RECENZIJA: RATOVI ZVIJEZDA: USPON SKYWALKERA

REDATELJ: J.J. Abrams

GLAVNE ULOGE: Daisy Ridley, Adam Driver, Carrie Fisher, Ian McDiarmid, Oscar Isaac, Joohn Boyega, Billy Dee Williams, Mark Hamill, Oscar Isaac, Lupita Nyong’o

TRAJANJE: 142 minute

NAZIV ORIGINALA: Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker

Upozorenje – tekst otkriva važne detalje o radnji filma. Svi koji film nisu pogledali i ne žele znati ništa o radnji epizode IX neka pričekaju s čitanjem teksta do gledanja filma. 

“Ne možeš pobjeći od mene.” – Kylo Ren

Više od četiri desetljeća prošlo je od trenutka kada je George Lucas prema vlastitom scenariju snimio film u koji mnogi nisu vjerovali. “Nova nada” imala je budžet od desetak milijuna dolara (usporedbe radi, budžet epizode IX veći je od 300 milijuna) i bez obzira na teškoće i probleme Lucas je projekt uspio realizirati. Sve nakon toga je povijest – “Nova nada” početak je jednog od najvažnijih i najpopularnijih filmskih serijala u povijesti. Bez obzira na uspone i padove, boljih i lošijih filmova serijala svaki je nova epizoda izazivala veliku pažnju obožavatelja, ljubitelja filma – čak i onih kojima “Star Wars” nije omiljeno filmsko štivo.Nakon šest filmova Lucas se umorio i godine 2012. prodao “Ratove zvijezda” kompaniji “Disney” (posao vrijedan više od četiri milijarde dolara). Od tog trenutka kreće novo poglavlje serijala koji donosi projekte iz udaljene galaksije koji su izvan glavnog serijala. “Rogue One”, “Solo” i recentna serija The Mandalorian na neki način početak su novog pristupa “Star Wars” tematici. Ipak, glavni i publici najvažniji ostali su filmovi koji nastavljaju temeljni serijal. Nakon što se sila probudilaPosljednjeg Jedija snimljen je i, navodno, posljednji film serijala. “Uspon Skywalkera” stigao je u svjetske kino dvorane.

Redatelj trećeg filma ponovo je J.J. Abrams. Mali Spielberg vratio se serijalu nakon što je “Posljednji Jedi” prepustio Rianu Johnsonu. Johnson je odradio vrlo dobar posao, donio nove ideje serijalu, ali je njegov film u odnosu na “Posljednjeg Jedija” ostvario znatno manji komercijalni uspjeh. Abrams je u prvom filmu serijala pokazao kako voli koristiti ideje iz originalne trilogije. Ideje iz prve, većini najdraže trilogije, Abrams koristi u “Usponu Skywalkera”. Ovog puta u puno manjoj mjeri, ali utjecaj se može primijetiti. Finale filma podsjeća na “Povratak Jedija”. Finale u kojem ponovo gledamo starog poznanika iz prethodnih filmova. Vratio se senator Palpatine poznat i kao Darth Sidious….

Početak filma događa se na različitim mjestima udaljene galaksije. Kylo Ren kreće u potragu za uskrslim Palpatineom – bivši Imperator poslao je poruku čitavoj galaksiji i Kylo Ren želi se riješiti Palpatinea kako bi imao apsolutnu moć. Rey završava (ili usavršava) Jedi vještine i bori se s duhovima prošlosti dok su Finn, Poe i ostatak ekipe preuzimaju poruku špijuna Prvog reda. Nakon uvodnih akcijskih trenutaka filma Rey se vraća u pobunjeničku bazu i kreće na novi, najvažniji zadatak. Poput Kylo Rena i ona kreće u lov na Palpatinea. Ray ima pomoć prijatelja (Finn, Poe, Chewbacca…) i kreće na putovanje o kojem ovisi sudbina galaksije. Putovanje koje će otkriti istinu o njenim roditeljima…

Photo: Lucasfilm

Raznobojan je i akcijom nabijen “Uspon Skywalkera”. Upoznajemo nove lokacije udaljene galaksije, nova mjesta radnje koja su stvorena s puno mašte i kreativnosti. Većina akcijskih scena zaslužuje Star Wars potpis – svemirski obračuni, većinom, su dinamični i iznimno atraktivni. U redu, ima i pretjerivanja, ali Abrams kroz akcijske scene demonstrira moć serijala i želi biti dominantniji od većine recentnih blockbustera. Posebno su spektakularni obračuni svjetlosnim mačevima odnosno obračuni Kylo Rena i Rey te završni obračun s Palpatineom. Glavni sukob Rey i Kylo Rena podsjeća na obračun Anakina i Obi Wan Kenobija u “Osveti Sitha”. Lavu je zamijenila voda – njihov obračun je jednako sudbonosan i važan za radnju filma. Rey (više) i Kylo Ren (znatno manje) akteri su najboljeg trenutka filma – susreta u pustinji koji izgleda poput vestern obračuna. Da, akcija i obračuni svjetlosnim mačevima funkcioniraju vrlo dobro, ali priča filma ostavlja potpuno drugačiji dojam…

“Uspon Skywalkera” završetak je epske sage koja je počela prije više od četiri desetljeća (ako “Disney” ne odluči drugačije). Budući filmovi iz udaljene galaksije neće imati poveznice sa serijalom već će priča krenuti u nekom drugom, novom smjeru (početak nove trilogije najavljen je za 2021. godinu – prvi film trebao bi režirati Rian Johnson). S obzirom na završetak priče očekivalo se kako će “Uspon Skywalkera” dati odgovore na pitanja. Međutim, mnoga pitanja ostaju bez odgovora što ostavlja dojam nedorečenosti ili autori nisu imali inspiracije kako na pravi, intrigantan način objasniti detalje o radnji i protagonistima. Mnoga pitanja ostaju bez odgovara, ali čak i upitnici nakon gledanja filma nisu najveći problem filma.

Čak i kada odgovara na pitanja “Uspon Skywalkera” nije uspio. Abrams na neki način radi revidira čitavi serijal otkrivanjem povezanosti Rey i Palpatinea (znam, znam veliki spoiler, ali nemoguće je objasniti film odnosno napisati smisleni tekst bez otkrivanja važnog detalja radnje). Nije problem u obiteljskim odnosima – radnja čitavog serijala je obiteljska priča. Problem je u epilogu priče koji sugerira kako je najmoćniji Jedi vitez (i Skywalker) postala unuka najvećeg negativca serijala (zlo u Palpatineu puno je veće i čišće nego ono u Darth Vadera). Za nekog tko je odrastao na “Star Wars” filmovima i kome je kino susret s protagonistima serijala jedan od ključnih detalja filmofilskog odrastanja ovo je ipak previše. Ne samo to – Sith lordovi dolaze u parovima, dvojica – nikad manje, nikad više. Tko je onda oživio, klonirao Palpatinea ? I tko su njegovi pomagači u finalu filma? Odgovori nisu najjasniji. Površnost ili ponovo revidiranje jednog od najvažnijih detalja serijala? Procijenite sami.

Photo: Lucasfilm

Kada je objavljena lista glumaca za novu trilogiju velika se buka digla oko izbora Adama Drivera i Daisy Ridley za uloge ključnih protagonista. Kritike su dolazile prije nego je prvi film stigao u kino dvorane i one su, uglavnom, promašene. Ridley i Driver na pravi su način interpretirali Rey i Kylo Rena i predstavili Silu novim generacijama. Oscar Isaac više sliči Indiani Jonesu nego protagonistu koji bi trebao biti ono što je Han Solo bio u originalnoj trilogiji. Ostatak ekipe na očekivanoj razini uz emotivni oproštaj od princeze Leie.

“Uspon Skywalkera” posljednje je, deveto poglavlje, “Star Wars” serijala. Posljednje poglavlje koje ostavlja neka pitanja neodgovorena ili tek djelomično objašnjenja. J.J. Abrams nije na pravi način završio serijal, ali dobra je vijest da je priča konačno završena. Vrijeme je da “Disney” donese nove ideje u udaljenu galaksiju i svjetlosne mačeve koje pripadaju Rey i Lukeu zauvijek ostavi zakopane u filmsku povijest. Zbog obožavatelja i važnosti serijala za film i popularnu kulturu.

OCJENA: 6

 

 

Share

One Comment

  1. Kristijan Reply

    Samo 6? Vjerojatno si u pravu 🙂
    Meni se, kao ljubitelju serijala, film svidio. Glavna priča, one sa strane, vizualni efekti, likovi, iznenađenja a opet razumljiva …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)