NAJBOLJI FILMOVI O PSIMA – PRVI DIO

Davno je zapisano i tako je ostalo do današnjih dana da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Sudeći po broju naslova snimljenih u kojima su psi protagonisti i(li) pokretači radnje takvo mišljenje dijele i filmaši. GOODTALKING Vam donosi prvi dio najboljih filmova o četveronožnim prijateljima ljudi. Filmovi su žanrovski različiti, negdje su psi glavne uloge, negdje okidač za pokretanje radnje – u većini se filmova ističe (neki od filmova s liste temelje se i na istinitim pričama) vjernost pasa te prijateljstvo čovjeka i njegovog najodanijeg životinjskog pratitelja. Odabrani filmovi su:

 

LASSIE SE VRAĆA KUĆI (Lassie Come Home) – 1943 

 

Foto: Screenshot

 

Jedan od najpoznatijih filmova o odnosu čovjeka i psa snimljen je 1943. godine. Temeljen na istoimenom književnom predlošku Erica Knighta, film nas vraća u doba Velike depresije – za mnoge vrijeme siromaštva, preživljavanja i teških životnih odluka. Jednu takvu morao je donijeti Joe. Zbog siromaštva prisiljeni su prodati Lassie, ženku škotskog ovčara (zanimljivost- u filmu je ženku glumio mužjak imenom Pat). Lassie odlazi u kuću bogatog škotskog plemića, oduševljenog izgledom Lassie. Plemić je kolekcionar pasa, Lassie ima sve što je potrebno osim Joea. S obzirom na to da pse ne zanima bogatstvo nego vjernost Lassie se odlučuje na dug i opasan put. Kući.
Popularnost filma možda se najbolje može vidjeti u naslovu filma koji se često citira u svakodnevnoj komunikaciji. Film je ostvario veliki komercijalni uspjeh, nominiran je za Oscara u jednoj kategoriji, snimljeno je nekoliko nastavaka. Roddy McDowall postao je iznimno popularan, film je svijetu predstavio i tada djevojčicu Elisabeth Taylor. No, glavna zvijezda filma je Lassie odnosno Pat.

 

BIJELI PAS (White Dog) – (1982) 

 

Čitavim trajanjem svoje karijere američki filmaš, ratni veteran Samuell Fuller provocirao je američku javnost temama kojima se bavio u svojim filmovima. Tamne strane američkog društva bile su omiljene Fullerove teme – preispitivao je i ukazivao redatelj na društvene probleme, provocirao i postavljao neugodna pitanja. “Bijeli pas” spada u ostvarenja koje je Fuller snimio pred karijere, ali je film podigao najviše buke – prikazivanje filma zabranjeno je u američkim kinima. Bijesni Fuller napustio je SAD i do kraja života snimao izvan Hollywooda. Zašto je “Bijeli pas” izazvao takve reakcije?

Priča filma počinje prilično nevino – jedne noći Julie naleti autom na predivnog bijelog psa. Ozlijeđenu životinju Julie odvede kući, on postaje ljubimac, ali i zaštitnik. Međutim, stvari se počnu komplicirati kada pas pobjegne i ubije vozača kamiona. Julie uskoro saznaje istinu o novom ljubimcu i njegovoj dresuri…
Žestok i direktan “Bijeli pas” propitkuje problem rasizma, ali i indirektno šalje poruku – nitko nije rođen s mržnjom, ona se, često, ugrađuje dresurom ili, ako je čovjek u pitanju, odgojem. Jedan od najprovokativnijih filmova u kojem je pas glavni protagonist. No, to nije razlog da ne pogledate “Bijelog psa”…..

 

HACHIKO: PRIČA O PSU (Hachiko: A Dog’s Story) – (2009) 

 

Foto: Screenshot

 

Priča o Hachiku jedan je od najpoznatijih i najsnažnijih primjera pseće odanosti. Temeljen na istinitoj priči (priča o Hachiku i njegovu vlasniku odigrala se dvadesetih godina prošlog stoljeća) film prati profesora Wilsona i njegovog najboljeg prijatelja. Svakoga dana Hachi prati profesora na posao i čeka njegov povratka. Jednoga dana profesor se nije vratio – iznenada je preminuo, ali Hachi nastavlja čekati….

Hachikova priča postala je zaštitni znak Japana – još za života pas je dobio spomenik, željeznička stanica na kojoj je čekao nosi njegovo ime. Priča kaže da je upravo Hachiko zaslužan da njegova pasmina nije izumrla – u trenutku dok je čekao u Japanu je bilo samo tridesetak Akita (pasmina kojoj pripada Hachiko), ali su nakon nevjerojatne priče Japanci spasili vrstu. Redatelj filma je Lasse Hallstrom u glavnoj ljudskoj ulozi nastupa Richard Gere – u filmu se pojavljuju, između ostalih, i Joan Allen i Jason Alexander poznat po ulozi Costanze u televizijskoj seriji “Seinfeld”. Priča o prijateljstvu Hachija i njegovog ljudskog prijatelja veća je od života – redatelj Hallstrom to zna i gledatelje, ljubitelje pasa stavlja pred ozbiljno iskušenje da puste suzu zbog Hachijeve nevjerojatne vjernosti.

 

SMISAO ŽIVOTA JEDNOG PSA (A Dog’s Purpose) – (2017) 

 

Osam godina nakon filmske priče o Hachiju, Hallstrom se vratio psima i snimio “Smisao života jednog psa”. Priča nije istinita, ali vrijedna je gledanja – drugačija od većine psećih, filmskih priča. Radnja prati Baileyja, psa i njegova razmišljanja o postojanju. Baileyev vlasnik je Ethan – priča o prijateljstvu psa i čovjeka prekida se kada Bailey umire. No, to je tek početak – pratimo Baileyeve reinkarnacije sve do finala filma kada zatvara krug života….
Većina kritičara nije bila oduševljena Baileyjem i njegovom potragom za smislom života no za mnoge gledatelje dojam je bio pozitivan. Priča o psu, točnije psima ispričana na novi, drugačiji način.

GOODTALKING recenziju za “Smisao života jednog psa” možete pročitati OVDJE 

 

TURNER & HOOCH – (1989)

Prije Forrest Gumpa, Zelene milje, vojnika Ryana i mnogih drugih filmova zbog kojih je postao jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih filmaša današnjice Tom Hanks snimio je komediju “Turner & Hooch”. Hanks je Scott Turner, detektiv koji istražuje ubojstvo starca u luci. Starac je ubijen jer je vidio stvari koje vidjeti nije smio – jedini svjedok je Hooch, pas čuvar. Hooch je bio u vlasništvu ubijenog, ostao je bez vlasnika. Turner udomljava Hoocha, ali to nije lagana misija. Hooch je snažna i svojeglava životinja koja isprva uopće ne sluša Turnera. No, slučajni partneri ipak pronalaze način suradnje kako bi pronašli ubojicu…

“Turner & Hooch” na neki je način buddy akcijska komedija u kojoj je jedan od partnera pas. Zabavan i duhovit film koji vrijedi gledati i zbog glavnih glumaca (Hanksov glumački partner zvao se Beasley). Redatelj filma je Roger Spottiswoode poznat po filmovima “Air America” i “U plamenu Nikaragve”.

 

OSTAVLJENI NA ANTARKTICI (EIGHT BELOW) – (2006) 

 

Kada krene odjava filma, prije svih onih ljudi i pasa koji su zaslužni za realizaciju “Ostavljenih na Antarktici”, kreće posveta koja kaže otprilike ovako: Posvećeno istraživačima Antarktike i njihovim psima čija su hrabrost i duh nadahnuli ovaj film. Prave riječi za kraj još jedne nevjerojatne pseće filmske priče temeljene na istinitim događajima. Radnja prati preživljavanje pasa na Antarktici. Psi su, spletom okolnosti (nesreća i vremenske prilike) ostali u divljini. Ekipa koju predvodi Jerry Shepard morala je otići i psi su ostali sami, prepušteni vlastitim sposobnostima i instinktu za preživljavanje. Istodobno dok se psi bore za opstanak Shepard se pokušava vratiti i spasiti pse. No, vrijeme prolazi i uvjeti postaju sve teži i zahtjevniji, šanse za preživljavanje sve manje i manje…

Nevjerojatna istinita priča dojmljivo je ispričana kao pustolovno-akcijska drama. Haskiji koji nastupaju u filmu napravili su izvrstan posao i pridonijeli uvjerljivosti filma. U filmu nastupa i tragično preminuli brzi i žestoki Paul Walker – uloga Jerryja Sheparda pokazala je da je Walker znao iznijeti i potpuno drugačije, zahtjevnije uloge od Briana O’Connora. Razlog više za gledanje “Ostavljenih na Antarktici”.

 

JOHN WICK (2014) 

 

Foto: Screenshot

 

Nakon duge i teške bolesti preminula je Helen, supruga Johna Wicka. Wick, čovjek burne prošlosti, ostao je sam. Slomljen od bola. Nekoliko dana nakon povratka John preuzima paket – posljednju poruku od Helen. Uz oproštajnu poruku stigao je i psić. Kao utjeha i društvo. John pokušava nastaviti živjeti, Daisy se pokazala kao dobro društvo. Međutim, nakon provale u kuću Wick se ponovo vraća starom načinu života. Postaje nemilosrdni ubojica – okidač za njegov povratak u prošlost sudbina je malene Daisy….

Filmovi o Johnu Wicku izvrsno su režirani, akcijske scene su atraktivne i vrlo uvjerljive. Reeves dominira u ulozi nemilosrdnog osvetnika – sve zbog jednog psića (u trećem filmu serijala postoje i izvrsno orkestrirane akcijske scene u kojima su psi direktni sudionici – o tome drugom prilikom).

GOODTALKING recenziju za filmove John Wick i John Wick 2 možete pročitati OVDJE i OVDJE

2 Comments

  1. Marijo

    Još jedan od boljih filmova sa sličnom tematikom je RED DOG ( Crveni pas )
    Preporučujem svima…