se pomiriti sa svojim novim identitetom. Pitt odnosno Louis se čitavo vrijeme nadmeće s teatralnim, razvratnim Lestatom. Pitt se vrlo dobro snašao u ulozi Louisa i parirao raspoloženom Cruiseu/Lestatu. “Intervju s vampirom” jedan je od najboljih filmova koji tematizira vampire. Zasluge za uspjeh filma pripadaju redatelju Neilu Jordanu, raskošnoj scenografiji i kostimografiji, te vrlo dobro pogođenoj glumačkoj ekipi u kojoj je nezamjenjivi dio Brad Pitt

 

3. SEDAM (Seven) – (1995)

 

Možda i najbolja godina u filmografiji Brada Pitta bila je 1995. Dva filma, dvije sjajne uloge od koje je jedna donijela nominaciju za “Oscara”. “Sedam” je, odavno je poznato, jedan od najboljih trilera u povijesti filma. Pitt je detektiv Mills koji postaje partner iskusnijem Sommersetu. Buddy policijski par (Mills je eksplozivan, brzoplet i željan akcije – suprotnost od Sommerseta) u potrazi je za serijskim ubojicom. Priča završava tragično za Millsa – Pitt je treći glumački tenor – izvrsno se nadopunjuje s Freemanom. Treći je Kevin Spacey kao John Doe.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

4. 12. MAJMUNA – (1995)

 

Kao inspiraciju za snimanje filma redatelj Terry Gilliam iskopao je francuski kratki film “La Jette” iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Gilliam je režirao film – scenarij su napisali David i Janet Peoples.  Pitt je ovdje sporedna uloga – interpretira Jeffreyja Goinesa prolupalog sina poznatog i priznatog virologa. Goines izgleda kao dobroćudni luđak, ali kako minute filma prolaze tako gledatelj postaje svjestan kako je Jeffrey ključni dio priče. Nominiran je Pitt za najboljeg sporednog glumca (Kevin Spacey kao Keyser Soze odnio je nagradu) – vrlo dobre nastupe u filmu su ostvarili Bruce Willis i Madaleine Stowe.

 

5. KLUB BORACA (Fight Club) – (1999)

Ekranizacija kultnog romana američkog pisca Chucka Palahniuka subverzivna je i provokativna priča o modernom čovjeku koji se gubi i nestaje u materijalizmu i konzumerizmu. Jedini način bijega ili mijenjanja stvari je sudjelovanje u organiziranim tučama. I još nekim stvarima. Fincher je, nakon suradnje u filmu “Sedam”, ponovo angažirao Pitta koji nije razočarao. Nadmetanje Pitta i Nortona pokretačka je snaga filma u kojem je Fincher iskoristivši književni predložak puno toga rekao o modernom društvu.

 

 

6. UBOJSTVO JESSEA JAMESA OD KUKAVICE ROBERTA FORDA (The Assassination of Jesse James by The Coward Robert Ford) – (2007)

Neobičnog imena, dug po minutama trajanja, melankoličan i spor, stilizirani uradak redatelja Andrewa Dominika je, bez obzira na nominacije i nagrade, zaslužio više pažnje. Drugačiji filmski prikaz Divljeg zapada u kojem se redatelj u mnogim detaljima držao povijesnih činjenica donio je Pittu ulogu Jessea Jamesa. Opasne legende koji je zapravo bio prilično nesretan i usamljen tip. Pitt je izvrstan u filmu koji je ispunjen vrlo dobrim i odličnim glumačkim izvedbama (Casey Affleck, Sam Rockwell, Sam Shepard). Nick Cave je također uključen u realizaciju filma.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

7. BABEL (2006)

Završni dio Innarituove trilogije smrti (“Pasja ljubav”, “21 Gram”) kompleksna je priča u kojoj Pitt interpretira Richarda koji sa suprugom Susan odlazi na odmor u Maroko kako bi prebrodili bračnu krizu. Međutim, boravak u Maroku neće biti odmor – jedan pucanj pokrenut će lavinu događaja. Susan je Cate Blanchett, Innaritu je na vrhunski način zatvorio trilogiju. U vrhunskoj završnici pomogao je i Brad Pitt

 

8. NEMILOSRDNI GADOVI (Inglorious Basterds) – (2009)

Tarantino se obračunao s nacistima na svoj način. Zapalio je kino dvoranu u kojoj su Hitler i ekipa gledali film – jedan od glavnih vođa akcije je poručnik Aldo Raine poznatiji kao Gorlami ili Gorlami ili Gorlomi. Pitt je vođa nemilosrdnih gadova posebne jedinice za likvidaciju nacista. Tarantino je redatelj koji izvrsno pronalazi idealne glumce za svoje likove. Pitt odnosno Raine najbolji su dokaz.

 

Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

9. IGRA POBJEDNIKA (Moneyball) – (2011)

Jednu od najsnažnijih i najdojmljivijih glumačkih izvedbi Pitt je ostvario u “Igri pobjednika”. Temeljen na istinitoj priči film govori o menadžeru bejzbol ekipe “Oakland Athletics”. Zbog nedostatka novca Briane Bean prihvaća sugestije Petera Branda koji predlaže angažman manje poznatih igrača koji bi se mogli suprotstaviti momčadima u koje su uloženi milijuni dolara. Međutim, realizacija ideje nije jednostavna. “Igra pobjednika” govori o novcu u sportu odnosno mogu li se momčadi slabijih platežnih sposobnosti nositi s bogatim suparnicima. U filmu je riječ o bejzbolu, ali priča je ista u bilo kojem sportu. Pitt glumački dominira – odlično asistiraju Jonah Hill, Robin Wright i pokojni Phillip Seymour Hoffman.

 

10. BILO JEDNOM U HOLLYWOODU (Once Upon a Time…In Hollywood) – (2019)

Oscar za Pitta stigao je za ulogu u filmu Quentina Tarantina “Bllo jednom u Hollywoodu”. Cliff Booth je stara škola, kaskader s tajnama iz prošlosti. Posveta kaskaderima (malo je filmaša koji su se sjetili tih važnih kotačića filmske industrije) i nekim prošlim filmskim vremenima u kojima se glumac izvrsno snašao. Booth/Lee obračun kao i finale filma pripadaju najboljim filmskim trenucima prošle godine. Velike zasluge za to ima Cliff Boo…. – Brad Pitt.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

Nešto kao honorable mention: Kalifornia (1993), Sedam godina u Tibetu, Prava romansa, Neobična priča o Benjaminu Buttonu, Snatch, Zanimanje: Špijun….

Share

One Comment

  1. Maja Dukan Reply

    “Rijeka sjećanja” je bio film rađen s mjerom, tankoćutan, a i tamo je Brad bio neprilagođen. Mnogo bolji film od “Legende o jeseni”- bar za mene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)