BILO JEDNOM U HOLLYWOODU

REDATELJ: Quentin Tarantino
GLAVNE ULOGE: Brad Pitt, Leonardo Di Caprio, Margot Robbie, Al Pacino, Kurt Russell, Dakota Fanning, Bruce Dern, Damian Lewis, Timothy Olyphant
TRAJANJE: 161 minuta
NAZIV ORIGINALA: Once Upon a Time….in Hollywood

It’ official old buddy. I’m a has-been.” – Rick Dalton

 

Afera Weinstein utjecala je i na poslovne planove Quentina Tarantina. Nakon optužbi za seksualno zlostavljanje Weinstenova je karijera mrtva – Tarantino je prekinuo dugogodišnju suradnju s The Weinstein Company – kao izvršni producent ili producent Harvey Weinstein je potpisan na svim redateljevim filmovima osim “Reservoir Dogsa”. Prepoznao je Weinstein Tarantina na početku karijere i može se reći da je odigrao važnu ulogu u njegovoj karijeri. Weinsteinova je filmska karijera završena zbog seksualnog zlostavljanja i Tarantino je krenuo dalje s novim idejama. “Sony” (ili “Columbia” ako Vam je tako draže) je bio najbrži i najkonkretniji – ponudila je spomenuta major kompanija najbolje uvjete i Tarantino je novi, deveti po redu film odlučio snimiti za “Sony” (treba spomenuti da je upravo “Sony” odbio financirati “Pulp Fiction” nazivajući scenarij filma potpuno suludim). Ubrzo nakon objave suradnje počele su stizati prve informacije o filmu – dovoljno je bilo objaviti impresivnu glumačku ekipu i društvene su mreže eksplodirale od velikih očekivanja. Uslijedio je efektan trailer i svjetska premijera u Cannesu, Tarantinovu mjestu sreće (prije 25 godina redatelje je osvojio “Zlatnu palmu” za “Pulp Fiction” – ostalo je, znamo svi, povijest). Nakon premijere redatelj i ekipa filma počašćeni su rijetko viđenim ovacijama prisutnih. Da, Quentin Tarantino je ponovo uspio – “Bilo jednom u Hollywoodu” vodi u utrci za najbolji film iz ovogodišnje kino ponude.

Radnja filma vraća nas u 1969. godinu. Vrijeme je rata u Vijetnamu, hipija i zadnjih trzaja starog Hollywooda. Rick Dalton glumac je u filmovima i televizijskim serijama čija je karijera u krizi – Dalton živi u Hollywoodu i pokušava oživjeti karijeru uz podršku i pomoć dublera i najboljeg prijatelja Cliffa Bootha. Booth dublira Daltona u opasnim scenama, ali posla je sve manje zbog problema u Daltonovoj karijeri te Boothovog karaktera. Potraga za revitalizacijom karijere odvest će poslovne partnere i prijatelje na projekte koje Dalton prezire i smatra ih nedostojnim vlastite glumačke veličine….

Photo: Sony Pictures

Od početka karijere Quentin Tarantino ideje za filmove pronalazi u svjetskoj kinematografije. Redatelj je više puta izjavio da krade iz filmova i svaki je njegov film, u većoj ili manjoj mjeri, ispunjen posvetama, referencama ili krađama iz poznatih ili manje poznatih filmova. Ako su navedeni detalji postali jedan od znakova raspoznavanja Quentina Tarantina onda je “Bilo jednom u Hollywoodu” najfilmskiji od svih dosadašnjih redateljevih filmova. Film nije ispunjen posvetama on je čitavim trajanjem velika posveta ne samo zlatnom Hollywoodu nego i glumcima te svima koji su dio filmske industrije i ljudima zaduženima za proizvodnju televizijskih serija. Nikada prije Tarantino nije toliko tematizirao televizijske serije – jedan od detalja kojima redatelj povezuje prošlost i sadašnjost. Proizvodnja televizijskih serija nikada nije bila veća i snažnija nego danas, ali Tarantino podsjeća da su neka prošla, davna vremena imala serijske adute popularne kod publike.
“Bilo jednom u Hollywoodu” režirao je filmofil za sve filmofile i one koji se tako osjećaju. Riječ je o nostalgičnoj škrinji s blagom u kojoj se mogu pronaći detalji, posvete i likovi iz filmskog svijeta. Tarantino kombinira stvarne događaje s fikcijom, važne i manje važne protagoniste vremena s izmišljenim likovima i takav način pripovijedanja i prikaz protagonista izvrsno funkcionira. Nakon gledanja filma teško je odoljeti iskušenju da se pronađu serije i filmovi koji se spominju u filmu.

U odnosu na prethodne filmove Tarantino je otišao korak dalje – “Bilo jednom u Hollywoodu” ima metafilmski element. Sharon Tate odlazi gledati filmu u kojem nastupa – filmska Sharon Tate (neodoljiva i lepršava Margot Robbie) gleda pravu Sharon Tate na filmskom platnu. Obje Sharon Tate gledamo mi, ljubitelji filma u kino dvoranama – život je film, film je život, sedma je umjetnost vječna zabava. Strast. Ljubav. Život.

Photo: Sony Pictures

Prikazao je redatelj glumačku borbu za slavu i želju da se (p)ostane slavan. Rick Dalton bori se za karijeru i uloge, ali i pretjeranim konzumiranjem alkohola – zaredao je s ulogama negativaca što znači da je postao publici nezanimljiv, kraj je blizu. U filmu možemo vidjeti i redatelje, producente – najzanimljivije je ipak vidjeti Cliffa Bootha protagonista kroz kojeg je Tarantino odao poštovanje članovima filmskih ekipa koji se ne spominju tako često. Dubleri, kaskaderi su iznimno važan dio filmske priče, njihov je posao učiniti film boljim, često je i opasan. Njih se često zaboravlja – “Bilo jednom u Hollywoodu” podsjeća nas na sve junake važne za film čija imena ne znamo, ali bez njih bi mnoge filmove bilo nemoguće realizirati.
“Bilo jednom u Hollywoodu” ponovo donosi alternativnu povijest ili interpretaciju povijesnih događaja by Quentin Tarantino. Zbog takvih je scenarističko- redateljskih rješenja Tarantino navukao je gnjev nekih kritičara i gledatelja. Nervoza je nepotrebna – na filmu je ionako sve moguće.

Dijalozi su (ponovo) izvrsno napisani – istina nema trenutaka poput Like A Virgin razgovora iz “Reservoir Dogsa” ili Foot Massage razgovora između Julesa i Vincenta u “Paklenom šundu”, ali Tarantinov je rukopis prepoznatljiv. Dojam je kako redatelj nije pretjerivao u dužini i sadržaju dijaloga zbog osnovne ideje filma – posvete filmu i ljudima oko filma.
Uz dijaloge, nasilje je jedan od zaštitnih znakova filmova Quentina Tarantina. Sve do finala filma nasilja gotovo i nema (tek razbijeni nos jednog od članova Mansonove družine), ali ono što gledatelj može vidjeti u završnim minutama filma rijetko se viđa na filmskom platnu. Brutalno, nemilosrdno i krvavo.

Photo: Andrew Cooper/Sony Pictures

Glumačka ekipa odradila je sjajan posao – Leonardo Di Caprio i Brad Pitt kao dinamični duo Hollywooda izvrsni su u ulogama glumca i njegovog dublera. Booth nije samo dubler nego i prijatelj ponekad i batler Ricka Daltona čovjek koji nosi tajnu iz prošlosti koja podsjeća na sudbinu i misterioznu smrt Natalie Wood. Raspoložen je i Al Pacino kao Marvin Schwarz – nabrajati dalje nema smisla jer film nastavlja priču o izvrsnoj suradnji Tarantina i glumaca koje odabere. Jedan od njih je i Luke Perry kojem je uloga Waynea Maundera bila posljednja.

“Bilo jednom u Hollywoodu” velika je posveta filmu, televizijskim serijama. Posveta ljudima koji filmove i serije snimaju i rade na njima. Kombinacija istinitih događaja i fikcije prikazuje Hollywooda iz zlatnih vremena s brojnim protagonistima tog vremena. Film izvrsno rekonstruira vrijeme u kojem se radnja događa, prepun je sjajnih glumačkih ostvarenja i završava rijetko viđenim scenama nasilja. Da, Quentin Tarantino ponovo je uspio – “Bilo jednom u Hollywoodu” bit će u najužem izboru za film godine.

OCJENA: 9

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)