REDATELJ: Chad Stehelski
GLAVNE ULOGE: Keanu Reeves, Willem Defoe, Adrianne Palicki, Ian McShane, John Leguizamo, Michael Nyquist
TRAJANJE: 95 minuta

 

John Wick je emotivno slomljen. Njegova voljena Helen (Bridget Moynahan) preminula je nakon teške bolesti. Nekoliko dana nakon pogreba John dobiva paket s porukom. U njemu je Daisy, psić i poruka od pokojne supruge u kojoj ga posljednji put pozdravlja i moli da ne zaboravi voljeti. Daisy bi trebala ublažiti bol, pomoći da se John lakše nosi s tugom. Ubrzo nakon dolaska paketa John izlazi i susreće Tarasova (Alfie Allen) bahatog, sadističkog sina mafijaškog bossa Vigga. Tarasovu se sviđa Johnov “Boss Mustang” iz 1969 i želi ga kupiti. John odbija, ali Tarasov ne odustaje; dolazi u Johnovu kuću krade auto i ubija malenu Daisy. Modrice i krv te krađu automobila John bi možda i oprostio, ali Daisynu smrt nikako. Njena smrt je okidač kojim John Wick postaje ono što je bio u prošlosti. Nemilosrdni plaćeni ubojica koji kreće u lov za Tarasovim….

Odabir redatelja za film odudara od uobičajenih hollywoodskih procedura. Film je redateljski prvijenac Chada Stahelskog. Niste čuli za Chada? Ništa čudno, Stahelski je svoju filmsku karijeru izgradio kao kaskader. Kako je Stahelski dobio priliku za režiju “John Wicka”? Odgovor je… Keanu Reeves. Naime, Keanu se, nakon što je odabran za glavnu ulogu, obratio Stahelskom i njegovom poslovnom partneru Davidu Leitchu kako bi osmislili što uvjerljivije akcijske scene (surađivali na “Matrixu”). Nakon razgovora s Leitchom i Stahelskim, Reeves je bio oduševljen njihovim idejama (koje se nisu samo odnosile na akcijske scene nego na kompletan projekt) i preporučio ih producentima filma. Stahelski i Leitch (asistirao kod režije) dobili su šansu i iskoristili je na najbolji mogući način. Projekt težak dvadesetak milijuna dolara do sada je zaradio više od 60 milijuna. Keanu Reeves je nakon, ne previše uspješnoga, lutanja istočnjačkim filmskim temama (“47 Ronina”, “Man of Tai Chi”) odradio izvrsnu, jednu od najboljih uloga u karijeri.

Photo: Lionsgate

“Čovik je čovik a pas je pas…..Piva se i laje u isti glas” pjeva u svojoj “Baladi o Šarku” (Šarko je bio vjerni prijatelj, često inspiracija  novinaru, književniku i scenaristu Miljenku Smoji) Dean Dvornik. Pjesma koja govori o neraskidivu prijateljstvu i povezanosti čovjeka i psa. Da je “John Wick” snimljen na ovim prostorima “Balada o Šarku” bila bi idealna da zasvira u prvoj trećini filma. Iako se zaplet u kojem se plaćeni ubojica ponovo “aktivira” nakon ubojstva psa (u redu, nije samo Daisy nastradala i John je dobio dobre batine) nekome može učiniti nategnuta, pomalo i nevjerojatna, radnja odnosno njen zaplet je prilično uvjerljiv. Nakon sat vremena filma John objašnjava što mu je Daisy značila (bez obzira što je bila kod njega vrlo malo vremena) i tada gledatelj shvaća, bez obzira volio pse ili ne, da cijela priča ima smisla. Scenarist odnosno redatelj filma  potrudili su se izbjeći veliki klišej koji se često može pronaći u filmovima osvete. John ne kreće u osvetnički pohod zbog ubojstva žene, prijatelja ili člana obitelji. U slučaju “Johna Wicka” razlog osvete, “okidač”  je drugačiji…..

Photo: Lionsgate

Ako bi morao jednom riječju, u žargonu, opisati film idealan izraz je COOL. “John Wick” ima stila, nabijen je akcijom te je okupio vrlo dobru glumačku ekipu. O sporednim likovima u filmu ne saznajemo puno no to zapravo i nije bitno; redatelj nema previše vremena objašnjavati stvari, ionako je najvažniji lik ponovo aktivirani plaćeni ubojica. Johnov osvetnički pohod je nakrcan adrenalinom, akcija ne prestaje do zadnje minute filma. Akcijske scene su izvrsne, bez obzira pucaju li kosti ili se puca vatrenim oružjem. Redatelj filma iskoristio je svoje kaskadersko iskustvo kako bi akcijskim scenama u filmu dao poseban izgled. John Wick je za karijeru Keanua Reevesa poput Vincenta (“Collateral”) za Toma Cruisea ili Portera (“Vraćanje duga”) i Walkera (“Point Blank”) za karijere Mela Gibsona i Lee Marvina. Motivi zbog kojih navedeni likovi kreću u svoje smrtonosne pohode su različiti, ali jedno im je zajedničko. Idu do kraja, bez obzira na cijenu.

Osim Reevesa film je prepun poznatih glumačkih imena. Bez obzira na količinu minuta u kojima se pojavljuju cijela ekipa je vrhunski odradila posao. Prvi među jednakima je švedski glumac Michael Nyqvist u ulozi Johnovog glavnog neprijatelja Vigga Tarasova. U jednoj od uloga pojavljuje se i poznato lice iz televizijske serije “Žica”.
“John Wick” je konkretan i korektan akcijski film s izvrsnim Keanu Reevesom u glavnoj ulozi. Uz “Raciju 2:Berandal” najbolja akcijska ponuda 2014 godine. Čekam(o) nastavak…

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)