RECENZIJA: THE MANDALORIAN ep 01/02

Nekoliko dana bilo je dovoljno da novi streaming servis za gledanje filmova i televizijskih serija prijeđe brojku od 10 milijuna pretplatnika. “Disney plus” je ostvario izvrsne rezultate iako ponuda servisa, za sada, nije dostupna u Europi. Niska cijena pretplate (6.99 $) i ponuda u kojoj se, između ostalih, nalaze “Disney” klasici, “Marvel” superjunaci i “Star Wars” filmski serijal donijelo je novoj platformi odličan start. Jedan od razloga velikog broja pretplatnika u prvim danima je i prva “Star Wars” serija. “The Mandalorian” je stigao…

S obzirom da je “The Mandalorian” početak nove Star Wars ere “Disney” je okupio respektabilnu ekipu (Jon Favreau je autor serije) te osigurao više od 100 milijuna dolara (procjene budžeta idu od 100 do 150 milijuna) za realizaciju osam epizoda prve sezone. S obzirom na ekipu serije i velika ulaganja kao i činjenicu da je “The Mandalorian” najvažniji premijerni proizvod “Disneyja” povodom pokretanje nove platforme iznenađujuće je kratko trajanje uvodnih epizoda. Prvo poglavlje “The Mandaloriana” traje nešto manje od 40 minuta dok druga epizoda ima nategnutih pola sata. Manje minuta znači više epizoda – ili je razlog zbog kojih su uvodne epizode imaju malo minuta negdje drugdje?

Produkcijska raskoš serije vidljiva je od uvodnih minuta – “The Mandalorian” je vizualno raskošna serija. Otkriva nam nove svjetove udaljene galaksije, donosi nove likove, ali podsjeća i na neke stare, obožavateljima “Star Wars” filmova dobro poznate, znance. Autor serije uspio je pomiriti posvetu filmovima i otkrivanje nekih novih svjetova i protagonista.

Photo: Lucasfilm

Radnja prati tajanstvenog Mandaloriana, lovca na glave – najboljeg u poslu koji obavlja. Lovac skuplja trofeje i smrznute (baš onako kako je Han Solo bio zamrznut u epizodi V) isporučuje u zamjenu za nagradu. Vrijeme je kada Imperij više ne postoji, ostali su tek njegovi ostaci. Novi posao koji će Mandalorian prihvatiti je potraga za mladim pedesetogodišnjakom. Potraga čiji će rezultati iznenaditi lovca, ali i gledatelja…

“The Mandalorian” podsjeća na vestern filmove – usamljeni plaćenik traumatične prošlosti u lovu. Spoj vesterna i svemirske pustolovine dobro funkcionira iako se teško oteti dojmu kako su uvodne epizode siromašne sadržajem (dvije epizode su četvrtina serije). Međutim, malo je onih koji će odustati nakon dvije epizode – pedesetogodišnje dijete koje će Mandalorian pronaći zaintrigirat će sve obožavatelje “Star Wars” filmskog serijala. O kome je riječ? Za odgovor(e) moramo pričekati nove epizode prve sezone. Ili možda odgovore dobijemo tek u sezonama koje dolaze?

Share

3 Comments

  1. stipest Reply

    ”pedesetogodišnje dijete koje će Mandalorian pronaći zaintrigirat će sve obožavatelje “Star Wars” filmskog serijala”
    Ovo je spoiler !!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)